Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеський нардеп Дмитрук втік за кордон: в яких скандалах він встиг засвітитися 

Народному депутату з Одеси Артему Дмитруку оголосили підозри у побитті військовослужбовця та правоохоронця, після чого він ймовірно втік з країни. Цьому передувала низка скандалів, пов’язаних з ним. Зокрема Дмитрук виступав проти заборони Російської православної церкви в Україні, давав інтерв’ю підозрюваному у державній зраді Шарію, та негативно висловлювався про українських військовослужбовців. «Антикорупційний вимір» зібрав найгучніші події останніх років, пов’язані з Артемом Дмитруком.

Підтримка УПЦ (МП)

Фото: Телеграм-канал Артема Дмитрука

Нардеп від президентської партії Артем Дмитрук найбільше відомий своєю любов’ю до церкви Московського патріархату в Україні. У липні 2024 року він висвятився на іподиякона Української православної церкви Московського патріархату. 

У Верховній Раді Дмитрук неодноразово лобіював діяльність УПЦ МП в Україні та блокував прийняття закону про заборону в Україні російських релігійних організацій. У квітні 2024 року стало відомо, що Дмитрук спілкувався зі священником Московського патріархату Сергієм Чертиліним, який підозрюється у 5 злочинах проти української державності. Про спілкування журналістам стало відомо з листування священника, окрім того, факт спілкування підтвердив і сам нардеп.

До слова, Артем Дмитрук вніс заставу за Чертиліна.

Скріни: Телеграм-канал Артема Дмитрука

Артем Дмитрук відмовився голосувати за заборону Московського патріархату у першому читанні закону. Щодо цього закону Дмитруку навіть вдалось змінили думку кількох депутатів. 

Пропагандистський фільм Шарія 

У травні 2021 року стало відомо, що Артем Дмитрук знявся у фільмі Анатолія Шарія про події 2-го травня 2014 в Одесі.

Пропагандистський фільм розповідає про події так званої «російської весни», коли проросійські активісти почали сутички з українськими громадськими діячами в Одесі.  

Нардепа Дмитрука не зупинив той факт, що Анатолія Шарія розшукують за підозрою в державній зраді.

Фільм «Я видел это. Воспоминания о 2 мая» Шарій опублікував у своєму ютуб-каналі 2 травня 2021 року. Всього за добу відео подивилось понад 300 тисяч осіб. Події у фільмі подаються переважно з позиції противників Майдану, а сам Шарій на початку «бєсовскім отродьєм» та «сатаністами» називає українських громадських діячів. 

Нардеп Артем Дмитрук відомий також регулярним покладанням квітів 2-го травня до Будинку профспілок — місця, де «вшановують» проросійських активістів, що померли під час пожежі у 2014 році. Після інтерв’ю Шарію, у листопаді 2021 року Дмитрука виключили з партії «Слуга народу».

Фото: Культурометр

Побиття відвідувачів під приймальнею

12 червня 2021 році громадський діяч Артем Ясинський прийшов до приймальні Дмитрука в Одесі, аби поговорити про недобудову на вулиці Жаботинського. З ним були інвестори, що вклались в будівлю ще 7 років до того, але так і не змогли заїхати в квартири, бо недобудову нібито захопив Дмитрук. Після кількох годин розмов, за словами Ясинського, народний депутат дав команду своїй охороні побити відвідувачів. Сутичка потрапила на камери спостереження, й ЗМІ опублікували це відео

Після оприлюднення скандалу Дмитрук все заперечував, а Артем Ясинський та інший громадський діяч написали заяви до поліції. Справу кваліфікували умисне легке тілесне ушкодження, а потерпілих направили на судову медичну експертизу.

Біганина столами Одеської міськради

25 січня 2022 року в Одеській міській раді проходило засідання земельної комісії. Муніципальна варта не пропустила в мерію Артема Дмитрука разом з його помічниками. В результаті цього сталась бійка, в якій постраждали троє охоронців міськради. Поліція відкрила провадження за статтею про хуліганство. 

В той день земельна комісія мала розглянути питання відведення 6 гектар землі Держприкордонслужби в Гагарінському плато. Артем Дмитрук заявив про свою боротьбу із земельним дерибаном, тож разом із соратниками нібито прийшов проконтролювати роботу депутатів. ЗМІ ж повідомляли, що Дмитруку таки вдалось прорватись в будівлю. Він потрапив у залу засідань на другому поверсі, бігав столами й ламав меблі. 

Чималі статки й придбання дороговартісних автівок

Журналісти встановили, що під час війни Артем Дмитрук придбав Land Rover Range Rover четвертого покоління. Такі вироблялися з 2012 по 2021 рік. Найдешевший такий автомобіль на вторинному ринку коштує від $35 000 (1,3 мільйона гривень). Також раніше повідомлялось, що Дмитрук їздить на Audi A8, яку не вніс до декларації. 

Це авто він придбав за 300 тисяч гривень, а дуже скоро продав за 400 тисяч гривень. У декларації за 2023 рік Дмитрук зазначив, що з дружиною заощадив 106 тисяч доларів та 1,2 мільйона гривень у готівці. При цьому його зарплата за рік склала 627 тисяч гривень, а дружина ще й отримала соцвиплати від Одеської міськради на 25 тисяч гривень. 

Критика Курської операції

Артем Дмитрук у своєму Телеграм-каналі 17 серпня 2024 року опублікував пост, де розкритикував дії українських військових в Курській області рф. Зокрема, слідуючи наративам російської пропаганди, він звинуватив українських бійців у тому, що вони знущаються над пам’ятниками, місцевими мешканцями, та розграбовують магазини у захоплених населених пунктах. Такі висловлювання нардепа обурили громадськість. 

Скрін: Телеграм-канал Артема Дмитрука

В свою чергу Дмитрук назвав представників української громадськості, які виступили проти нього, «ворогами народу» і сказав, що «захищає простих людей і називає речі своїми іменами».

Підозри за бійку з військовим та правоохоронцем

25 серпня Офіс Генпрокурора повідомив Дмитруку про підозру через напади на правоохоронця та військового. Йому висувають умисне заподіяння групою осіб легких тілесних ушкоджень правоохоронцю та закінчений замах на викрадення вогнепальної зброї. 

За даними слідства, нардеп в Одесі разом з групою осіб напав на правоохоронця, коли той виконував свої службові обов’язки. Прокуратура вважає, що Дмитрук навприсне побив правоохоронця й намагався у нього викрасти зброю. 

В підозрі йдеться й про інший випадок, коли в Києві нардеп під час суперечки побив військового, нанісши йому удари в область голови. Потерпілий отримав ушкодження середньої тяжкості.

Останній випадок стався ще в жовтні 2023 року. Тоді в мережі поширилось відео, в якому військовослужбовець стверджує, що нардеп Артем Дмитрук разом з нардепом від «Слуги народу» Олександром Куницьким побили його, перед тим знімаючи на телефон, принижуючи та звинувачуючи у шахрайстві. 

Для проведення слідчих дій Офіс Генпрокурора викликає Дмитрука 29 та 30 серпня. Та на допит нардеп, вочевидь, не прийде. 

Незаконний виїзд за кордон

25 серпня 2024 року Офіс Генпрокурора повідомив про початок розслідування за фактом можливого незаконного перетину кордону народним депутатом України із залученням третіх осіб. Йдеться про Артема Дмитрука. 

«Українська правда» повідомила з посиланням на джерела у правоохоронних органах, що Дмитрук незаконно покинув територію України у суботу 24 серпня. За даними джерел, того ж дня нардеп залишив територію Молдови і полетів в Італію. 

У ДБР стверджують, що проводять невідкладні слідчі дії щодо зʼясування, яким чином депутат перетнув кордон та хто йому у цьому допомагав.

Зазначимо, Артем Дмитрук був власником одного з спортивних клубів в Одесі. У Верховну Раду він потрапив, вигравши вибори у 2019 році як депутат від 133 округу у Київському районі Одеси. Він пройшов від партії «Слуга народу». Та у листопаді 2021-го року його виключили з фракції. 

Що далі

Після втечі Дмитрука президент висловився про «необхідність покарання для тих, хто незаконно втік з України і ховається від відповідальності». Також Володимир Зеленський призначив нараду за участі всіх правоохоронних органів.

Хоча президент напряму і не називав прізвища Дмитрука, нардеп-втікач швидко прокоментував заяву президента у фейсбуці. Назвав слова Зеленського горою абсурду та додав цілу купу наративів російської пропаганди.

Тим часом Верховна Рада України опублікувала заяву, про те, що депутат України Артем Дмитрук у відрядження за кордон не направлявся. Попри обурення суспільства, Верховна рада не здатна позбавити Дмитрука мандата.

Підстави для позбавлення депутатських повноважень зазначені в Конституції. Змінити її під час війни не можна. Про це розповів і перший заступник голови парламентського комітету з питань регламенту та депутатської етики Сергій Євтушок. Під час телемарафону він зазначив:

«Серед підстав — вирок суду, якого станом на сьогодні по Дмитруку ще немає, позбавлення громадянства України, якщо є подвійне громадянство (це повноваження президента України), смерть чи власна заява. Станом на сьогодні таких підстав немає».

Читайте також: Співпраця Артема Дмитрука зі священником московського патріархату: Про що нардеп з Одеси домовлявся з ймовірним агентом російських спецслужб

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір