Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Як контролювати відбудову? Куди і як звертатися? Поради на прикладі кейсу

Як і для чого громадянам України контролювати відбудову? Де шукати інформацію і куди звертатися? Яких результатів насправді можна досягти? Про все це читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».  

Відновлення, зокрема відбудова в Україні — це необхідність, яку важко поставити під сумнів. Цю необхідність усвідомлює влада країни, підтримує суспільство та міжнародні партнери та донори. Водночас дослідження демонструють: українці, як пересічні громадяни, так і представники бізнесу, бояться, що в процеси відбудови проростуть корупційні схеми. 

Що робити, аби корупція не «з’їла» відбудову? Для цього необхідні зусилля не тільки з боку держави та правоохоронних органів. Потрібно посилювати громадський контроль відбудови. У цьому матеріалі читайте про те, як контролювати відбудову, які для цього існують інструменти, які є етапи контролю та яких результатів можна та потрібно досягти. Розбираємося з питанням контролю відбудови на прикладах реальних кейсів. 

Необхідність громадського контролю: Українці не хочуть, щоб корупція знищила відновлення 

Ще минулого року громадська організація Transparency International Ukraine опублікувала дослідження в якому йшлося про бачення основних проблем відбудови суспільством. 

Інфографіка з дослідження ГО Transparency International Ukraine

Дані дослідження свідчать про те, що 73% українців та 80% представників бізнесу найбільше непокоїть повернення корупційних схем у процеси відбудови. Ба більше, українці бояться відсутності контролю за цим процесом і, як наслідок, розкрадання державних коштів. Ці небезпеки непокоять людей більше, ніж страх повернення воєнних дій. Тож, варто розібратися, як долучитися до громадського контролю за відбудовою. 

Інструменти контролю: пошук інформації

Для того, щоб дізнатися, які об’єкти відбудовують в конкретному регіоні, в області, місті, районі міста, ОТГ або селі, або ж дізнатися більше про конкретний об’єкт, відбудова якого викликала цікавість, варто почати з пошуку інформації про закупівлі. Фінансується відновлення як з державного й місцевого бюджетів, так і з інших джерел, як то донорські кошти і кошти міжнародних партнерів. Та незалежно від джерела фінансування, дані про відбудову об’єкта мають бути опубліковані на  порталі державних закупівель Prozorro. Якщо ж пошук джерел фінансування ще триває, дані можна знайти на порталі DREAM. 

Для пошуку та аналізу закупівель, які стосуються відбудови, можна користуватися порталом DOZORRO та аналітичним модулем BI Prozorro. Дуже детальна інструкція про те, як користуватися цими інструментами для пошуку та аналізу закупівель з відбудови на прикладі закладів освіти опублікована на порталі Нової української школи. Щодо використання порталу DOZORRO та аналітичного модуля BI Prozorro – розробники також пропонують детальні інструкції, зокрема відеоінструкції.  

Про те, які інституції та органи контролюють виділення коштів та проведення закупівель, чим відрізняються одне від одного поняття «контролю», «моніторингу» та «нагляду», а також що саме перешкоджає наразі громадському контролю за відновленням, детально розповів Інститут аналітики та адвокації.    

Саме аналізуючи закупівлі на порталі Prozorro редакція «Антикорупційного виміру» зацікавилася таким об’єктом, як пошкоджений будинок на проспекті Шевченка 8В в Одесі. Цей будинок постраждав внаслідок «прильоту» і, поміж інших, потребував відновлення. 

Чиновники, за даними порталу Prozorro, спочатку замовили технічне обстеження та ліквідацію наслідків ворожої атаки. Тобто, спочатку найнятий чиновниками підрядник обстежив будинок і з’ясував, чи підлягає він відновленню в принципі. Після того, як було отримано висновок, що відбудувати будинок можливо, інший підрядник розібрав зруйновані конструкції та вивіз сміття. 

Окрім технічного звіту з обстеження та ліквідації наслідків руйнувань чиновники оплатили також технічний нагляд за ліквідацією наслідків руйнувань. Необхідність сплати майже 20 тисяч гривень за те, щоб хтось проконтролював, як зберуть та вивезуть сміття, викликає сумніви, та чиновникам не дорікнеш — все законно. Дії всупереч здоровому глузду дуже часто абсолютно законні і формально не є порушеннями. 

Скріншот з порталу Prozorro

За інформацією з закупівель, все було нормально і йшло за планом. І тут варто згадати ще один «інструмент» контролю. Це відвідування об’єкта. Адже дуже багато цікавого можна дізнатися, порівнявши інформацію з відкритих джерел та те, що бачиш на власні очі. Кореспондент редакції побував на місці і поспілкувався з мешканцями будинку.  З’ясувалося, що підрядник, який ліквідував наслідки руйнувань, розібрав зруйнований другий поверх будинку, побажав мешканцям всього найкращого і поїхав. А мешканці першого, вцілілого поверху будинку, лишилися без стелі. Тобто буквально просто неба. 

Замість відсутньої стелі мешканці самотужки натягнули плівку. Як тільки в місті задощило, доволі передбачувано, почалися неприємності

Скріншот матеріалу редакції 

Скріншот матеріалу редакції 

Фото надані мешканцями будинку

Тим часом чиновники замовили розробку технічно-проєктної документації для проведення ремонтних робіт. Як це часто буває, закупівлю провели без використання електронної системи, адже відновлювати треба терміново, нема коли витрачати час на «якісь там» відкриті конкурентні торги. Але водночас термін виконання робіт для підрядника зробили таким, щоб він аж ніяк не переживав щодо терміновості виконання замовлення — вісім місяців. Тобто, замовник мав повне право розробляти проєкт до нового року, з чого випливало, що зимувати мешканцям будинку доведеться без стелі над головою.   

Виконавцем робіт чиновники обрали фізичну особу підприємця Сергія Тихонюка. Нагадаємо, пан Тихонюк повʼязаний з відомою в Одесі компанією ТОВ НВЦ «Екострой» родини колишнього начальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради Володимира Суханова. Саме він і його підприємство «Екострой» були задіяні в реставраційних роботах на більшості найважливіших обʼєктів міста.

Контроль відбудови: подання запитів 

Часто навіть на сторінці закупівлі, яка стосується об’єкта відбудови, кожен зацікавлений в контролі цього процесу може знайти багато цікавої інформації. Можна: 

  • дізнатися, хто є замовником робіт чи послуг; 
  • ознайомитися з ТЗ і дізнатися, чого чиновники вимагають від майбутнього підрядника;
  • вивчити документи, подані потенційними підрядниками на торги, якщо це відкриті торги; 
  • дізнатися, кого обрали підрядником; 
  • ознайомитися з договором та проєктно-кошторисною документацією. 

Ще одне цікаве джерело інформації — скарги на закупівлю. Часто учасники торгів подають скарги, вимагаючи усунути дискримінаційні вимоги, прописані чиновниками в закупівлі або ж усунути інші недоліки чи прояснити певні моменти. Також скарги можуть подавати громадські організації чи активісти, які моніторять та аналізують закупівлі. В скаргах вони описують виявлені порушення. 

Однак, часто чогось з наведеного переліку бракує, або якась інформація сформульована таким чином, що важко зрозуміти, про що насправді йдеться. Тож настає час вдатися до подання інформаційних запитів. 

Подавати запити можна до установи, яка є замовником робіт чи послуг. Цікавий кейс з щодо замовчування інформації замовником, подання запитів та скарг під час контролю відновлення Центру реабілітації дітей у Чернігові описує, зокрема Громадська організація «Агенція міських ініціатив», яка промоніторила процес  відбудови цього об’єкту та виявила чимало ризиків, які заважають та/або можуть завадити його швидкому відновленню.

У випадку ж з будинком на проспекті Шевченка, редакція звернулася за коментарем до чиновників міської ради і подала запит на інформацію до міської ради. Відповідь міськради в усному режимі та офіційна відповідь на запит дуже сильно відрізнялися. 

Так, в пресслужбі міськради стверджували, що все під контролем і роботи з розробки проєктно-кошторисної документації будуть завершені в червні. Та згідно з відповіддю на запит ніяких причин у підрядника поспішати і завершувати роботи у червні не було. Він мав повне право робити це до нового року. 

Скріншот відповіді на запит

Після публікації на сайті про те, що пресслужба мерії, м’яко кажучи, надала недостовірну інформацію, розробник документації дійсно прискорився. Але виконав роботи не у червні, як обіцяли чиновники, а до кінця липня

Здавалося б, завдяки розголосу вдалося покращити ситуацію, домогтися того, щоб люди мали хоча б шанс зимувати з дахом над головою. Та чиновники тягнули з оголошенням торгів для проведення відновлення будинку до кінця вересня. 

Врешті решт, 18 жовтня підписали угоду з фірмою «Пілон Вест». В результаті проведення відкритих торгів з особливостями, на які прийшов тільки один потенційний підрядник, уклали договір на роботи вартістю понад 45,5 мільйонів гривень.   

Зауважимо, що чиновники обрали дуже «цікавого» виконавця. За заявою «Антикорупційного виміру» було відкрито кримінальну справу щодо можливої підробки документів посадовими особами цієї фірми. Правоохоронці спочатку відкрили провадження щодо надання неправдивої інформації фірмою «Пілон Вест» в довідці на торги, яке могло свідчити про ознаки ст. 366 КК України (службове підроблення). Наразі правоохоронці перекваліфікували справу за ч. 3 ст. 358 КК України (підробка документа). 

Тож можна констатувати, що контроль за відбудовою будинку на проспекті Шевченка 8В ще дуже далеко від завершення. Редакція продовжить аналізувати документи, подавати запити та скарги і моніторити ситуацію, інформуючи читачів про цей процес. 

Важливість громадського контролю за відбудовою важко переоцінити, адже, як свідчить наведений кейс та багато інших прикладів, про які пишуть громадські організації та активісти, чиновники не впускають жодної «можливості». Не соромляться навіть влаштовувати «грудневі жнива» у селах Херсонщини на відновленні зруйнованих обстрілами будинків. Інтерес громадян до відновлення, запити, скарги, публікації в ЗМІ, заяви до правоохоронних органів, як показує практика, дійсно сприяють покращенню ситуації.  

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення України». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір