Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Все на війну: які міжнародні компанії досі торгують з рф товарами, що допомагають росіянам воювати

Війна в Україні, яку розв’язала російська федерація, — це суміш старих засобів ведення бойових дій, які використовували ще в Першу світову, й новітніх, як то безпілотники. Наприклад, саме безпілотними апаратами українські військові зуміли значно скоротити чорноморський флот ворога. А в умовах дефіциту боєприпасів саме ударні дрони стали одним з ефективних засобів для протидії ворожим штурмам. 

БпЛА та засоби боротьби з ними активно застосовує й російська федерація. Й допомагають їй у цьому, окрім Ірану та Китаю, західні країни, які й зараз напряму продовжують продавати рф апаратуру, що може бути використана в війні. Попри накладені санкції та обмеження на продаж товарів військового та подвійного призначення. Очевидно, що без цих технологій армія росії була б значно слабкішою. 

«Антикорупційний вимір» вирішив проаналізувати, які ліцензії на радіолокаційну апаратуру оформлюють у росії, і хто росіянам таку апаратуру продає.

Західні постачальники радіолокаційної апаратури

Проаналізувавши реєстр декларацій на сертифікацію радіолокаційної апаратури у рф, можна дізнатись чимало цікавого. Так, протягом 2023-2024 року в росії оформили низку офіційних декларацій на використання радіолокаційної апаратури, виробником якої є компанії, окрім Китаю, з США, Італії, Австралії тощо.

Важливо зазначити, що мова, вочевидь, не про так званий паралельний імпорт (механізм обходу санкцій, коли певна продукція закупається в росію не напряму зі згоди виробника, адже низка країн через агресію рф наклала обмеження на продаж певних товарів – ред.), який, скоріш за все, не відображений в офіційних реєстрах. Мова саме про офіційні контракти. 

Безумовно, більшість радіолокаційної апаратури рф закуповує в Китаї. Проте, є винятки, коли товари подвійного призначення росія купує в західних країнах, уряди яких офіційно підтримують санкційну політику проти агресора.   

Наприклад, 13 березня 2024 року терміном на два роки російська компанія «Промтек» оформила декларацію на TCAS процесори торгової марки Honeywеll. Виробник цих процесорів  американська компанія Honeywеll. Використовують ці процесори в літаках для попередження зіткнення в повітрі. Однак чи є гарантія, що ці процесори не використають у військових літаках, які скидають на українські населені пункти 500-кілограмові бомби, питання риторичне.

Компанія «Промтек» офіційно займається комплексним постачанням промислового обладнання – гідравліки, насосів, пневматики. Навіщо їм процесори для літаків під час активної війни, зрозуміло. Компанія належить до мікропідприємств, зареєстрована у 2016 році.

Примітно, що з 2023 року підприємство «Промтек» оформило вісім декларацій, включно із закупівлею американського процесора. Це й аудіоапаратура, й апаратура звукової сигналізації для повітряних суден, і портативний інтерфейс. Більшість радіолокаційної апаратури дана компанія закуповує у США. 

У 2023 році російська фірма «КСП трейд» отримала декларацію на телефонні трубки бортпровідників, комплекс для тестування транспондерів і безпосередньо транспондери — приймально-передавальні пристрої що надсилають сигнал у відповідь на прийнятий сигнал, які можуть використовувати в системі ідентифікації «свій-чужий». 

Ці товари російська компанія закуповує в німецької, американської та італійської підприємств. Схоже, що вказану продукцію можна використовувати в військових літаках. Як і в попередньому випадку, офіційно «КСП трейд» начебто постачає промислове обладнання, не пов’язане з літакобудуванням. 

Зареєстроване в Москві у 2014 році «КСП трейд» отримало до 2018 року шість держзамовлень на загальну суму понад 92 млн рублів. Примітно, що минулого року в компанії різко виросли доходи – аж на 674%, а виручка зросла більше, ніж на 1000%. Вірогідно, продавати радіолокаційну апаратуру вигідніше, ніж промислове обладнання.

Сім декларацій оформила російська компанія «Металкор» протягом 2023 року. Серед радіолокаційного обладнання значиться зокрема радіонавігаційний приймач GNSS начебто для геодезичних цілей. Країна-виробник Швейцарія.  

При цьому окрім цілком мирних цілей GNSS приймачі встановлюються практично на всіх зразках військової техніки – від пускової установки до надзвукового винищувача, а також використовуються як підрозділами, так і окремими солдатами, зазначено на сайті українського виробника цих приймачів. Тож, немає сумнівів, що закуплені начебто під геодезичні роботи засоби у швейцарської компанії врешті-решт можуть використовувати в військових цілях проти України. 

Компанію «Металкор» зареєстрували в жовтні 2022 року. Попри коротку історію існування, підприємство збільшує прибуток і виручку. Минулого року виручка підприємства склала 65 млн рублів. 

Замість медичного обладнання системи протидії дронам

Там, де мова йде про російських виробників, у деклараціях відкрито зазначений тип продукції, яка може бути використана в військових цілях. Так, у квітні 2024 року на п’ять років російський виробник медичного обладнання та електроніки «Тронитек» оформив декларацію на модульну систему радіоелектронного придушення безпілотних літальних апаратів.

Пізніше – 26 квітня цього року – компанія «Тронитек» оформила ще одну декларацію на персональний комплекс радіоелектронного придушення БпЛА, який виробляє російське КБ «Урал». Схоже, медичне обладнання виробляти не так вигідно, тож російська компанія й перепрофілювалась.

Вірогідно, що постачати компанії «Тронитек» комплекси радіоелектронного придушення буде підприємство, напрямок роботи якого металопрокат, виготовлення нестандартного обладнання, проведення геологорозвідувальних робіт і механічна обробка деталей у рамках державного оборонного замовлення. 

«КБ Урал» на ринку з 2013 року. Минулого року компанія отримала держзамовлення вартістю 365 млн рублів начебто на придбання смартфонів. Середня вартість смартфонів у росії станом на 2023 рік складала близько 25 тис. рублів за штуку. Виходить, компанія мала поставити мінсоцрозвитку Оренбурзької області приблизно 14,5 тис. смартфонів. А, можливо, насправді компанія «КБ Урал» купляла не смартфони?

Щодо підприємства «Тронитек». Компанія на ринку ще з 1996 року. Розташована в Єкатеринбурзі. Власником підприємства значиться Сергій Рявкін. 45-річний бізнесмен, судячи з відкритих джерел, вчився на лікаря, а зараз вирішив з БпЛА боротись.   

Сергій Рявкін. Фото з мережі

Крім цього з 2004 року Рявкін придбав у Чехії завод з виготовлення мінеральної солі. Сподіваємось, що на нього звернуть увагу в Європі.

Обладнання для розробки надр

Також, схоже, попри обмеження західних країн щодо продажу технологій для розробки надр у росії, ще у 2023 році російська компанія отримувала декларації на радари для розробки кар’єрів. Країна-виробник – Австралія. 

Декларацію оформила компанія «Евобласт рус», що спеціалізується зокрема на інженерних послугах для гірничої та будівельної галузей, а також постачанні вибухових матеріалів.   

Скриншот з відео

Компанія на ринку з 1993 року. СЕО компанії Антон Кондрашов. 

Таким чином, попри підтримку України західними партнерами, на введення санкцій на країну-агресора, все одно деякі компанії продовжують співпрацювати з рф, продаючи апаратуру та технології, які можуть бути використані в війні. 

Читайте також: Улюбленець херсонських чиновників, ставши російським пропагандистом на початку повномасштабки отримував бюджетні кошти

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір