Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Справа Муратова: Яке провадження ексзаступник військової адміністрації Одещини хотів закрити за хабар

Заступник голови Одеської обласної військової адміністрації Олег Муратов був затриманий СБУ за підозрою у підбурюванні підлеглої до хабарництва. За даними слідства, він обіцяв своїй підлеглій, що за $27 000 домовиться з правоохоронцями про закриття провадження, де вони разом фігурували. «Антикорупційний вимір» дізнався, про закриття якого провадження йдеться та в чому підозрюють Олега Муратова і його підлеглу.   

Приморський районний суд міста Одеса своєю ухвалою від 5 січня поточного року обрав запобіжний захід Олегу Муратову. З тексту ухвали можна дізнатися багато цікавого. Зокрема, в документі сказано, що слідчими ГСУ НП України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні 12022000000000435 від 25.05.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, яке розслідується щодо посадових осіб Одеської обласної військової (державної) адміністрації.

Отже, Олегу Муратову та його підлеглій інкримінують привласнення чи розтрату чужого майна, яке було ввірене особам чи перебувало в їхньому віданні. Мова йде про дії організованої групи осіб, або вчинені в особливо великих розмірах. 

За даними джерел «Антикорупційного виміру», підлегла, яка фігурує в одному кримінальному провадженні з Муратовим і яку він начебто підбурював до хабарництва, це Марина Зінченко. Пані Зінченко разом з начальником, Олегом Муратовим, пов’язані ще одним цікавим фактом. Вони обоє входили до переліку осіб так званої «Нової еліти нації» президента-втікача януковича. 

Розпорядження про затвердження списку осіб, зарахованих до Президентського кадрового резерву “Нова еліта нації” у 2012 році, датоване 29 грудня 2012 року. Матеріал про цих двох «безсмертних» посадовців опублікувала ще навесні громадська організація «Зелений лист». 

Ухвалою Печерського районного суду міста Київ від 16 червня 2022 року слідчим було надано тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні № 12022000000000435, у якому і фігурують Муратов з підлеглою. 

Як йдеться в документі, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу документів, що перебувають у володінні ТОВ, назву якого приховано. В ухвалі підприємство фігурує як «ІНФОРМАЦІЯ_2».  

Фірма, до документів якої слідчі просили суд надати доступ, уклала договори на постачання продовольчих товарів і внесла за ці товари авансові платежі. Однак, ознак отримання вказаних товарів слідчі не знайшли.  

«05.03.2022 Одеським міським оперативним штабом з координації діяльності органів місцевого самоврядування, територіальних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, пов`язаною із введенням надзвичайного стану прийнято рішення №3, яким виконавчим органам Одеської міської ради доручено здійснити матеріально-технічне забезпечення підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади міста Одеси, шляхом закупівель спеціального спорядження та військового обмундирування.

Також, у період з 24.02.2022 по теперішній час посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 укладено низка трьохсторонніх договорів на поставку продовольчих товарів з підприємствами постачальниками з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі», Постанови КМУ «169 від 28.02.2022 «Про деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану», сплати авансованих платежів за вказаними угодами, однак без отримання товарів та послуг, які є предметом зазначених закупівель.

Відповідно до вищезазначеного встановлено, що укладені угоди між товариства не були виконані в повному обсязі», — сказано в документі.  

В ухвалі про надання доступу не йдеться про підозрюваних чи якихось інших конкретних осіб. Однак, з ухвали, якою суд встановив запобіжний захід затриманому ексзаступнику голови військової адміністрації знаємо, що 24.11.2022 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва за місцем мешкання Олега Муратова та підлеглої, яку він нібито підбурював до хабарництва, було проведено обшуки. 

Нагадаємо, 5 січня суд відправив Муратова до слідчого ізолятора. 9 січня Муратов вийшов з СІЗО, сплативши заставу в 3,22 млн грн.

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір