Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Організував масові заворушення в Одесі: Експосадовця міліції засудили на 15 років

Дмитра Фучуджи суд визнав винним в організації масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі. Приморський районний суд оголосив вирок колишньому заступнику керівника Одеської обласної міліції. Його засудили до 15 років за ґратами. Крім того, у вироку йде мова про зловживання службовим становищем, що призвело до трагічних наслідків.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці керівник громадської організації «Зелений лист» Владислав Балінський. 

Суддя Приморського суду Одеси Вадим Коваленко заочно арештував Дмитра Фучеджи, який брав участь в організації подій 2 травня. Колишньому заступнику очільника Одеської міліції призначили покарання у вигляді 15 років позбавлення волі та позбавили його звання полковника. У зв’язку з цим у коментарях до допису Владислава Балінського громадські активісти Одеси цікавляться, чи перестане, нарешті, Фучеджи отримувати «полковницьку пенсію». 

Зазначимо, що слідчі Головного слідчого управління Генпрокуратури в ході розслідування справи встановили, що в жовтні 2014 року співробітники обласного управління МВС подали до Пенсійного фонду документи для призначення пенсії з власноручними підписами Дмитра Фучеджи, а працівники ПФУ оформили йому пенсію.

Як повідомляли ЗМІ, пенсію Фучежи отримував принаймні до 2017 року і з листопада 2014 року по квітень 2016 йому було нараховано та виплачено понад 150 тисяч гривень.

Нагадаємо, Дмитро Фучеджі організував сутичку між представниками «Антимайдану» та учасниками маршу проукраїнських активістів в центрі Одеси. Організована антимайданівцями проросійська акція перетворилася на масові заворушення та призвела до загибелі людей. 

Зокрема, під «прикриттям» Фучеджі та інших міліціонерів представники «Антимайдану» застосовували вогнепальну зброю. Через це вісім осіб отримали поранення, а надалі шестеро з них загинули.

Фучеджі перебуває у розшуку ще з травня 2014 року. Відомо, що він втік з України через кілька днів після трагедії.

«Це перший вирок винесений стосовно співробітників поліції щодо їх бездіяльності та сприяння антимайдану до, підчас та після подій 2 травня (зокрема 4 травня 2014 року, коли Фучеджи зробив вигляд, що був вимушений відпустити затриманих сепаратистів з Ізолятора тимчасового утримання). Фучеджи звинувачували в організації масових заворушень; зловживанні службовим становищем, що призвело до трагічних наслідків; в пособництві в захопленні будівель держорганів та втручанні в діяльність інший працівників правоохоронних органів та судили за його відсутності. Нагадаю, що 4 травня Фучеджи втік з лікарні у «ПМР», а потім роздавав інтерв’ю рос пропагандистам та виступав в ООН по відео зв’язку. Вирок оголосив суддя Коваленко В.М. Проводив слідство та підтримував обвинувачення в суді департамент у справах Майдану офісу ГПУ», — зазначив активіст Владислав Балінський.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір