Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі чиновники заплатили за неіснуючі роботи на двох пам’ятках архітектури

Одеська поліція передала до суду кримінальні справи про змову підрядника та інженера з технічного нагляду, які привласнили кошти на протиаварійних роботах на двох пам’ятках архітектури. Слідчі виявили, що посадовці Одеської мерії заплатили за роботи, які взагалі не виконувались.

З судового реєстру нам стало відомо, що начальник Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради Павло Остапенко у квітні 2020 року уклав договір з компанією ТОВ «Ре-Лайф» на 196 840,80 грн. За ці кошти фірма зобов’язана була виконати протиаварійні роботи на пам’ятці архітектури за адресою Маразліївська, 38.  Мова йде про Прибутковий будинок Вассаля (охоронний № 454-Од). Мерія замовила послуги з демонтажу аварійних елементів декору на фасаді пам’ятки культурної спадщини.

Того ж дня Остапенко уклав з ТОВ «Ре-Лайф» ще один договір на 196 845,60 грн. За ним фірма мала виконати протиаварійні роботи на пам’ятці Прибутковий будинок Бернштейна на Великій Арнаутській, 24.

Судячи з матеріалів справ, в обох випадках відповідальним за протиаварійні роботи був інженер з технічного нагляду ФОП Олександр Воронін (сертифікат АТ №002115). Саме він допоміг ТОВ «Ре-Лайф» незаконно привласнити кошти платників податків. 

Слідчі виявили, що Воронін не здійснив належний технагляд за роботами, а точніше не зафіксував відсутність робіт. Однак, в липні 2020 року Воронін своїм підписом засвідчив, що роботи на Маразліївській, 38 та Великій Арнаутській, 24 виконані в повному обсязі та якісно.

«Водночас підрядником ТОВ «РЕ-ДАЙФ» включено до акту примірної форми КБ-2в види та вартість робіт, які фактично підприємством не проводились та витрати на матеріали, які фактично підприємством не використовувались, завищивши обсяги виконаних ТОВ «РЕ-ЛАЙФ» робіт на суму 196 840,80 грн», – зазначають слідчі в справі про роботи на Маразліївській.

Сума збитків по другому об’єкту, за версією слідства становить 196 845,60 грн. Тобто, виходячи з інформації слідчих та вартості договору, підрядник взагалі не виконав жодних робіт. 

В лютому 2023 року суд обрав Олександру Вороніну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. При цьому на цей момент він вже був обвинуваченим по справі щодо підроблення документів та розкрадань коштів на протиаварійних роботах на Великій Арнаутській, 24. 

Зазначимо, що за даними YouControl, компанія ТОВ «Ре-Лайф» зараз зареєстровано в Києві, а належить вона одеситу Олександру Зубенко. Директором в ній значиться Богдан Андрій. Однак на момент підписання і «виконання» договору директором фірми був Микола Шевченко. Власник фірми з того часу не змінювався.

При цьому справу проти директора «Ре-Лайф» було закрито судом у зв’язку зі смертю обвинуваченого.

Також відомо, що крім вищезгаданих кримінальних справ, ТОВ «Ре-Лайф» фігурує в провадженні про привласнення коштів на ремонті Одеської інфекційної лікарні на Пастера, 5/7.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір