Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеські медики купують засоби дезинфекції у фігуранта кримінальної справи за завищеними цінами

Комунальне некомерційне підприємство “Одеський обласний клінічний медичний центр” Одеської обласної ради замовив за спрощеною процедурою антисептичні та дезінфекційні засоби на суму 3 208 450 гривень у ТОВ “Лізоформ Медікал”. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовник купую 17 товарних позицій. Ціни на деякі товари завищені, а постачальник, обраний без конкурсу, є фігурантом кримінальної справи.

Так, медзаклад купує серветки “Манорапід преміум клінік” за ціною 210 гривень за упаковку. Водночас в інтернет-магазині з назвою “Лізоформ” такі серветки коштують 182 гривні у роздріб. На інших платформах можна знайти й дешевше, по 180 гривень.

Засіб для дезінфекції рук “Бланідас софт дез” (1 літр) купують по 75 гривень, в той час, як його можна придбати у роздріб по 60 гривень. Враховуючи, що замовник купую 1000 штук, тільки на цьому засобі переплата складе близько 15 000 гривень. Цей самий засіб у каністрах по 5 літрів замовник купує по 245 гривень, в той час, як можна придбати по 240. Засіб дезінфікуючий «Етасепт» (1 л) купують за 258 гривень, хоча його можна придбати за 240. Серветки Етасепт (УЗД) в м‘якій упаковці купують за 162 гривні, хоча у роздріб в інтернет-магазині можна придбати по 150. Засіб дезінфікуючий Бланідас Актив (1 л) купують за 375 гривень, хоча він є в продажу по 350. Засіб дезінфікуючий Бланідас Актив (5 л) купують за 1650 гривень, а на порталі Zakupki.ua міститься інформація про ціну у 1580 гривень. А купують 500 одиниць, тож переплата сягає 35000 гривень.

Постачальник, ТОВ “Лізоформ Медікал” — фігурант кримінальної справи 757/57923/19-к. В Ухвалі по цій справі від 05.11.2019 йдеться про те, що деякі особи, використовуючи фіктивні підприємства, здійснювали підробку документів для ТОВ “Лізоформ Медікал”. Зокрема, підробляли податкові декларації з ПДВ, податкові накладні, видаткові накладні, податкову звітність та інші документи фінансово-господарської діяльності.

“Відповідно до повідомлення про вчинення кримінального правопорушення відділу протидії фіктивному підприємництву ОУ ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що невстановленими слідством особами в період 2018-2019 років розроблено та втілено у життя злочинний механізм, діяльність якого направлена на створення (придбання) ряду суб`єкті підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, пособництву ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами реального сектору економіки, шляхом документального оформлення безтоварних операцій, внесення завідомо неправдивих відомостей до фінансово-господарських документів підприємств, щодо псевдо операцій з реалізації ТМЦ (робіт, послуг) використовуючи підприємства, які мають ознаки «фіктивності» і створені з метою прикриття незаконної діяльності, зокрема ТОВ “ВАРМАКС” (код ЄДРПОУ 41807337), ТОВ “ВЄГАНС” (код ЄДРПОУ 41807300) здійснили підробку документів, а саме: податкових декларацій з ПДВ, податкових накладних, видаткових накладних, податкової звітності та інших документів фінансово-господарської діяльності для ТОВ “ЛІЗОФОРМ МЕДІКАЛ” (код ЄДРПОУ 36257034)”, — сказано в тексті документу.

Тим часом розпорядники бюджетних коштів в Одеській області уклали з цим підприємством 1371 договір на загальну суму 109 887 095 гривень. З цих закупівель 1174 тендери на суму 76 004 069 гривень були неконкурентними.

В цілому по Україні з цією фірмою розпорядники бюджетних коштів уклали 12 289 договорів на суму у майже 645 мільйонів гривень. 8942 договори на суму майже 332 мільйони гривень, знову ж таки, без конкуренції.

Директором ТОВ “Лізоформ Медікал” є Дмитрів Ігор Андрійович. Раніше він керував також фірмою “Лізоформ”. Наразі керує ще й компанією “СФМ Госпитал продактс – Україна”.

Засновники фірми “Лізоформ Медікал” за даними аналітичної платформи  YouControl “БХП БІО ХЕЛС ФАРМА АГ” зі Швейцарії, та восьмеро громадян України: Олег Ковальський, Світлана Пододня, Володимир Мельник, Борис Іотенко, Людмила Розумна, Людмила Зінченко, Вадим Стасюк, Максим Донець. Через поширеність імен більшості співзасновників, важко встановити, хто з них насправді має відношення до скількох юридичних осіб, хто дотичний до політики, або навіть перебуває у розшуку.

Відомо, що зі Світлани Пододні та Людмили Зінченко через суд намагаються стягнути заборгованість за комунальні послуги, а Борис Іотенко проживає у Донецьку і як член “Партії регіонів” балотувався у Донецьку міську раду у 2010 році. Він також був засновником БФ “Здоров’я регіону”.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Антикорупційний вимір