Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Змова на торгах з реставрації пам’ятки архітектури в Одесі: АМКУ оштрафував дві фірми

Антимонопольний комітет України оштрафував учасників тендерів з ремонту та реставрації будинку Гоголя в центрі Одеси. Мова йде про ТОВ «Веста Девелоп» та ТОВ «Південна Будівельна компанія «Екліпс», які викрили на змові під час участі в торгах. Обом компаніям наразі заборонили брати участь в публічних закупівлях.

Згідно з рішенням адміністративної колегії Південного міжобласного територіального відділення АМКУ, обидві фірми визнано причетними до антиконкурентних узгоджених дій для незаконного отримання підрядів від Управління капітального будівництва Одеської міської ради. 

Перевірка АМКУ довела, що під час торгів в червні 2019 року учасники погоджували між собою свої дії, чим усунули обов‘язкову змагальність у закупівлях. Зокрема було встановлено, що «Веста Девелоп» та ПБК «Екліпс»:

  • були пов`язані трудовими відносинами з одними й тими ж фізичними особами
  • мали між собою господарські відносини 
  • користувалися однією IP-адресою
  • синхронно діяли під час торгів 
  • тощо

«За порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене пунктом 1 статті 50 та пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції» ТОВ «Веста Девелоп» та ТОВ «Південна Будівельна компанія «Екліпс» оштрафовано на загальну суму 272 тис. грн», – повідомляють в пресслужбі АМКУ.

Цікаво, що «Веста Девелоп» разом з ПБК «Екліпс» розіграли між собою не один, а одразу три тендери. Всі вони проводилися чиновниками УКБ ОМР в червні 2019 року та стосувалися ремонтно-реставраційних робіт на фасадах та покрівлях комплексу будівель пам’яток архітектури за адресами:

м. Одеси, вул. Гоголя, 5 за 6,73 млн грн;

м. Одеси, вул. Гоголя, 7 за 7,64 млн грн;

м. Одеси, вул. Гоголя, 9 за 4,77 млн грн.

В усіх цих випадках чиновники УКБ визначили переможцем фірму «Веста Девелоп». За результатами цих торгів з фірмою було підписано угоди на загальну суму більш ніж 19,16 млн грн. В тендері по будинках №5 та №7 конкурент БВК «Екліпс» пропонував нижчі ціни. Однак більш вигідну для міста пропозицію було відхилено керівником УКБ Борисом Пановим через невідповідність тендерній документації, а саме відсутність документа, що підтверджує надання учасником забезпечення тендерної пропозиції. Що дуже схоже на формальні причини.

Станом на сьогодні відомо, що мерія перевела підряднику «Веста Девелоп» по цих договорах не повну суму, трохи менше (19,14 млн грн) у зв’язку  невеличким зменшенням обсягом робіт. Однак за даними Prozorro, ми дізналися, що за пів року після проведення тендерів, чиновники УКБ відкорегували суми через переговорну процедуру. Так, в грудні 2019 року вартість робіт на Гоголя, 5 подорожчала на 1,45 млн грн. На роботи для будівлі по Гоголя, 7 фірмі «Веста Девелоп» додали ще 2,9 млн грн.

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, компанію ТОВ «Веста Девелоп» зареєстровано в Одесі в будівлі на вулиці Транспортна, 5/1. Компанія існує понад 15 років. Наразі власником в ній значиться Овакім Аветісян, директором — Олександр Калохін. Однак на момент участі в зазначених тендерах, власником і керівником значився Костянтин Піменов. Проте договори з УКБ якдиректорка підписувала Анна Левицька. Її та фірму «Веста Девелоп» пов’язують з відомим одеським бізнесменом-втікачем Русланом Тарпаном. До 2018 року Левицька керувала фірмою Тарпана «Чорноморська реставраційно-будівельна компанія». За останні 5 років «Веста Девелоп» отримала від бюджетних установ Одеської області 21 контракт на 159,9 млн грн. В інших регіонах компанія не наважувалася працювати.

Другу фірму, що попалася на цій схемі зареєстрували 8 років тому. Адресою реєстрації ТОВ «ПБК «Екліпс» вказано вулицю Водопровідну, 10Б. Власницею і директоркою фірми зараз є одеситка Євгенія Істушкіна. Під час змови фірмою керував Володимир Дубенчук. За роки свого існування компанія уклала договорів з розпорядниками бюджетних коштів лише на 315 тис. грн, виключно з продажем будматеріалів. Схоже, ця фірма й не збиралася насправді займатися професійною реставрацією такої цінної пам’ятки, як будинок Гоголя. Просто комусь потрібен був формальний конкурент “на підтанцьовку”. 

Зазначимо також, що за результатами перевірки обидві фірми було внесено в так званий «Чорний список АМКУ». Тобто крім сумарного штрафу в 272 тис. грн обом компаніям надалі заборонено брати участь у публічних закупівлях впродовж трьох років.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір