Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеські ЖКС скуповуються у фірми, конкуренти якої приходять на торги без документів

В Одесі комунальне підприємство ЖКС “Хмельницький” закуповує кабелі на 2,9 млн грн. Аукціон з відбору постачальника відбувся 2 лютого. В ньому взяло участь лише дві компанії: ТОВ “Укрснаб 2014” та переможець ТОВ “Лідер 77”. Різниця в їхніх пропозиціях була невелика – лише 11 000 грн. Про це повідомляється в системі “Прозорро“.

За результатами тендеру переможцем стала компанія ТОВ “Лідер 77”, яка є досить популярною серед місцевих ЖКС. Конкуренти цієї фірми досить часто приходять на торги, не подаючи всі необхідні документи. Така поведінка може свідчити про фіктивну участь в тендерах.

Власником “Лідер 77” є одесит Ернест Дехтяр. Директоркою в ній працює Лідія Дубровська. Окрім неї компанія налічує лише 5 працівників. Але за 2 роки існування така маленька фірма примудрилася отримати більш ніж 1 200 договорів від бюджетних і комунальних установ.

Доречі, в Ернеста Дехтяра є ще одна фірма МБП “Ервас” (існує з 1996 року). Вона також доволі часто є постачальником господарських товарів та будівельних матеріалів. В цієї фірми в Одесі є два магазини на вул. Успенській, 46 і Новосельського, 99 під назвою “Будматеріали. Товари для дому” (раніше “502 мелочи”). Обидва магазини виглядають так, немов застрягли в Совєтському союзі. Якось зовсім не схоже, що чиновники всього міста регулярно закуповуються в них на мільйони.

Привертає увагу те, що компанія “Укрснаб 2014” для участі в торгах подала лише частину документів. Це були статут, три витяги з держреєстрів і повноваженні керівника. Жодних документів про товар, його технічні характеристики, наявність у фірми аналогічного досвіду та інші, які вимагав замовник, фірма не подала.

Аналогічна ситуація спостерігалася і раніше. Зокрема на тендерах КП ЖКС “Вузівський”, яке за 2,5 роки підписало з ТОВ “Лідер 77” майже 70 договорів на загальну суму більш ніж 13,2 млн грн. Наприклад, в жовтні 2021 року, під час закупівель різного господарських товарів та матеріалів для ремонту, фірма отримала контракти 5 разів поспіль на загальну суму 2,65 млн грн.

Хоча насправді за результатами аукціону у всіх цих випадках найнижчу ціну на товари пропонували конкуренти. Але ЖКС все одно підписував контракти з “Лідер 77” за рахунок того, що в кожному випадку конкуренти не надавали якісь документи.

На користь того, що Одеські комунальники занадто часто сприяють фірмі “Лідер 77”, свідчить і кількість звітів про договори. В цих випадках замовник сам вирішує у кого купувати товар, а лише потім звітує з ким підписав договір. І от, наприклад, ЖКС “Фонтанський” з вересня 2019 року підписав з нашою фірмою понад 300 таких договорів. ЖКС “Вузівський” зробив так 58 разів.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Антикорупційний вимір