Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеські освітяни купують швидкоспоруджувані модулі цивільного захисту для шкіл: у кого і за скільки

Центри фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти двох районів міста Одеси, Суворовського і Київського, купують модулі швидкоспоруджуваної захисної споруди цивільного захисту для закладів освіти. На модулі витратять понад 13 мільйонів гривень. Для реалізації цього задуму чиновники обрали одного виконавця. 

Поставити 28 модулів протягом місяця зобов’язалася фірма «Мирадима» 30-річного Олександра Войтенка, яка має статутний капітал 1000 гривень. Раніше ця компанія тендерів не вигравала. Досвід, який вона заявила у тендерній документації – виготовлення одного модуля для благодійного фонду. Виготовити 28 таких модулів до 31 липня компанія планує силами 10 працівників, включаючи директора і бухгалтера. 

Цікаво, що протягом останнього року власник та керівник ТОВ «Мирадима», Олександр Войтенко нареєстрував ще декілька компаній зі схожими видами діяльності, як сам, так і разом з іншими особами. 

Хто і що купує 

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, проведені три закупівлі. 

Всі три закупівлі були оголошені 12 червня, у всіх трьох випадках 27 червня було опубліковане повідомлення, про намір укласти договір. 

Дві закупівлі проводить Центри фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворівського району, одну — Київського району. Згідно з опублікованою тендерною документацією, купують технічні модулі ШСЗСЦЗ з боковим вхідним отвором та дверима посиленими, герметичними для укриття, модулі ШСЗСЦЗ прохідні з торцевими отворами та боковими отворами, а також з обома видами отворів, модулі з посиленими герметичними дверима та декілька таких дверей окремо. 

При цьому, двері працівники освіти в описі окремої частини або частин предмета закупівлі на порталі Prozorro, вперто називають «Дверь». 

Вимоги до модулів, що закуповують одеські освітяни, регламентовані ДСТУ 9195:2022, що набрали чинності 1 березня 2023 року. Фірма «Мирадима» надала замовникам гарантійний лист, в якому вказує, що є виробником модулів. 

Також фірма надала документ, на підтвердження свого досвіду, довідку, в якій сказано, що вже 1 травня поставила модуль БО «БФ Юність 2.0». Директор цієї компанії має таке саме прізвище, як співзасновник однієї з новонароджених фірм пана Войтенка. 

Досвід підрядника 

Засновник та керівник БО «БФ Юність 2.0», якому ТОВ «Мирадима» начебто вже поставила один модуль, Блохін Ілля Михайлович. Він також є співзасновником фірми «Тесма-Люкс», керівником якої є Михайло Валентинович Блохін. Також Михайло Валентинович керує фірмою ТОВ «Вогнезахист Бар’єр», де серед засновників ще один Блохін, на цей раз Дмитро Михайлович, бізнес-партнер Олександра Войтенка по фірмі «Мігуніт Україна». Не виключено, що замовником першого модуля у фірми-підрядника став брат бізнес-партнера засновника цього підрядника. 

БО «БФ Юність 2.0» дійсно займається встановленням модулів. Ця фірма встановила перший захисний модуль в Миколаєві за спонсорські гроші. 

Цей фонд започаткував ініціативу «Safeplace4UA» для збору коштів на створення мережі мобільних вуличних укриттів. На сайті ініціативи є фото багатьох встановлених модулів. Перше ж укриття з’явилося 22 вересня 2022 року в Миколаєві. Звели його на гроші одеського бізнесмена Анатолія Редера.

В ЗМІ писали про те, що модуль виготовлено за Ізраїльською технологією, але ніде не вказано, яка компанія виготовила це укриття. Як повідомляло «Суспільне», вартість конструкції 400 тисяч гривень і на її виготовлення, згідно з технологічними вимогами до залізобетону, потрібно близько 10 днів. 

«Укриття — подарунок одеського бізнесмена і мецената Анатолія Редера. Він планував передати конструкцію міській владі Одеси, але там чиновники вирішили, що Одесі вона наразі не так потрібна, як Миколаєву», — писало «Суспільне». 

Зараз же одеські чиновники вирішили, що час придбати модулі настав. І замовити вирішили одразу 28 штук. Благодійний фонд не публікує інформації про те, хто виготовляє модулі, а підрядник освітян надав на доказ своєї досвідченості замовлення від фонду на один модуль. На всі три тендери подана одна й та сама довідка, в якій вказаний один і той самий договір з Благодійним фондом. 

Ціна питання   

У матеріалах ЗМІ про перший модуль-укриття в Миколаєві йдеться про ціну у 400 тисяч гривень. Для благодійного фонду підрядник у травні цього року виготовив модуль за 425 тисяч гривень. Для одеських освітян ціна складає 13,3 мільйона за 28 модулів та 3 дверей, тобто ціна за модуль буде трохи меншою за 475 тисяч гривень. 

Фірми-клони 

За даними аналітичної платформи YouControl, пан Войтенко є бенефіціаром трьох фірм. Окрім підрядника з виготовлення модулів, він заснував ще дві компанії з однаковими назвами. Це «МІГУНІТ УКРАЇНА» і «Мігуніт-Україна». Одній фірмі 6 місяців, другій 4. У кожній із фірм у пана Войтенка є бізнес-партнери. 

У ТОВ «Мігуніт-Україна» співзасновником і уповноваженою особою є Олександр Терещенко. Статутний капітал 100 гривень. В ТОВ «МІГУНІТ УКРАЇНА» співзасновником і уповноваженою особою є Дмитро Блохін. Статутний капітал 10 000 гривень. КВЕДи у фірм однакові. 

Виглядає так, ніби створюються майбутні підрядники для встановлення модулів-укриттів за бюджетні кошти. Адже якщо підрядник буде один, він привертатиме до себе «забагато зайвої уваги». 

До речі, Олександр Терещенко і окрему компанію з такими самими видами діяльності собі зареєстрував. Називається вона так само як ініціатива благодійного фонду — ТОВ «Сейфплейс юа». Статутний капітал 100 гривень. 

До речі, пан Терещенко і директор благодійного фонду Ілля Блохін раніше були керівниками однієї і тієї самої фірми — ТОВ «Одеська енергозберігаюча компанія». Пан Терещенко був там і серед засновників раніше. 

Крім того, пан Терещенко, або його повний тезка — головний державний фінансовий інспектор відділу взаємодії з правоохоронними органами Південного офісу Держаудитслужби. 

Що відомо про засновника і керівника ТОВ «Мирадима»

Олександр Войтенко подав у складі тендерної документації довідку про відсутність судимості, в якій вказано, що він 1993 року народження. Є в тендерній документації і дані про освіту. В 2011 році він здобув у Вінницькому будівельному технікумі кваліфікації коваля ручного кування, штукатура та лицювальника-плиточника. 

В контактних даних фірми на аналітичній платформі YouControl вказана електронна пошта part_nature@ukr.net. Цю пошту також вказано в контактах сироварні у ЖМ «Радужний». 

Редакція «Антикорупційного виміру» не змогла наразі зв’язатися з підрядником, щоб отримати коментар. Якщо хтось з осіб, згаданих в статті, зголоситься надати коментарі, ми радо опублікуємо надану інформацію. Також редакція подасть запит до департаменту освіти і науки, що дізнатися, чому вирішили купувати для освітніх закладів модулі-укриття.

Зазначимо, що наразі у ситуації з закупівлею модулів ніякої «зради» немає і всі згадані у даному матеріалі особи нічого не порушують. Цілком можливо, що виготовлення модулів починалося як благодійність, а згодом ідея виявилася настільки затребуваною, що пішли замовлення від чиновників. Лишається сподіватися, що десь у процесі переходу від благодійності до освоєння бюджетних грошей не народиться нова корупційна схема. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір