Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Голова Ширяївської ОТГ звинувачується в розкладанні мільйонів

Голову Ширяївської ОТГ Віктора Полюганіча судитимуть за розкрадання грошей та службове підроблення. Журналістка «Антикорупційного виміру» дізналася подробиці справи про неіснуючий ремонт доріг та з’ясувала, що селищний голова допомагає родичці заробляти на бюджеті, а його батька судять за напад і пограбування фермера.

В Ширяївський районний суд надійшла на розгляд кримінальна справа відносно голови місцевого ОТГ Віктора Полюганіча. Прокуратура звинувачує його у привласненні коштів громади з використанням свого становища та службовому підробленні. 

Слідство встановило, що Полюганіч вступив у змову з 29-річним підприємцем Олегом Печоріним. З квітня по червень 2019 року чиновник підписав з ним 18 договорів. Всі вони стосувалися поточного ремонту доріг на території ОТГ. Згідно з цими договорами, Ширяївська сільська рада мала проводити оплату послуг лише після виконання робіт та підписання актів приймання-передачі. 

Як з’ясувалося в ході розслідування, Полюганіч підписував Печоріну липові акти в той же день, коли й укладав з ним договори. Потім, за версією слідства, він передавав їх в бухгалтерію аби швиденько переказувати гроші громади на рахунок ФОПа. Тобто за документами виглядало все так, що Печорін за кілька годин (а іноді й хвилин) встигав робити ремонти доріг. Однак на ділі ж ніяких ремонтних робіт не проводилось взагалі. Просто ФОП слугував інструментом для виведення грошей. Слідчі вважають, що таким чином Полюганічем було привласнено 3 165 705 гривень з бюджету територіальної громади.

У квітні 2022 року Київський районний суд відправив Віктора Полюганіча під цілодобовий домашній арешт. Однак згодом його адвокат домігся послаблення запобіжного заходу — нічного домашнього арешту на час проведення розслідування. 

Наразі прокурори передали обвинувальний акт і матеріали в Ширяївський районний суд. Однак розгляд поки що не розпочався, бо голова суду Ольга Алексєєва заявила про самовідвід. Вона мотивувала це тим, що хтось може заявити про її необ’єктивність через спілкування з Полюганічем з приводу службового житла. 

Доречі ФОП Олега Печоріна було закрито майже одразу після реалізації оборудки.

Зазначимо, що та сама суддя Алексєєва розглядає наразі справу про адміністративне правопорушення брата Віктора Полюганіча — Віталія. З судових документів у відкритому доступі відомо, що на нього було складено протокол, оскільки коли він був депутатом VIII скликання Старомаяківської сільради, він вчинив дії та прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів під час голосування на сесії. 

Також з відкритих джерел відомо, що родичка голови ОТГ Євгенія Полюганіч у квітні 2021 року отримала в оренду приміщення від КП «Ширяївська друкарня». Аукціон було проведено зі зниженням стартової ціни. Конкурентів у Євгенії не було. 

З червня 2022 року Ширяївська сільрада також почала закуповувати у вказаної родички голови якісь «предмети ритуальної належності». Загалом за три місяці Євгенія Полюганіч продала цих предметів сільраді майже на 50 000 гривень.

Родина Віктора Полюганіча цікава не тільки вже згаданити особами. Так, матір Віктора Полюганіча, Ольга, раніше була головою Ширяївської райради. На останніх виборах до Верховної ради балотувалася від партії «Батьківщина». 

Батько — Віктор Михайлович Полюганіч був у розшуку і обвинувачується у розбійному нападі на директора агрокомпанії «Укрзерно Трейд» Олександра Пилипенка. За свідченнями підприємця, батько голови ОТГ разом з охоронцями та одним з синів напали на нього, жорстоко побили й нанесли 8 ножових поранень. Після нападу Пилипенка, за його твердженням, ще й пограбували. Забрали з автомобіля фермера 30 тисяч доларів, 213 тисяч гривень, а також два «IPhone» і втекли з місця злочину.

«Мене особисто охоронець Полюганіча тримав за ногу. Полюганіч мені наносив удари ножем, а останні два удари, — я був в свідомості, — наносив його охоронець. Полюганіч йому каже: «Проверни йому ніж» — це було прямо біля копчика»,згадує Пилипенко.

Напад відбувся у 2019 році, коли під час виборів у ВРУ фермер вийшов на протест для привернення уваги до рейдерського захоплення його земель Полюганічем та його синами. Протест був мотивований тим, що правоохоронні органи, на думку фермера, зливали кримінальну справу про махінації з його землею. 

Вироків щодо Полюганіча-старшого та охоронця Сергія Козловського й досі немає. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

  1. […] що голову Ширяївської ОТГ Віктора Полюганіча судитимуть за розкрадання грошей та службове підробле…. Це саме той голова селищної ради, про якого […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір