Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеська міськрада досі не позбулась проросійських депутатів, — ЗМІ

Через понад рік повномасштабного вторгнення росії, Одеська міська рада не позбавила мандатів депутатів з відвертою проросійською позицією. Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, чим займаються ці депутати.

Навіть після заборони діяльності ОПЗЖ та «Партії Шарія», троє найактивніших любителів путіна в Одеській міській раді мають можливість відвідувати сесії, засідання комісій, а найгірше – користуватися депутатськими повноваженнями. Це означає, що у цих депутатів є доступ до документів, в яких може міститись інформація про розташування та кількість військових чи їхніх складів, об’єкти інфраструктури та інші документи, які надаються депутатам для розгляду на комісіях та сесії. 

Богдан Гіганов втік з Одеси. Згідно з інформацією від джерел авторів статті, депутат перебуває на території ворожої держави. Наразі, через заборону ОПЗЖ депутат приєднався до нового політичного проєкту зрадника Віктора Медведчука під назвою «Другая Україна».

В лютому 2022 року Богдан Гіганов публічно на своїй сторінці Facebook закликав Зеленського стати на коліна перед російським диктатором путіним. Однак потім він відхрещувався від цього допису. Крім того, депутат і досі називає напад росії на Україну «братовбивчою війною» і звинувачує в ній Зеленського.

З усім тим, Гіганов був присутнім на сесії міськради 29 червня 2022 року, хоч і по відеозв’язку. Зараз він не відвідує сесії та засідання комісій, але продовжує вважатися за депутата.

Проти нього та ще двох членів одеського ОПЗЖ відкрили кримінальне провадження в Києві. За версією слідства, вони розбудовують власну мережу для виправдовування та визнання правомірною військову агресію рф, щоб проголосити Одеську Народну Республіку.

Ілля Фрейман, який напередодні вторгнення здійснив наругу над українськими прапорами в сесійній залі досі не заявляв про вихід з забороненої «Партії Шарія». За даними експертів з «Атестації депутатів місцевих рад», оприлюдненими в березні 2023-го, Фрейман відвідав половину засідань міськради. На останніх сесіях та комісіях його не було. Розслідування щодо наруги над прапором журналісти не виявили.

Журналісти запитали у секретаря міськради Ігоря Коваля, чому Гіганова та Фреймана досі не позбавили мандата, однак він проігнорував це запитання.

«Після заборони проросійських партій депутати ОПЗЖ в Одеській міськраді розділились на кілька нових груп: «Українська мрія» та «За життя та мир». До складу першої увійшли 5 депутатів. До другої — 11, зокрема Віталій Саутьонков, Віктор Баранський», – відзначають в «Слідство.Інфо». 

Баранський протягом всього 2022 року не відвідав жодної сесії. При цьому його товариш депутат Віталій Саутьонков ще у березні минулого року заявив, що нова група «За життя та мир» засуджує агресію рф. Але водночас він підтримує священників УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври. 

Голова Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», що є одним з засновників проєкту «Атестації депутатів місцевих рад», Анатолій Бойко пояснив журналістам, що позбавлення мандатів депутатів від ОПЗЖ та «Партії Шарія» не загрожує діяльності Одеської міськради. За його словами, кількості депутатів від «Слуги Народу», «Довіряй ділам», «Європейської Солідарності» достатньо для того, щоб рада залишилась чинною. Проте Одеська міська рада досі не позбулась проросійських депутатів. 

«Питання тут насправді в тому, що нам робити далі, бо маємо процеси, коли депутати від ОПЗЖ, «Партії Шарія» виходять з фракції, але вони не збираються йти з політики. Кожен з нас має розуміти свою відповідальність. Я вважаю, що кожен голос, відданий за ОПЗЖ — це куля просто в спину ЗСУ», — каже Анатолій Бойко.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір