Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі прокуратура відібрала у забудовника землю, яку «вивів» депутат

Одеська обласна прокуратура повідомила, що суд задовольнив позов про повернення землі, яку збиралася незаконно забудувати компанія «Будова». Йдеться про ділянку площею 0,5 га поряд з Михайлівським сквером, яку ще у 2016 році отримала фірма депутата від «Довіряй Ділам». Її вартість складає 65 млн гривень. 

Господарський суд Одеської області задовольнив позов Малиновської окружної прокуратури м. Одеси щодо повернення громаді земельної ділянки площею 0,5179 га вартістю 65 млн гривень.

Судячи з опублікованої на сайті прокуратури інформації, йдеться про ділянку за адресою Михайлівська площа, 16 (квартал в межах вулиць Головківської, Бабеля, Михайлівської площі). 

Саме там компанією «Будова» будується 18-типоверховий ЖК M.PARK («М Парк на Михайловской»), який згідно з інформацією від забудовника мали б ввести в експлуатацію в 4 кварталі 2023 року. При цьому на обʼєкті досі тривають лише підготовчі роботи.

В прокуратурі зазначають, що їхнім співробітникам вдалося довести в суді, що ця земля була передана Одеською міською радою в оренду для будівництва у позаконкурентний спосіб. Тобто усупереч вимогам законодавства. 

«Зокрема, товариство мало право на отримання ділянки значно меншої площі, яка необхідна була лише для обслуговування об’єктів нерухомості, розташованих на ній», – вказують прокурори. 

В прокуратурі також стверджують, що ділянку для будівництва нового об’єкту нерухомості мали передати лише на підставі аукціону. Крім того, земельна ділянка містить в собі частково землі природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Згідно до містобудівної документації вона є геологічним памʼятником природи під назвою «Одеські катакомби». За документами мерії там дозволено було будувати 9-типоверхову офісну будівлю, але фактично продавали майбутні квартири у 18-типоверховій.

В прокуратурі наголошують, що закон забороняє будівництво на поверхні пам’ятки природи будь-яких споруд і будівель, проведення будь-яких робіт, пов’язаних з порушенням геологічних утворень: прокладання інженерних комунікацій, буріння тощо.

«Таким чином, надання в користування спірної земельної ділянки саме з метою будівництва багатоквартирного будинку, більш того — з підземним паркінгом – прямо суперечить вимогам законодавства та режиму функціонування пам’ятки природи», – зазначено на сайті правоохоронного органу та додають, – «Суд погодився з доводами прокурора, скасував рішення міськради, визнав недійсним договір оренди та зобов’язав товариство повернути земельну ділянку територіальній громаді Одеси».

При цьому ми не знайшли жодного підтвердження того, що відносно осіб, які виділили землю та видавали незаконні дозволи на будівництво «Будові» відкрито кримінальні провадження. В судовому реєстрі є інформація лише про господарську справу за позовом прокуратури.

З усім тим, редакція «Антикорупційного виміру» нагадає, яким чином і хто провів цю незаконну оборудку. 

У 2016-2017 роках Геннадій Труханов та його депутати віддали цю ділянку під будівництво комплексу багатоповерхових житлових будинків із підземним паркінгом та вбудованими приміщеннями. Фірма, яка отримала його називається ТОВ «Михайлівський Маєток». Відведення ділянки затвердили у 2017 році традиційним для «Довіряй Ділам» способом – пакетним голосуванням за всі земельні питання (36) одночасно. Саме у такий спосіб партія одеського міського голови багато років уникає детального розгляду під час сесії підозрілих чи скандальних питань по землі.

На момент отримання землі в оренду та отримання дозволів фірма належала депутату Одеської обласної ради від «Довіряй Ділам» Вадиму Теплицькому. Минулого року в реєстрі зʼявилася інформація, що власником компанії став Дмитро Дімарський, який представляє скандальновідому фірму БК «Будова».

Містобудівні умови, якими було дозволено будувати на заповідній зоні, видав у 2017 році фірмі депутата Теплицького тоді ще перший заступник начальника Управління архітектури та містобудування Михайло Шайденко.

Зауважимо, що в містобудівній документації зазначено, що на місці забудови був дитячий садок №74 площею 777,9 кв. м. Його компанія Теплицького викупила ще у 2009 році. Яким чином «Михайлівський маєток» придбала його в приватну власність, можна лише здогадуватись.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір