Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

ВАКС конфіскував квартиру російського олігарха в Одесі

Вищий антикорупційний суд відмовив Міністерству юстиції у конфіскації найцінніших активів російського олігарха Михайла Шелкова. Однак дозволив конфіскувати деяке майно, зокрема квартиру на 175 кв.м та паркомісце в Одесі.

Про це повідомляє на своїй сторінці ВО «Автомайдан».

За даними активістів, Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов щодо конфіскації активів російського олігарха Михайла Шелкова. Таке рішення ухвалили судді Хамзін, Михайленко та Мойсак. Головуючий суддя Хамзін виклав окрему думку.

«Суд не захотів конфіскувати найцінніші українські активи, які на думку Мін’юсту прямо чи опосередковано належали олігарху. Серед них Демуринський ГЗК, який виробляє ільменітовий концентрат. За даними слідства, підприємство навіть у 2020-2021 роках здійснювало експорт титановмісної сировини на росію та білорусь», – зауважили в Автомайдані.

Продукція заводу використовується росіянами, зокрема, для виробництва озброєння: гелікоптерів Кa-52, бойових літаків, танків, зенітних ракетно-гарматних комплексів «Панцир» та крилатих ракет.

Однак, ВАКС конфіскував у Шелкова квартиру площею 175 кв.м та паркомісце в Одесі. Крім того судді погодилися на конфіскацію складу площею 2 411 кв.м, комплексу будівель та квартири на 68 кв.м у Нікополі. Ще в олігарха конфіскують трактор «Білорусь», причіп, Лексус, 4 автомобілі Мітсубісі Паджеро Спорт, грошові кошти на банківських рахунках та 100% частки у статутному капіталі «ВСМПО Титан Україна».

Відомо, що за 4 дні до повномасштабного вторгнення Шелков нібито продав більшість своїх активів. Зробив він це через сумнівну угоду на Кіпрі. При цьому в Україні він на той момент вже перебував під санкціями. 

«Такі кіпрські угоди не мали б визнаватися Україною, так як Шелков був під санкціями, – вказують активісти, – Більше того, Мін’юст стверджував, що путінський олігарх і далі володів своїми активами в Україні, а нова власниця була номінальною».

До того ж «Автомайдан» з’ясував, що нова власниця активів олігарха пов’язана з фігурантами справ НАБУ.  

Суд не взяв до уваги доводи Міністерства юстиції, що дозволить Шелкову вивести з-під санкцій Демуринський ГЗК, а також компанії «Тай-мінералз» та «Інвестагро».

Довідка: Міхаіл Шелков – 59-й номер у списку російського Forbes зі статками у 1,5 млрд доларів. Він володіє російською компанією «ВСМПО-Ависма», чи не найбільшого у світі виробника титану. 

До того ж Шелков був головою інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників в росії.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір