Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі почали судити хабарника, який втік до росії

Колишнього директора нацпарку в Білгород-Дністровському районі почали судити за отримання ним хабаря у 2017 році. Мова йде про Олександра Шпінова. Саме в нього у 2014 році СБУ виявило заборонену в Україні символіку терористичної організації «Одеська народна республіка».

У 2015-2017 роках Олександр Шпінов був директором Нижньодністровського національного природного парку в Одеській області. Тоді ж правоохоронці задокументували цілу низку випадків вимагання та одержання ним хабарів з місцевих рибалок та бізнесменів, сказано в судових документах. У вересні 2017 року Шпінов був затриманий «на гарячому» співробітникам Служби безпеки України. 

Однак за день до засідання суду, на якому мали обирати міру запобіжного заходу, він втік за межі України. За даними СБУ та слідчих ГУНП, наразі ймовірний корупціонер знаходиться на території російської федерації. 

З відкритих джерел відомо, що Олександр Шпінов народився у 1975 році на хуторі Поцелуєв Білокалитвинського району Ростовської області. Жив колись в Ростові-на-Дону, а після переїхав до України. До втечі він проживав у провулку Каркашадзе, 3/1, а зареєстрований був у будинку №38 на вулиці Зеленій в селі Василівка (Барабой) Одеської області.

Після втечі ЗМІ писали, що Шпінов незаконно перетнув кордон на пункті пропуску «Гоптовка» в Харківській області за допомогою двоюрідного брата. Від джерел в СБУ журналісти дізналися, що братом колишнього директора нацпарку є діючий народний депутат Україні від партії «Опозиційний блок» Дмитро Шпенов з Дніпропетровщини.

Зауважимо, що за місяць до цього, 3 серпня, в бізнес-центрі «KADORR» на Французькому Бульварі, 66/3 в Одесі було затримано заступника Шпінова, Володимира Трахтенберга. Його затримали під час отримання 12 500 гривень від підприємця, за безперешкодне перевезення клієнтів для вилову риби з річки Глибокий Турунчук на території заповідника. 

Всі ці роки правоохоронці розшукували Олександра Шпінова «на папері» і продовжували строки розслідування справи. Однак нещодавно хтось здмухнув пил з матеріалів справи. Одеська прокуратура передала до Приморського суду обвинувальний акт і звернулась з проханням про здійснення спеціального судового провадження. Завдяки чому наразі чиновника подано ще й в міжнародний розшук.

Тим часом Олександр Дмитрович Шпінов прекрасно себе почуває в «рідній гавані». Він зареєструвався індивідуальним підприємцем у себе в хуторі Поцелуєв Ростовської області в березні 2019 року маючи громадянство рф. Вирощує зернові культури. У 2021 році перебрався в с. Ключевой у Криловському районі Краснодарського краю. Також він заснував компанію «Радуга-2020», але зараз вона в процесі ліквідації. З’ясувати все це нам допоміг його російський індивідуальний податковий номер (672608814576) і російський реєстр ЄДРІП.  

Наступне засідання у справі Шпінова відбудеться в Приморському суді Одеси 14 листопада. Звісно ж він на нього не з’явиться.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір