Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі ремонт пологового за 175 мільйонів доручили фірмі ексчиновника. Ціни в кошторисах завищені

Управління капітального будівництва Одеської міської ради замовило ТОВ «Інж-Строй» ремонт п’ятого пологового будинку в Одесі за 175 мільйонів гривень. ТОВ «Інж-Строй» належить колишньому очільнику відділу ЖКГ в Овідіополі. Журналісти встановили, що у кошторисі на ремонт пологового деякі ціни завищені у 2,5 раз в порівнянні з ринковими. 

Про це пишуть журналісти видання «Наші гроші». Управління капітального будівництва Одеської міської ради провело тендер на реконструкцію КНП «Пологовий будинок №5». За його результатами ремонт будівлі за 175 мільйонів гривень виконає ТОВ «Інж-Строй». Угоду з фірмою підписали, й тепер до кінця 2025 року на об’єкті мають завершити ремонтно-будівельні роботи, реконструкцію інженерних мереж, благоустрій та закупити устаткування. 

Фото: Наші гроші

ТОВ «Інж-Строй» отримало цей підряд без конкуренції, адже закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями, й крім товариства учасників більше не було. Для участі у тендері замовник вимагав досвід з щонайменше двох виконаних аналогічних договорів за останні п’ять років. Спочатку під аналогічними мали на увазі лише підряди з реконструкції. Але після скарги анонімної фірми це обмеження прибрали, й дозволили вважати аналогічними виконані договори з будівництва, капітального ремонту, реставрації та реконструкції. 

Також Управління капітального будівництва вимагало підтвердити середньорічний оборот за минулі п’ять років не менше 30% очікуваної суми, а загальний досвід роботи мав бути не менше чотирьох років.

Кошти на ремонт будівлі виділили з позики Європейського інвестиційного банку за проєктом «Програма для відновлення України», податки ж покриють з місцевого бюджету. За графіком, підрядник до кінця 2024 року має виконати робіт на 29 мільйонів гривень, а до кінця 2025-го — на 146 мільйонів гривень.

У кошторисі найдорожчими є будівельні матеріали та устаткування. Через їхній недостатній опис, а також через відсутність у відкритих джерелах інформації про вартість деяких позицій, ціни на матеріали та устаткування неможливо порівняти з ринковими. До прикладу, фасадні єврокасети з оцинкованої сталі обійдуться в 12 мільйонів гривень, по 2340 гривень за квадратний метр. Ще 8 мільйонів витратать на невідомі мінераловатні плити, по 1798 гривень за квадратний метр. 

Фото: Наші гроші

Однак щодо інших позицій, вартість яких вдалось порівняти з ринковими, то журналісти встановили, що ціни на них можуть бути завищені у 1,5-2,5 раза. До прикладу, у кошторисі підрядника вогнестійкий гіпсокартон товщиною 12,5 міліметра порахували по 456 гривень за квадратний метр. Водночас в «Епіцентрі» вогнетривкий гіпсокартон Knauf продається за 169 гривень за квадратний метр. Тобто на гіпсокартоні можливе завищення ціни у 2,5 рази. 

Фото: Наші гроші

У кошторисі враховані і радіатори на опалення. Сталеві панельні радіатори Korado Radik Klasik замовили за 31 891 гривень за одну одиницю. Водночас на ринку їх можна знайти по 12 280 гривень за штуку.

Питання виникли і до вартості кондиціонерів фірми Hitachi в комплекті. Зокрема внутрішні блоки RAК50RPE порахували по 80 117 гривень, а зовнішні блоки RAС50WРE — по 92 117 гривень. Тобто загальна вартість комплектів кондиціонерів в кошторисі підрядника становить 172 234 гривень. В інтернет-магазинах можна знайти кондиціонер Hitachi Performance RAK-50RPE/RAC-50WPE за 62 244 гривень. Переплата може становити половину загальної вартості в кошторисі. 

Фото: Наші гроші

Тож якщо підрахувати ті позиції, ціни на які вдалось порівняти з середніми ринковими, переплата у кошторисі ТОВ «Інж-Строй» становить майже 10 мільйонів гривень. 

У кошторисі були виділені гроші і на середню зарплату робітників. У ТОВ «Інж-Строй» це 13 тисяч 708 гривень. При цьому у Пенсійного фонду показник середньої зарплати для обчислення пенсії вищий становить 18 807 гривень. А якщо врахувати спеціалізацію у будівництві, то на порталі «Work.ua» в Одесі середня зарплата складає 23 тисячі гривень. 

Але у договорі на зарплату робітників виділили 9,27 мільйона гривень, коли б вона мала становити близько 13,91 мільйона гривень з релевантними зарплатами робітників. 

Однак можлива переплата у майже 10 мільйонів гривень більша від цих додаткових 4,64 мільйона гривень.

Зазначимо, компанія «Інж-Строй» зареєстрована в Одесі. Нею володіє і керує одесит Броніслав Цуркан. Раніше він очолював відділ ЖКГ Овідіопольської райадміністрації, що на Одещині. Із 2020 року фірма отримала підрядів на 673 мільйонів гривень, переважно замовником було Управління капітального будівництва Одеської міської ради. 

Читайте також: Компанії ексначальника ЖКГ заплатять майже 68 мільйонів за ремонт школи в Одесі

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір