Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Справа Галантерника: Досудове розслідування завершене

НАБУ і САП повідомляють про завершення досудового слідства у справі щодо злочинної організації, серед учасників якої мер Одеси, чинні та колишні посадовці Одеської міськради. В схемі, опублікований НАБУ, одеський мер Геннадій Труханов та кілька депутатів міськради вказані як керівники злочинної організації.

Загалом у справі за фактами незаконного заволодіння землею територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів, вчинених злочинною організацією та іншими особами серед підозрюваних осіб мер Одеси, його колишній заступник, колишній керівник департаменту комунальної власності Одеської міськради та його заступник, представники товариств забудовників та приватні особи. Наприкінці березня поточного року «Антикорупційний вимір» повідомляв, що Національна агенція з боротьби зі злочинністю Великої Британії допомогла детективам НАБУ отримати докази у справі про злочинну організацію в одеській мерії. 

Зазначається, що перед завершенням досудового розслідування упродовж червня-липня 2023 року прокурором САП за дорученням заступника Генерального прокурора – керівника САП, а також детективами підозрюваним повідомлено про зміни раніше повідомлених підозр. Деякі фігуранти отримали нові підозри. Зокрема йдеться про факти отримання від керівника злочинної організації неправомірної вигоди у виді об’єктів нерухомості. 

Слідство встановило, що протягом 2016-2019 років члени злочинної організації розробили та реалізовували злочинну схему заволодіння коштами місцевого бюджету і земельними ділянками для подальшої забудови. Ділянки передавали «своїм» забудовникам в оренду без конкурсу. За це забудовники передавали гроші або нерухомість членам організації. Ті своєю чергою через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечували ухвалення відповідного рішення на передачу в оренду зазначених ділянок. 

«Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн грн. Крім того, в ході розслідування встановлені факти легалізації коштів, отриманих злочинною організацією від вчинення інших кримінальних правопорушень. На сьогодні дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369, ч. ч. 1, 2 ст. 369-2, ч. 4 ст. 358 КК України», — йдеться в повідомленні САП.  

Володимиру Галантернику, ймовірному керівнику злочинної організації, який переховується від слідства за межами України, повідомлено про підозру за ч.1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 369-2, ч. 1 ст. 369-2 КК України в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України. 

В САП також зазначили, що виділено в окреме провадження матеріали досудового розслідування стосовно колишнього очільника прокуратури Одеської області, який спільно з іншими особами підозрюється у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси, а також в отриманні від представника компанії-забудовника неправомірної вигоди у вигляді квартири. В цьому окремому провадження 20 липня 2023 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір