Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Роботи, пов’язані з відновленням в Одесі, довіряють працівнику з фірми, яка ледь не знищила Потьомкінські сходи

З перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації Одесу регулярно атакують з повітря. Багато будинків в місті зазнали руйнувань. Деякі з них вже знесені, бо не підлягали ремонтам. Але є і такі, що можливо відновити, хоча й це дуже дорого коштує бюджету. 

Нагадаємо, нещодавно редакція «Антикорупційного виміру» звернула увагу на те, що чиновники Одеської мерії віддають угоди з проєктування відновлювальних робіт певним фізичним особам-підприємцям. Один з тих, на кого редакція звернула увагу – Фізична особа-підприємець Сергій Анатолійович Тихонюк. Він є інженером-проектувальником з Одеси та отримав низку підрядів з розробки проєктів відновлення пошкоджених будівель. 

Надалі редакція зʼясувала, що Тихонюк повʼязаний з відомою в Одесі компанією ТОВ НВЦ «Екострой» родини колишнього начальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради Володимира Суханова. Саме він і його підприємство «Екострой» були задіяні в реставраційних роботах на більшості найважливіших обʼєктів міста. Зокрема йдеться про Будинок Руссова, «Пассаж», Воронцовську колонаду і будинки в однойменному провулку. Суханов також керував реставрацією Потьомкінських сходів, які взимку 2016 року ледь не були «реставрацією» знищені.

В листопаді 2023 року Департамент міського господарства Одеської міської ради уклав з Сергієм Тихонюком угоди чотирьох проєктів з відновлення. 

Йдеться про проєктну документацію для відновлення спільного майна багатоквартирних житлових будинків шляхом капітального ремонту, що знаходяться в Одесі на вулиці Висоцького, 10 (Пересипський район) та на Військовому узвозі, 18 (Приморський район). Обидва були пошкоджені внаслідок збройної агресії російської федерації. Вартість проєкту для будинку на Висоцького склала 111 799,93 грн. Проєкт відновлення будівлі на Військовому узвозі обійшовся бюджету в 318 294,54 гривні.

Побачити, як зараз виглядає будинок на Військовому узвозі, 18 можна в фоторепортажі:

Багатоповерхівка на Висоцького, 10 була пошкоджена 10 червня 2023 року. За офіційною інформацією в одну з квартир потрапив уламок збитого Протиповітряною обороною безпілотника Shahed-131/136. Троє цивільних осіб, що мешкали в будинку загинули.

Двоповерховий будинок в історичному центрі Одеси на Військовому узвозі, 18 було пошкоджено 23 липня 2023 року під час ракетного удару. Цей будинок, відомий як Прибутковий будинок Чижевича, був збудований у 1875 році.

«Внаслідок ракетної атаки був пошкоджений дах будинку та стіна поруч із ним, яка відділяє вулицю Військовий узвіз від внутрішнього дворику-садику Будинку вчених. Зруйновані перекриття і вибиті вікна. У дворику знаходиться ресторан Sabaneev, він отримав значні пошкодження», – повідомляли ЗМІ.

У квітні 2024 року Департамент міського господарства Одеської міської ради замовив у Сергія Тихонюка ще два проєкти для відновлення багатоквартирних будинків. Обидва вони знаходяться на проспекті Шевченка (Приморський район), неподалік від Одеської обласної державної адміністрації. 

В будинок на проспект Шевченка, 8/4 влучив ударний дрон типу Shahed-131/136. Це сталося вночі 17 січня 2024 року. Проєкт відновлення коштував міському бюджету 254 277,24 грн.

«За інформацією Сил оборони Півдня України, на Одещині 11 ударних дронів було збито на підльоті до узбережжя, переважна більшість впала в море. Але уламками кількох збитих дронів і вибуховою хвилею пошкоджено багатоквартирні будинки, крамниці, приватні автівки містян у Приморському районі Одеси», – повідомляли в пресслужбі Одеської міської ради. 

«Вночі 17 січня 2024 року ворог вкотре атакував південні регіони ударними дронами типу Shahed-131/136. За попередніми даними, внаслідок атаки ворога отримали пошкодження 8 будинків у Приморському районі Одеси», – зазначали в мерії. 

Фото: Одеська міська рада 

Будинок на проспекті Шевченка, 8-В був пошкоджений внаслідок чергового ракетного удару вночі 25 січня 2024 року. Вартість проєкту відновлення склала 741 245,92 грн.

Вже у березні міська влада визнала квартири 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 непридатними для використання за цільовим призначенням. Вони повністю втратили свою економічну цінність, а ступінь та характер пошкоджень свідчить про неможливість їх відновлення.

«Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації від 15.03.2024 схвалено, що частина житлового будинку, в якій розташовані зазначені квартири, підлягає демонтажу (ліквідації)», – було вказано на сайті Одеської міської ради до того, як Тихонюку віддали підряд з проєкту відновлення частини будинку.

В усіх чотирьох випадках Департамент міського господарства Одеської міської ради укладав з Сергієм Тихонюком угоди напряму – без використання електронної системи.

Вже на першому етапі перевірки цього підприємця, аналітична платформа Clarity Project виявила звʼязок Сергія Тихонюка з такими компаніями, як ТОВ «Науково виробничий центр «ЕКОСТРОЙ», ТОВ «Науково виробничий центр «ЕКОСТРОЙ+», ТОВ «ЕКОСТРОЙ І К». Всі вони належать до групи компаній «ЕКОСТРОЙ» родини Володимира Суханова. Пан Тихонюк чомусь має спільні телефони та електронні пошти з цими фірмами. 

Скріншот звʼязків з аналітичної платформи Clarity Project 

Додатковим підтвердженням звʼязку з Сухановим та його фірмами стали теги, якими користувачі додатка Getcontact позначили номер телефону +38(094)950-31-05. Його Сергій Тихонюк вказував як свій контактний номер під час участі в публічних закупівлях. Цей номер люди неодноразово записували з позначками «Екострой» та навіть «Сергей Гип Тихонюк От Суханова».

Скріншот контактних даних ФОП Тихонюк С.А. з Clarity Project 

Скріншот з додатку Getcontact 

З офіційного сайту Одеської міської ради відомо, що Тихонюк Сергій Анатолійович з Одеської державної академії будівництва та архітектури з проєктом «Ремонтний склад для будівель з вапняку-черепашнику» посів друге місце в конкурсі «Найкращий інноваційний проект» у 2021 році. Щодо наявності у пана Тихонюка матеріально-технічної бази для виконання робіт редакцією подано запити до Департаменту мерії. Адже лише в квітні поточного року пан Тихонюк отримав від чиновників в Одесі 9 замовлень на розробку проєктів. А з документів, які він подавав на торги минулого року випливає, що він має лише один комп’ютер, два монітори, ноутбук та мишку, маршрутизатор та два комплекти програмного забезпечення, тільки один з яких розрахований на два робочих місця. Тож виникають питання до спроможності ФОПа виконати роботи за 9 угодами які укладені без конкурсу через терміновість. 

Також завдяки Clarity Project зрозуміло, що Сергій Тихонюк повʼязаний і з не менш цікавою компанією під назвою ТОВ «АВАЛОН СТРОЙ». 

Фірму «АВАЛОН СТРОЙ» було створено в березні 2017 року. Зареєстровано її за адресою масової реєстрації в Одесі, на вулиці Василя Стуса, 2/1. За даними порталу odnodata.com таку саму адресу вказано у шістдесяти інших фірм. Це може свідчити про фіктивність фірми. Адже місцезнаходження юридичної особи за адресою, яка є місцем реєстрації значної кількості інших юридичних осіб є однією з основних ознак з «Переліку критеріїв для виявлення клієнтів, фінансові операції на користь яких містять ознаки фіктивності» Національного банку України.

Власником фірми ТОВ «АВАЛОН СТРОЙ» вказаний Валентин Петрович Яманді з села Котловина, Ренійського району, що на Одещині. А от директором в цій компанії виступає Дмитро Валеріанович Діденко з села Дачне в Біляївському районі Одещини. І цей Дмитро Діденко у 2019 році був у розшуку, як особа, що переховується від досудового розслідування. Його шукали у звʼязку зі звинуваченням у корупційному злочині, а саме привласненні чи розтраті чужого майна за попередньою змовою групою осіб (частина 3 статті 191 Кримінального кодексу України). 

Скріншот архівних даних з бази розшуку Міністерства внутрішніх справ аналітичної платформи Clarity Project 

У 2020 році Дмитра Діденка почав судити Центральний районний суд міста Миколаєва. Потерпілою стороною був Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Скріншот судових справ з аналітичної платформи Clarity Project 

Що за фірма «ЕКОСТРОЙ» і чим вона «знаменита»

ТОВ «ЕКОСТРОЙ І К» зареєстрована в листопаді 2017 року у Одесі. Єдиною власницею і одночасно директоркою цієї фірми за даними системи YouControl є Тетяна Валентинівна Суханова. Вона ж також вказана засновницею та керівницею ТОВ «Науково виробничий центр «ЕКОСТРОЙ+», зареєстрованої в липні 2015 року. Але «материнською» компанією для них є Мале підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничий центр «ЕКОСТРОЙ», зареєстроване ще у далекому 1993 році. В ній Тетяна Суханова є бухгалтеркою, а Світлана Суханова та Вероніка Дубіна значаться засновницями. Директором є Володимир Геннадійович Суханов, ексначальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради.

Компанія ТОВ «Науково виробничий центр «Екострой+» родини Суханових фігурує в матеріалах кримінальної справи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо привласнення та відмивання коштів на придбанні Одеською міською радою будівлі колишнього заводу «КРАЯН». Саме ця фірма підготувала у 2016 році висновки про технічний стан будівлі та допомагала ТОВ «Девелопмент Еліт» продати будівлю за завищеною вартістю.

«Також в жовтні — листопаді 2016 р. за ініціативою ТОВ «Девелопмент Еліт» фахівцями — інженерами підприємства «Екострой» були обстежені основні несучі конструкції будівлі по Косовська, 2-Д, які перебували в нормальному стані та були визнані придатними для експлуатації», – йдеться в матеріалах справи НАБУ.

Крім того, Володимир Суханов був обвинувачуваним у справі про ухиляння від сплати податків (частина 3 статті 212 Кримінального кодексу України) та службове підроблення (частина 1 статті 366 Кримінального кодексу України). Це кримінальне провадження № 32015160000000270 було відкрите у 2015 році. Але у листопаді 2017 року Приморский районний суд міста Одеси звільнив Суханова від кримінальної відповідальності у звʼязку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

У 2017 році ТОВ «Науково виробничий центр «Екострой» фігурував в матеріалах кримінального провадження № 12017160000000303 про службове підроблення (частина 1 статті 366 Кримінального кодексу України). Правоохоронці відкрили її через неправомірні дії з боку службових осіб ТОВ «Торгівельний центр Середньофонтанський». В матеріалах справи правоохоронці зазначали, що службові особи надали завідомо підроблені декларації про готовність об’єкта до експлуатації та лист Державної архітектурно-будівельної інспекції, які стали підставою для отримання права власності на об’єкт.

В межах цієї справи прокурор звертався до суду з клопотанням, про дозвіл на тимчасовий доступ до документів юридичної та податкової справ ТОВ «Науково виробничий центр «Екострой» за 2013-2019 роки з можливістю вилучення їх завірених копій та отримання інформації щодо них з відповідних баз даних в електронному вигляді, що перебувають у володінні Державної податкової інспекції. В клопотанні до судді прокурор зазначив, що документи потрібні правоохоронцям у зв’язку з тим, що, інформація, яка міститься у вказаних документах може бути використана як докази та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Серед іншого ТОВ НВЦ «Екострой» згадується в кримінальному провадженні № 12019160470002436 щодо недбалості осіб, які відповідали за ремонтні роботи Приватного ВНЗ «Одеський коледж компʼютерних технологій «СЕРВЕР» в Одесі на вулиці Багрицького, 12-Б. У серпні 2019 року через недотримання правил безпеки при здійсненні ремонтних робіт на фасаді будівлі були пошкоджені 13 автомобілів. На машини, які були припарковані біля коледжу впали будівельні ліси, які знаходились на будівлі.

В яких роботах були задіяні фірми родини Суханових

ТОВ НВЦ «Екострой» здійснював авторський нагляд за реставрацією Воронцовської колонади. 

ТОВ «Екострой і К» отримала контракт на розробку документації з реставрації готельного комплексу «Пасаж» на Дерибасівській. 

У 2018 році «Екострой» проєктував оновлення будинку Руссова, з приводу розкрадань на реставрації якого було відкрито кримінальне провадження. 

Володимир Суханов керував реставрацією «Потьомкінських сходів», коли в грудні 2016 року одесити виявили що на морозі по сходах постійно тече вода. Ймовірно вона стікала з тимчасового водопроводу. В результаті на самих сходах спочатку утворилася «промоїна», яка потім дозволила воді промочити сходи наскрізь. Додатково цьому сприяла відсутність якісної консервації обʼєкта на зиму, коли проведення робіт неможливе.

«Не було встановлено гідрозахист на зиму. Тут розтанула величезна кількість снігу, який не стік, не дійшов до низу, а ввібрався весь у черепашник у незахищених місцях», – зазначив активіст Юрій Нікітін.

Фото: ГО «Зелений лист» 

Що відомо про виконавців робіт з відновлення

У випадку з відновленням спільного майна багатоквартирного житлового будинку Військовому узвозі, 18, пошкодженого внаслідок збройної агресії російської федерації, Департамент міського господарства Одеської міської ради в лютому 2024 року уклав угоду з ПАТ «РЕМОНТНО-БУДІВЕЛЬНА ДІЛЬНИЦЯ «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ». 

Компанія, за даними аналітичної платформи  YouControl заснована і керується Фрідманом Олександром Марленовичем. Як повідомляло раніше видання ІзбірКом, до 3 кварталу 2021 року серед власників ПРАТ «РБД «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» ще стояло ім’я Сергія Чаплика. За умовами договору «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» наймали для виконання протиаварійних, невідкладних консерваційних робіт. Лише ці роботи обійшлися місту в 3 618 278 гривень. Ця фірма вже неодноразово працювала на обʼєктах разом з компаніями і під керівництвом Володимира Суханова. 

Ліквідацією наслідків руйнувань житлового будинку за адресою проспект Шевченка, 8В займалася ТОВ «КАСКАД-НИКА». За демонтаж та невідкладні протиаварійні роботи місто сплатило 1 744 337,94 грн з бюджету громади.

Отже, виникає ситуація, в якій працівник, чи то колишній працівник фірм Володимира Суханова, оформлений як фізична особа підприємець виконує роботи з підготовки проєктів, які надалі реалізують фірми, що і раніше тісно співпрацювали з паном Сухановим. Майже всі угоди укладаються без використання електронної системи закупівель. Це може свідчити про наявність змови розробника техдокументації з підрядниками. 

Про те, яка відповідальність існує для розробників технічної документації і що загрожує в разі змови розробника технічної документації з підрядниками, які виконують самі ремонті роботи розповів адвокат громадської організації «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

«За загальним правилом, такі фахівці можуть нести кримінальну відповідальність передбачену статтею 367 Кримінального кодексу України, тобто за службову недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб.

До згаданої статті може додатись відповідальність за статтею 366 Кримінального кодексу України  складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів»,  — пояснив юрист «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: 

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір