Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Тендери на відновлення в Одесі  у 2024 році: За що і кому платять чиновники?

У 2024 році департаменти Одеської міської ради вже встигли замовити багато робіт, пов’язаних з відновленням об’єктів, пошкоджених в результаті збройної агресії рф. Що купують, за якими процедурами та у кого — розбирався «Антикорупційний вимір». 

Як з’ясувала редакція, закуповують і обстеження об’єктів, і ремонтні роботи, і технічний нагляд за виконанням ремонтів. Здебільшого чиновники ігнорують електронну систему закупівель, віддаючи угоди на власний розсуд. «Антикорупційний вимір» вже неодноразово писав про те, що такі дії чиновників законні, формально вони не є порушенням, проте дуже часто закінчуються кримінальними справами про розкрадання коштів. 

По «свіжим» закупівлям кримінальних справ поки що нема. Та можна помітити, що діють чиновники так само як і раніше, не зробивши ніяких висновків з попередніх кейсів. Спільна риса більшості закупівель — проведення без використання електронної системи закупівель. 

Розробка проєктно-кошторисної документації та технічні обстеження

Без конкурсу чиновники замовляють технічні звіти та проєкти для проведення ремонтів. Робиться це для економії часу. Адже мова йде про будинки, в які «прилетіло» і вживати заходів треба швидко. А процедура сама по собі не дуже швидка. Спочатку найнятий чиновниками фахівець проводить технічне обстеження та надає свої висновки. Якщо ці висновки говорять про те, що будівлю можливо відновити, чиновники замовляють відповідні роботи. Якщо в перспективі лише ліквідація/демонтаж, то питання виноситься на розгляд комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, а потім рішення ухвалює виконком. І далі вже замовляються послуги з демонтажу. 

Технічні звіти цьогоріч замовляли у кількох ФОПів. За якими критеріями їх обирають не відомо. Тож можуть виникати сумніви: а чи тільки через поспіх така інформація не доступна? 

Велику кількість робіт з технічного обстеження та оцінки стану будівель, постраждалих внаслідок збройної агресії рф чиновники замовили у приватного підприємця Олексія Кушніра. Всі замовлення на виготовлення технічних звітів з обстеження та оцінки технічного стану будівельних конструкцій, визначення можливості подальшої експлуатації нежитлової будівлі, пошкодженої внаслідок збройної агресії Російської Федерації ФОП отримав напряму, договори укладені без використання електронної системи закупівель. Цей ФОП обстежував у 2023-2024 роках такі будинки в Одесі за адресами: 

Більшу частину (11 з 20) замовлень пан Кушнір отримав протягом останніх трьох місяців. Щоб провести обстеження десятка об’єктів у стислі строки (а необхідність закупівель без конкурсу чиновники обґрунтовують саме терміновістю робіт), ймовірно, потрібен персонал з відповідною кваліфікацією. Однак, з документів, які ФОП подавав на торги протягом останніх 6 місяців, відомо лише про одного працівника — інженера-кошторисника. 

Також відомо з пакета документів, наданого на торги у кінці квітня поточного року, що  для проведення обстеження двох десятків об’єктів підприємець має дві рулетки, штангенциркуль, лупу, вимірювальний щуп, 2 склерометри та вимірювач товщини захисного шару бетону.

Ймовірно, цього набору інструментів достатньо для виконання робіт на півтора мільйона гривень, адже конкурент подав схожу довідку. 

Мова про торги на роботи з технічного обстеження невказаного об’єкта. Конкурент пана Кушніра запропонував ціну вдвічі нижчу. Однак ще не відомо, чи вдалося йому обґрунтувати таку ціну і усунути недоліки. 

Редакція подала запити щодо наявності у Департаменту документів на підтвердження рівня кваліфікації підприємця чи його персоналу, підтвердження наявності матеріально-технічної бази. Також було подано запит щодо того, які висновки цих звітів, тобто які з перерахованих об’єктів вирішили демонтувати, які ремонтувати, а які консервувати. Про офіційну відповідь редакція поінформує читачів, коли отримає її. 

Наразі відповідь готують, але попередньо журналістам розповіли, що ФОП Кушнір є науковцем, викладачем будівельної академії і керівником кафедри. 

У відкритому доступі можна знайти інформацію про наявні у підприємця сертифікати. Він на думку чиновників готує найкращі звіти, дуже відповідально ставиться до роботи. Цілком можливо, що він разом з одним працівником і невеликою кількістю обладнання дійсно встигає виконувати для міськради таку велику кількість робіт, не відволікаючись від основної роботи в академії, паралельно готуючи проєктно-кошторисну документацію і надаючи консультаційні послуги. 

Що ж до інших ФОПів, з якими співпрацюють чиновники, такої докладної інформації в відкритих джерелах немає. 

Наприкінці лютого 2024 року Департамент міського господарства Одеської міської ради замовив розробку проєктно-кошторисної документації для подальшого відновлення будинку за адресою вул. Ак. Заболотного, 54. Закупівлю здійснили без використання електронної системи. Послугу замовили у підприємиці Наталії Доровцевої. 

За даними Clarity-project, Доровцева Наталія Іванівна уклала з чиновниками 10 договорів на загальну суму близько 1,3 мільйона гривень. Жодного разу пані не стикнулася з конкурентними процедурами закупівлі, жодного документа щодо її досвіду, наявності персоналу і т.п. не опубліковано на порталі Прозорро. 

Пані Доровцева зареєстрована як ФОП трохи більш як 3 роки.  До 2024 року вона мала лише кілька невеликих замовлень від чиновників. Але на початку цього року вже отримала 7 контрактів, пов’язаних з розробкою проєктної та проєктно-кошторисної документації для робіт з усунення аварій у житловому фонді та відновлення. 

Також департамент міського господарства замовив розробку проєктів для відновлення будинків за адресами проспект Шевченка 8/4 та 8-В у підприємця Сергія Тихонюка. Обидві закупівлі проведені без використання електронної системи закупівель.  

З офіційного сайту Одеської міської ради відомо, що Тихонюк Сергій Анатолійович із Одеської державної академії будівництва та архітектури з проєктом «Ремонтний склад для будівель з вапняку-черепашнику» посів друге місце в конкурсі «Найкращий інноваційний проект» у 2021 році. 

Щодо кваліфікації і МТБ підприємців Тихонюка та Доровцевої також подано запити до Департаменту мерії. 

Яку ж відповідальність несуть ФОПи, у яких замовляють технічні звіти? 

«За загальним правилом, такі фахівці можуть нести кримінальну відповідальність передбачену ст. 367 КК України, тобто за службову недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб.

Верховний Суд у справі №443/711/19 визнав навіть ФОП службовою особою, зазначивши: «ФОП, якій керує найманими працівниками, адресує ним виробничі завдання, встановлює розмір заробітної плати, фактично виконує організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, а відтак є службовою особою та суб’єктом складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК.».

До згаданої статті КК України може додатись відповідальність за ст. 366 КК України складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів»,  — пояснив юрист «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

Що вже ремонтують або відремонтували

«КАСКАД-НИКА»

Вже придбав у 2024 році Департамент з благоустрою міста роботи з ліквідації наслідків руйнувань за адресами вул. Хімічна, 35 та проспект Шевченка 8В. Закупівлі проведені без використання електронної системи. Виконавцем робіт чиновники обрали ТОВ «КАСКАД-НИКА».  У 2023 році фірма також виконувала роботи з ліквідації наслідків руйнувань на Кривобалківській, 1 та Пересипській 2, буд.23. В цілому Департамент з благоустрою міста уклав з фірмою 5 договорів на понад 9 мільйонів гривень. 

За даними аналітичної платформи YouControl, фірма належить Георгію Машину. Це керівник Державного регіонального проєктно-вишукувального інституту «УКРПІВДЕНДІПРОВОДГОСП», а також керівник держустанови «Державна дирекція з питань управління, контролю та координації діяльності цукрової галузі України».  

За даними порталу державних закупівель Прозорро, і роботи на Хімічній, 35, і роботи на проспекті Шевченка 8-В вже виконані. Роботи за майже 1,5 мільйона гривень і за понад 1,7 мільйона гривень фірма виконала протягом квітня поточного року. 

Для цього у фірми мав би бути персонал. Однак, з документів, які ТОВ «КАСКАД-НИКА» надавало на тендер наприкінці минулого року відомо лише про директора, виконроба, інженера-проектувальника, двох бетонників, газозварювальника та головного інженера. 

З наданих на ті самі торги наказів на прийняття на роботу інженерів (їх троє) працюють вони не повні робочі дні. Головний інженер працює 4 години на тиждень, а інженер з ТБ та проєктувальник — по 2 години на тиждень. 

Що ж до матеріально технічної бази, фірма вказувала, що орендує базу в селі Орловка Ізмаїльського району. 

«ХАЙ-ТЕК ЕЛІТ-СТРОЙ»

Інша фірма, якій чиновники довіряли ліквідацію наслідків руйнувань — ТОВ «ХАЙ-ТЕК ЕЛІТ-СТРОЙ». У цієї компанії замовили ліквідацію наслідків руйнувань житлового будинку за адресою просп. Добровольського, 134.  Цьогоріч у фірми 2 замовлення від чиновників. А у 2023 році їх було більше. Всі закупівлі проведені без використання електронної системи. Цікаво, що роботи при замовленні робіт за адресами, які знаходяться поруч, оформлювали окремі договори, а за деякими адресами укладали кілька угод. Всього за 2023-2024 роки фірма уклала з чиновниками 11 угод на загальну суму понад 17 мільйона гривень. 

Розмір статутного капіталу фірми 1000 гривень. Власник компанії Микола Рожко, а директор — Владислав Кутуков. 

Цікаво, що у грудні 2023 року справи у фірми «ХАЙ-ТЕК ЕЛІТ-СТРОЙ» йшли не дуже добре. ТОВ «НОВА ЛІНІЯ 1» зверталося до суду, щоб стягнути з цієї фірми борг у розмірі 740 381, 88 гривень.

Наприкінці жовтня 2023 року заявник відмовився від позову, ймовірно, отримавши гроші. За місяць до цього «ХАЙ-ТЕК ЕЛІТ-СТРОЙ» як раз отримав 4 угоди від чиновників. Сума за цими чотирма угодами становила трохи понад 4,1 мільйона гривень. Якщо припустити, що фірма закрила борг у розмірі понад 740 тисяч гривень саме з цих грошей, виникає питання, який же розмір прибутку закладався в роботи з ліквідації наслідків збройної агресії рф. 

Для прикладу: в додатках до договору, який стосується будинку по вулиці Добровольського, 134 (сума за договором становить понад 3,4 мільйона гривень) вказано, що фірма розраховує на прибуток трохи більше як 57 тисяч гривень.  

«Спец-Буд-Техніка»

Також у 2024 році Департамент замовляв ліквідацію наслідків руйнувань у фірми «Спец-Буд-Техніка». Наприкінці лютого «Спец-Буд-Техніка» уклала угоду на ліквідацію наслідків руйнувань на вулиці Картамишевській, 14 на понад 6 мільйонів гривень. До цього, наприкінці 2023 року фірма мала замовлення від чиновників на 3 мільйони гривень. Йшлося про роботи на вул. Приморській, 25. 

У цієї фірми також статутний капітал всього лиш 1 тисяча гривень. Керівник і власник фірми — В’ячеслав Вовк. Цей пан надає автомобіль Mercedes в оренду депутату Одеської обласної ради Василю Шкрябаю (один з обвинувачуваних у справі колишнього заводу КРАЯН). 

Цікаво, що чоловік з такими ж даними, Вовк Вячеслав Іванович, судився з Нацполіцією. Справа розглядалася у 2016-2017 роках. Мова йшла про звільнення капітана поліції, інспектора-чергового Хаджибеївського відділення поліції Суворовського відділу поліції. Цей поліціянт домігся поновлення на посаді. Поліція подавала апеляцію, але заяву залишили без розгляду. 

З судових ухвал відомо, що стосовно поліцейського проводилася службова перевірка. Його підозрювали в тому, що він вимагав у підприємців неправомірну вигоду начебто для передачі податківцям для уникнення штрафів. 

Окрім службової перевірки було відкрите кримінальне провадження. Проте справа, вочевидь, була закрита, вироку по ній в судовому реєстрі немає. Останній документ датований 2017 роком. Цим документом поліціянта, звільненого за результатами службового розслідування, суд поновив на посаді. 

Фірму «Спец-Буд-Техніка» пан Вовк придбав у 2020 році. Фірма за часів різних власників встигла побути рекламною агенцією, оптовим продавцем деревини, а також надавала техніку в оренду. 

До того, як стати власністю В’ячеслава Вовка, фірма навіть мала солідний статутний капітал — понад мільйон гривень. 

В будинок, який ліквідувала фірма «Спец-Буд-Техніка» на Картамишевській, 14 влучила російська ракета 29 грудня 2023 року. Як повідомляло видання «Культурометр», будинок отримав значні пошкодження і став аварійним. Частина будинку загрожувала впасти на сусідній будинок та пошкодити його.  Було ухвалене рішення про ліквідацію будинку, попри те, що це був старовинний будинок, побудований у 1890-х роках. 

Наразі на місці будинку вже нічого немає.

«СТІКОН»

Гроші на ліквідацію руйнувань за адресою вул. Середня, 24 (корпус 4) чиновники без конкурсу віддали ТОВ «СТІКОН». На роботи виділили понад 6,8 мільйона гривень. Зазначимо, що за цією адресою розташований ЖК «Люксембург» збудований компанією «СТІКОН», тож отримання підряду цією фірмою виглядає цілком логічно. 

Інших підрядів, які б стосувалися відновлення, забудовник не отримував. 

Відкриті торги: Хто на них перемагав 

По кількох об’єктах, які відновлюються коштом громади Одеси, чиновники проводили відкриті торги. Так, цьогоріч Департамент міського господарства Одеської міської ради оголошував відкриті торги з особливостями, щоб придбати роботи з відновлення спільного майна багатоквартирних житлових будинків, пошкоджених внаслідок збройної агресії, за адресами: 

За останньою адресою ще триває прийом пропозицій. По перших двох визначений переможець і укладені договори. В обох торгах, які вже завершилися укладанням угоди, перемогли фірми, що пропонували найвищу, а не найнижчу ціну. 

Будинок на Військовому узвозі ремонтуватиме ПРАТ «РБД «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ». Ця фірма разом з Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради фігурує в кримінальному провадженні. 

ПРАТ «РБД «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» за даними аналітичної платформи  YouControl заснована і керується Фрідманом Олександром Марленовичем. Як повідомляло раніше видання ІзбірКом, до 3 кварталу 2021 року серед власників ПРАТ «РБД «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» ще стояло ім’я Сергія Чаплика, якого ЗМІ пов’язували у 2016 році із компанією ПрАТ «Енерго-будівельна компанія «Союз», що тривалий час оперувала у сфері будівництва електромереж та електричних підстанцій у РФ і була зареєстрована в Москві у 2007 році. За даними дослідження «ІзбірКому», ПРАТ «РБД «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» — один з «улюбленців» одеських чиновників. Компанія у ТОП-10 одеських «дорожників» посіла третє місце. Як повідомляли раніше «Наші гроші», станом на жовтень 2020 року «Одесголовпостач» посідав 8 місце у рейтингу «ТОП-10 підрядників Одеської міської ради».

Конкурентом «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» на торгах було ТОВ «ВБФ «Олександр», яка, до речі,  згадується в кримінальному проваджені. Ця фірма запропонувала ціну у понад пів мільйона дешевше, але програла торги. Замовник вимагав усунення невідповідностей і, вочевидь, компанія невідповідності усунути не змогла. 

Щодо «ОДЕСГОЛОВПОСТАЧ» теж була вимога про усунення невідповідностей. З цією фірмою договір уклали, тож вочевидь невідповідності були усунені. 

Будинок за адресою пров. Аполона Скальковського, 8 відновлюватиме фірма «Пілон Вест». Вона також запропонувала на торгах найвищу ціну, але єдина з усіх учасників змогла усунути невідповідності на вимогу замовника. Володіють і керують фірмою Вячеслав Васильєв та Вячеслав Петков. 

Цікаво, що фірма надала на торги документ, згідно з яким її директор, Вячеслав Васильєв не згадується в Єдиному державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. 

Проте Васильєв Вячеслав Олександрович в реєстрі корупціонерів є. 

І згідно з текстом вироку, особа з таким ПІБ працювала саме у фірмі «Пілон Вест». А до того, як влаштуватися в «Пілон Вест», згідно з документом, Вячеслав Васильєв був головним державним податковим інспектором в ДПІ в Малиновському районі міста Одеси. 

Хоча часу відтоді сплило багато, близько 10 років, і фірма технічно вже має право брати участь в торгах, виходить, що довідка містить не правдиву інформацію. 

Про правові наслідки надання документа, що містить неправдиву інформацію, редакція попросила розповісти юриста «Платформа прав людини» Євгена Воробйова. 

«Особа подаючи липову довідку фактично її використовує, тому я вважаю, за це може бути відповідальність передбачена ч.4 ст. 358 КК України, тобто використання завідомо підробленого документа», – пояснив юрист.  

Однак те, що посадова особа багато років тому була внесена до реєстру корупціонерів, не заважає фірмі брати участь в торгах. 

«П. 47 постанови КМУ № 1178 від 12.10.2022 Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» визначено, що замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли: керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією. Тобто немає значення погашена чи ні судимість.

З прийняттям закону  № 1698-VII від 14.10.2014 ст. 45 КК України доповнили приміткою такого змісту:

“Примітка. Корупційними злочинами відповідно до цього Кодексу вважаються злочини, передбачені частиною другою статті 191, частиною другою статті 262, частиною другою статті 308, частиною другою статті 312, частиною другою статті 313, частиною другою статті 320, частиною першою статті 357, частиною другою статті 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також злочини, передбачені статтями 354, 364, 364-1, 365-2, 368-370 цього Кодексу”. Таким чином після 14.10.2014 хто був засуджений за корупційний злочин до тендеру не допускаються», – зазначив Євген Воробйов.  

Інший екскерівник  «Пілон Вест», Борис Манасарян, був обвинувачуваним ще в одній справі щодо корупції, однак справу закрили через сплив строків давності. 

За словами юриста, пан Манасарян в цій ситуації може мати статус особи, яка притягалась до кримінальної відповідальності, тобто була обвинуваченою у вчиненні злочину. Але при цьому немати статусу судимості, оскільки строк притягнення до кримінальної відповідальності минув, тож її вина не встановлена (підтверджена вироком суду) в інкримінованому кримінальному правопорушенні. 

З даних судового реєстру також відомо, що на початку поточного року завершилася судова тяганина по ще одній справі, щоправда, не кримінальній. ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект» через суд добився стягнення з «Пілон Вест» 500 тисяч гривень, які були перераховані помилково. Фірма гроші отримані через помилку віддавати не хотіла.

Детально про те, що закуповували для відновлення будинку у провулку Аполона Скальковського, 8 і в якому стані будинок зараз, читайте в окремому матеріалі «Антикорупційного виміру».

«АРХБУДЗЕМ» 

Ще одна конкурентна закупівля — вже згадані вище торги на обстеження невказаного об’єкта. Наразі не ясно, чи змогла фірма «АРХБУДЗЕМ» обґрунтувати ціну, вдвічі нижчу, ніж у конкурента, та усунути недоліки. Якщо фірма цього зробити не змогла, це буде третій випадок, коли перемагає учасник з найвищою ціною. 

Якщо ж переможцем визнають «АРХБУДЗЕМ» з уставним капіталом 1000 гривень, це буде найбільша сума, на яку підприємство отримувало замовлення. Зауважимо, що ТОВ «АРХБУДЗЕМ» взяв участь у 32 закупівлях і отримав лише 3 контракти за даними Clarity-project

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Все на війну: які міжнародні компанії досі торгують з рф товарами, що допомагають росіянам воювати

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір