Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі чиновники віддають підряди обвинуваченому у спробі вбивства журналістів

КП «Одесміськелектротранс» в січні підписало дві угоди на ремонт покрівлі та вікон в трамвайному депо. Підрядником обрали ТОВ «Будтеплоенерго». Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру», власник цієї фірми є обвинувачуваним в гучній справі по замаху на вбивство співробітників одеського телеканалу.

За даними порталу Prozorro, 6 січня КП «Одесміськелектротранс» опублікувало дві закупівлі. Перша — з поточного ремонту покрівлі боксу №1, №2 в трамвайному депо №2, що знаходиться в провулку 1-й Польовий, 1. А друга з заміни вікон в адміністративній будівлі трамвайного депо №1 на, вулиці Водопровідна, 1. 

Сумарна вартість цих договорів не велика і складає 169 236 грн. Однак ми звернули увагу на підрядника, з яким були укладені ці угоди. Ним виявилась компанія «Будтеплоенерго», зареєстрована в січні 2019 року в Одесі на вулиці Атамана Головатого, 161. За даними аналітичної платформи YouControl, власником і одночасно директором цієї фірми є такий собі Євген Михайлович Савченко, 1990 року народження з міста Білгород-Дністровський.

Євген Савченко є одним з обвинувачуваних у справі про спробу вбивства трьох співробітників «7 каналу». Події про які йде мова, відбулись 3 травня 2016 року біля будівлі ТРК на Старопортофранківській, 99. 

Тоді троє медійників були жорстоко побиті, а один навіть поранений з переробленої помпової рушниці. Напад був кваліфікований, як замах на вбивство. Савченко та авто на якому він втік з місця подій Honda Accord (ВН4152НВ) навіть було оголошено у розшук. В поліції також повідомляли, що рушницю, з якої стріляли в журналіста, також було зареєстровано на Савченка. Один з нападників поцілив в голову та спину журналістові, інші ж його друзі жорстоко відлупцювали двох операторів. 

Ймовірних співучасників Савченка звуть Юрій Орлов та Максим Слободзян. Справу щодо них досі розглядає Приморський районний суд Одеси. Окрім замаху на вбивство їх звинувачують в хуліганстві, нанесенні умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості, незаконному виготовленні й перероблюванню зброї.

Перелік розпорядників бюджетних коштів, що віддають підряди Євгену Савченку наводить на думки про зв’язок останнього з одним з заступників мера Одеси. З відкритих джерел відомо, що всього лише через місяць після реєстрації «Будтеплоенерго», компанія отримала майже мільйонний підряд від КП «ОМЕТ». Загалом за роки існування фірми «Одесміськелектротранс» віддав їй 14 підрядів більш ніж на 8,85 млн грн. 

Згодом фірмі Савченка почав віддавати контракти й Департамент міського господарства Одеської міськради. Наразі ми нарахували 35 угод майже на 6,69 млн грн. Ще 40 підрядів фірма отримала від підпорядкованих департаменту КП «ЖКС Фонтанський» та «ЖКС Порто-Франківський». Їхня сумарна вартість давно перевалила за 6,38 млн грн.

Здебільшого договори діставалися пану Савченку без конкуренції. Крім того, ми звернули увагу, що в багатьох випадках чиновники навіть не спромоглися викласти підписаний договір на порталі Prozorro, хоча за законом були зобов’язані це зробити. 

Ми нарахували як мінімум 17 випадків, коли не був опублікований навіть звіт про укладання договору: 

Ще в 22 закупівлях, в яких «Будтеплоенерго» визначено переможцем, договори не були опубліковані.

Крім того, Євген Савченко зареєстрований як ФОП та теж отримував бюджетні підряди на неконкурентній основі. Загалом таких підрядів було лише 2 на 146 985 грн. І в обох цих випадках договори з ним також відсутні на сайті Prozorro.

Зауважимо, що відповідно до документів, опублікованих фірмою Савченка, він пов’язаний з ще одним цікавим підрядником мерії — ПП «Югакватєхстрой» (наразі переіменоване в ПП «АЛЬТЕРОС ПРО ГРУП»). Раніше підприємство належало Євгену Попі. 

Євген Попа є сином директора Білгород-Дністровського аграрного технікуму, звідки Савченко родом. Він здавав в оренду фірмі «Будтеплоенерго» приміщення на Атамана Головатого, 161. 

Фірма «Югакватєхстрой» у 2015 році потрапила в поле зору правоохоронців через службове підроблення. Наразі фірму перейменовано в «Альбатрос Про Груп» та переоформлено на Отабека Содікджонова з Узбекистану. Її колишній власник Євген Попа також є улюбленцем Одеської мерії та отримав купу підрядів від неї.

Юристкою в ТОВ «Будтеплоенерго» працює Каріна Савченко. Вона ж, за даними YouControl, є власницею ТОВ «Екосервіс Одеса».

Ця фірма пов’язана з одеською Керуючою компанією «Сервіс Плюс» через власника Вадима Зайцева (цей пан теж з міста Білгорода-Дністровського). Обидві фірми також популярні отримувачі підрядів в Одесі. І цікавим є те, що директором КК «Сервіс Плюс» є Геннадій Іваницький — колишній директор КП ЖКС «Фонтанський» у 2020-2021 роках. В одеських ЖКСах Іваницький працював ще з 2004 року. Ми вже писали про цих осіб у матеріалі про те, як прибирання вулиць чиновники перетворюють на прибутковий бізнес лише для «своїх».  

Євген Савченко не визнаний судом винним у справі про спробу вбивства журналістів. Чиновники нічого не порушують, укладаючи безпосередньо з ним та з пов’язаними з ним фірмами договори. Але коли підрядником, або власником фірми-підрядника є людина, яку в будь-який момент можуть засудити та відправити до в’язниці, для бюджету громади існує певний ризик. 

У таких випадках чиновники зазвичай кажуть, що вони перестрахувалися. Це так. Але «перестрахували» вони в першу чергу самих себе, тобто вони ні за що не будуть відповідати, у разі виникнення проблем. А що там буде з бюджетними грошами, невиконаними роботами або спробами через суд повернути гроші  — то вже інша справа. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір