Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Вкрасти цілий курорт в Одесі: чи покарають виконавицю афери на мільярд?

Історії про «чорних реєстраторів» для Одеси давно стали звичними. Однак майже ніхто не чув історій по їхнє покарання. Тим часом пресслужби правоохоронних органів останнім часом дуже часто звітують про героїчне повернення санаторіїв та іншої незаконно вкраденої нерухомості у власність держави. Нещодавно одна з таких заяв стосувалася повернення державі відомого санаторію «Куяльник». Редакція «Антикорупційного виміру» вирішила дізнатися, хто був причетний до «викрадення» цілого курорту і як йде процес щодо притягнення винних до відповідальності.

Нещодавно ми вже писали, що Одеська обласна прокуратура повернула державі санаторій на курорті «Куяльник» вартістю близько 1 млрд грн. Мова йшла про велику кількість будівель, приміщень та споруд санаторію загальною площею понад 100 000 кв м. 

І хоча в суді першої інстанції прокурори програли позов, апеляція стала на їхній бік. Так, 17 січня, Південно-західний апеляційний господарський суд визнав протиправним право власності на санаторій і повернув майно у держвласність, передавши його на баланс Фонду державного майна. Суд також визнав незаконними та скасував рішення реєстраторів, якими оформили нерухомість на ПрАТ «Укрпрофоздоровниця.

Ми вирішили дізнатися, хто ж був виконавцем у справі з незаконною оборудкою на мільярд та чи понесуть ці особи відповідальність за скоєне.

З постанови в судовому реєстрі випливає, що власником санаторію «Куяльник» у 2019 році «проголосило» себе Приватне акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця». При цьому було повністю проігноровано той факт, що об’єкти нерухомості були майном державного Клінічного санаторію ім. Пирогова, в складі якого входить курорт «Куяльник». 

Реєстрацією права власності для ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» чомусь займалася держреєстраторка комунального підприємства «Агенція реєстраційних послуг» Ольга Станіславівна Морозова — колишня працівниця Держгеокадастру Біляївського району. Її декларація, подана у 2016 році навіть збереглася на сайті Одеського обласного управління.

А дивним це здається тому, що це КП належало Руськоіванівській сільській раді Білгород-Дністровського району. Знаходиться Руськоіванівка прямо на кордоні з Молдовою.  

Але чомусь тамтешнім чиновникам і депутатам в липні 2019 року несподівано знадобилося «перевезти» своє КП «Агенція реєстраційних послуг» в Одесу і зареєструвати його в офісі 502 на Адміральському проспекті, 33А. 

Згодом почалися цікаві дії держреєстраторки з нерухомістю санаторію. Саме в той момент КП почали ліквідувати. Остаточно це сталося 28 липня 2020 року. 

У вересні 2019 року Ольга Морозова зареєструвала за ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» три спальні корпуси, поліклініки, грязелікарні, реєстратури, палацу культури, чотири кафе, каналізаційно-насосну станцію, котельну, бювет, туалет і навіть сторожку. Це будівлі курорту «Куяльник» на вулиці Лиманній, 170. Загальна площа склала 100 587 кв.м. 

31 жовтня 2019 року Морозова за один день зареєструвала ще 8 будівель на Лиманній, 152 площею 2 027,2 та невеличкі будівлі свердловин №10, 15, 16 на Лиманній, 170 А, Б, В. Прокуратура довела, що зроблено це було незаконно та без перевірки наявності у набувача права власності документів.

Через два дні після цього (02.11.2019) Морозова втратила доступ до реєстрів Мін’юсту, оскільки звільнилася з КП. Більше Морозова реєстраторкою не працювала. 

Зате з липня 2020 року вона отримала свідоцтво і стала адвокаткою. Це не врятувало її від кримінальної справи, відкритої через місяць після звільнення з КП.  Однак справа в якій Ольга Морозова була обвинувачуваною не стосувалася «афери на мільярд» і санаторію «Куяльник». 

Виявляється, це не єдина незаконна витівка реєстраторки з чужою нерухомістю. Того ж 31 жовтня 2019 року Морозова протиправно зареєструвала будівлю площею 516,6 кв.м на вул. М. Боровського в Одесі на ПП «Екотур». В грудні 2019 правоохоронці почали розслідувати справу по ч. 1 ст. 362 КК України (несанкціоновані дії з інформацією). Постраждалою стороною є ТОВ «Арбіс-Н». 

Коли справа дійшла до суду у 2022 році, Ольга Морозова визнала себе винною та намагалася укласти угоду з прокурором Євгеном Антощуком. Однак суддя Приморського суду Дмитро Осіік в липні 2022 року відмовив в затвердженні цієї угоди. Через кілька днів суддя заявив про самовідвід від цієї справи, але йому було відмовлено в цьому. З того часу в судовому реєстрі та на сайті суду не біло інформації про розгляд справи. 

Схоже, що вже понад 6 місяців вона не зрушує з місця, а Ольга Морозова, хоч і визнала свою провину, досі не понесла відповідальності за свої дії. Але найгірше, що немає жодної згадки чи інформації про те, чи розслідує хтось незаконне оформлення санаторію «Куяльник». Є ймовірний хабарник в ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», який хотів за гроші віддати два санаторії, серед яких «Куяльник» приватному підприємству. А от до того, яким чином ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» набула права власності на майно санаторію претензій начебто і немає. 

За дивним збігом обставин повна тезка реєстраторки Ольги Морозової в період 2018-2019 років значилася керівницею благодійного фонду «Сильніше Разом» в Доброславі. Це фонд депутата облради від ОПЗЖ Віталія Саутьонкова. А в березні 2018 року вона відвідувала засідання депутатської комісії Одеської облради, як помічниця депутата. 

Читайте також про те, хто збирався надалі придбати вкрадений курорт «Куяльник»

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

  1. […] У вересні 2019 року Ольга Морозова зареєструвала за ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» три спальні корпуси, поліклініки, грязелікарні, реєстратури, палацу культури, чотири кафе, каналізаційно-насосну станцію, котельну, бювет, туалет і навіть сторожку. Це будівлі курорту «Куяльник» на вулиці Лиманній, 170. Загальна площа склала 100 587 квадратних метрів. Детальніше про те, як відбувалось незаконне відчуження курорту «Куяльник», читайте тут. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір