Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Корупція вбиває: На Одещині розслідують справу про смерть в частині

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону повідомила про відкриття кримінальної справи через смерть чоловіка у військовій частині. Співробітники Березівського ТЦК за «пришвидшеною процедурою» мобілізували 29-річного мешканця смт Ширяєве з інвалідністю. Того ж дня він помер від епілептичного нападу прямо у військовій частині. За справу взялись в Державному бюро розслідувань.

Розслідування почали через резонанс, якого набула історія померлого Бориса в соцмережах. Активіст (в минулому держексперт експертної групи Директорату громадського здоров’я МОЗ) Павло Поламарчук повідомив на своїй сторінці у Facebook про те, як військком в Березівці у пришвидшеному режимі погодив призов чоловіка з інвалідністю. Співробітники територіального центру комплектації мобілізували його 1 серпня, попри епілепсію.

За дві години після вручення повістки, військово-лікарська комісія визнала Бориса придатним для служби. Того ж дня його доправили до частини на Миколаївщині, де він помер від епілептичного нападу за кілька годин після прибуття (близько 22:00).

Павло Поламарчук також зазначив, що мобілізацію в турборежимі проводили за наказом воєнкома селища Ширяєве – капітана Олександра Стахова. Колись він керував колонією №14 в Одесі. Мобілізацією загиблого чоловіка займався начальник мобілізаційного відділу – майор О. Гаврилов, який особисто знав загиблого та про його проблеми зі здоровʼям. Документи оформлював В. Драб.

Співробітники Територіального управління ДБР в Миколаєві та спецпрокуратури відкрили одразу три кримінальних провадження стосовно факту смерті мешканця смт Ширяєве, який був призваний по мобілізації з вадами здоров’я. 

Перше провадження за ч. 1 ст. 115 КК України має встановити фактичні причини смерті чоловіка в день прибуття у розташування військової частини. В другому провадженні одеських спецпрокурорів за ч. 4 ст. 425 КК України йдеться про недбалість стосовно військової служби працівників Березівського ТЦК та СП Одеської області.

«Під час досудового розслідування слідчі перевіряють законність призову на військову службу громадянина з урахуванням стану його здоров’я», – повідомляють в пресслужбі Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Третє кримінальне провадження відкрито Миколаївською спецпрокуратурою також за ч. 4 ст. 425 КК України, однак стосується можливої недбалості в медичній службі військової частини Миколаївщини. Слідчі перевірять своєчасність та кваліфікованість надання допомоги військовослужбовцю після приступу епілепсії.

Користувачі соцмереж зазначають, що така пришвидшена мобілізація і зокрема смерть Бориса повʼязані із постійним невиконанням військкомами плану з призову. Своєю чергою недобір – це наслідок тотальної корупції в ТЦК і ВЛК, які допомагають придатним військовозобовʼязаним ухилятися від служби, а потім заповнюють нестачу коштом тих, кого силоміць назбирають на вулицях.

Раніше видання Інтент повідомило, що про проблеми зі здоров’ям померлого Бориса знали всі мешканці села. 

“Військкоми мобілізували інваліда дитинства з епілепсією та відправили на фронт. Там у нього стався напад і він помер. Борис був місцевим добряком, якого знало все село. Працював на місцевому ринку, заробляв копійку на життя. Чоловіку було 29 років. Навіть не мав паспорта”, – цитує видання місцевих мешканців.

Також видання зазначає, що Територіальний центр комплектації та соціальної підтримки в Ширяєво відмовився коментувати обставини смерті місцевого мешканця. Як пояснила Інтенту начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк, документи про те, що чоловік здоровий та придатний до військової служби ТЦК отримав від медиків лікарні, де він проходив медичну комісію.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір