Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Через порт на Одещині намагалися переправити вантаж для російського олігарха

ДБР розслідує кримінальну справу щодо зловживання владою харківськими митниками, які допомагали російській компанії незаконно переправляти свою продукцію через Ізмаїльський порт. Мова йде про сталеві вироби вартістю в щонайменш як 4,16 млн грн, які росіяни намагалися переправити через Україну для своєї ж швейцарської фірми. Товар мали передавати через ДП «Ізмаїльський МТП». На цей час всі вироби було вилучено та передано АРМА.

З матеріалів справи ми дізналися, що у квітні 2022 року слідчі Державного бюро розслідувань виявили корупційну схему на Харківській митниці. Там співробітники ДМС, зловживаючи службовим становищем, сприяли митному оформленню вантажів, власником якого є резиденти РФ. 

Слідчі встановили, що вже після повномасштабного вторгнення через територію України намагалися перевезти вантаж від АТ «Оскольский електрометкомбінат імені О.О. Угарова». Це акціонерне товариство зареєстровано в місті Старий Оскол Бєлгородської області. Воно входить в склад холдингу «Металлоінвест» (USM Holdings) і належить російському олігарху Алішеру Усманову.

Прутки з легованої сталі, вироблені в рф, потрапили в Україну залізницею за декілька днів до початку повномасштабного вторгнення. За сприяння харківських митників їх мали доставити на територію ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт». Саме порт зазначається в документах, як отримувач вантажу. Надалі сталеві вироби мали бути передані компанії «METALLOINVEST TRADING AG». Ця нібито швейцарська фірма насправді також входить до складу холдингу Усманова.

Слідчі вважають, що з березня минулого року митники допомагали російській фірмі, підміняючи товаросупровідні документи. Внаслідок цього вантажі мали змогу залишати митну територію України. Тобто вони хотіли допомогти російській компанії обійти заборону перевезень товарів через наш кордон. 

Слідчим ДБР вдалося виявити вантаж в червні 2022 року. Він вже перебував на причалі №14 ДП «Ізмаїльський МТП». Загальний обсяг продукції складав 510 300 кг. Мінімальна вартість на момент її ввезення складала 4 163 623 гривні.

Наразі відомо, що рішенням слідчого судді Київського районного суду Одеси весь обсяг виявлених товарів було вилучено та заарештовано. Його передали на баланс Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Надалі АРМА має продати прути та направити прибуток до держбюджету. Слідство по корупційній схемі харківських митників все ще триває.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір