Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Хто ремонтує херсонські укриття і що з цими підрядниками не так

В Херсоні активно тривають ремонти укриттів та встановлення нових. Замовником робіт є Відділ цивільного захисту Херсонської міської ради. Хто виконує ці роботи і в якому обсязі — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».

Виходячи з даних оплат за ті чи інші роботи з укриттями у Херсоні 007.org.ua, загалом Відділ цивільного захисту на ті чи інші роботи з укриттями з 1 січня до 29 вересня 2023 року витратив 70 784 534.54 грн (70,8 млн грн) бюджетних коштів. Ця сума включає зокрема придбання матеріалів для ремонту укриттів, розробку проєктно-кошторисної документації, виконання робіт та інші витрати, пов’язані саме зі встановленням та утриманням укриттів у Херсоні. Зауважимо: це суми, які вже витратили на ремонти – угоди можуть бути укладені на більші і низка витрат ще попереду. 

Підрядники походять з різних міст України: Миколаїв, Одеса, Київ, Запоріжжя, Харків, Дніпро. Майже немає херсонських. З одного боку, це логічно, адже Херсон постійно перебуває під обстрілами – і зберігати склади з технікою та габаритними матеріалами неможливо. З іншого боку, харківський підрядник точно перебуває дуже далеко від Херсона – і це може значно підвищувати вартість робіт у порівнянні з організаціями, які перебувають, приміром, у Миколаєві, Одесі та Дніпрі. Якщо до цього додати те, що майже всі роботи віддають прямими угодами підряднику без тендерної процедури (мотивують невідкладністю проведення робіт), то це викликає питання щодо вибору підрядника.

Які ж підрядники викликають особливий інтерес:

ТОВ Древлін (Дніпро) зареєстроване нещодавно – у 2022 році, однак, саме для Херсона це підприємство поставляє як конструкції для укриттів, так і інвентар для комунальників і навіть контейнери для збору сміття (останніх – на понад 11 мільйонів гривень).

Київське ТОВ ЕДВАЙС СОЛЮШН також зареєстроване лише наприкінці грудня 2022 року, однак, вже виконує роботи для Херсона (угоди на понад 4 мільйони гривень) та Гостомеля.

ТОВ «Хай-Тауер» зареєстроване у січні 2023 року. Це не завадило підприємству отримати одразу підряди без тендерних процедур: прямими угодами. Досліджували діяльність цього підприємства зокрема журналісти Наші Гроші Львів. Зокрема медіа повідомляє, що створене наприкінці січня 2023 року ТОВ «Хай-Тауер» менше ніж за місяць підписало з комунальними підприємствами Новомосковська Дніпропетровської області два договори і готується до підписання ще двох на загальну суму понад 13 млн грн. При цьому у компанії-новачка виявилось чимало зв’язків з місцевою та обласною владою, а от власних працівників та більшості необхідного для виконання підрядів обладнання – ні.

Наприклад, у чотирьох закупівлях фірма показує не власних працівників, а залучених: із 13 осіб, вказаних в довідці про наявний персонал, 12 були  залучені за строковими цивільно-правовими договорами про найм і не є штатними працівниками «Хай-Тауер». Єдиний виняток – директор і власник компанії Сергій Мормуль, який до створення «Хай-Тауер» працював як ФОП з основним видом діяльності «торгівля косметичними товарами».

Один із працівників працював, а один і досі працює на ТОВ «Фірма Логос», що входить до структури національної торгово-промислової корпорації «Логос» дніпровського підприємця та доларового мільйонера Валерія Шамотія.

Приміщення офісу і складу «Хай-Тауер» орендує у новомосковського ТОВ «Саммер-Кідз», яка належить Катерині Шухман, доньці депутата місцевої ради від «Слуг народу» Марка Шухмана. З родиною Шухманів «Хай-Тауер» пов’язує також і договір купівлі-продажу частини заявленого на тендері обладнання – перфораторів, відбійних молотків та іншого. Їх фірма купила в Олександра Максімчука, бізнес-партнера Марка Шухмана по ТОВ «Самара-Алко».

Всі великогабаритні механізми, 18 екскаваторів, вантажівок, котків та інше, якими «Хай-Тауер» планує виконати замовлення, компанія отримала за договором оренди у ТОВ «Асбіт» і ТОВ «Автомагістраль 2016», які, своєю чергою, отримали їх від ТОВ «Буд регіон», яке до повномасштабної війни було одним з найбільших підрядників Дніпропетровської ОДА.

ТОВ КК Будсіті «засвітилось» у продажу модульних будинків, на які не має відповідних сертифікатів: підприємство зазначало, що є представником фірми, яка їх виготовляє, але це виявилось неправдою – на той момент дилером ТОВ не була. 

ТОВ БК Олкріс – миколаївська фірма, якій 4 місяці, але вона вже отримала підряд у Херсоні на понад 1,2 мільйона гривень. Є у них підряди і в Миколаєві – всього угод у новоствореної фірми на понад 7,5 мільйонів гривень.

Отже, маємо щонайменше 5 компаній, які виконують роботи або постачають матеріали для робіт з укриттями у Херсоні без конкурентних процедур, але мають по кілька ознак серйозних порушень. Типові питання до компаній також аналогічні: 1) відсутність належного досвіду роботи; 2) угоди без тендерних процедур – напряму; 3) неповні або неналежні пакети документів. 

До речі, ТОВ БК Олкріс вже згадувалося в матеріалах «Антикорупційного виміру». Власниця фірми Тетяна Павлівна Олійник також володіє компанією ТОВ «Танолбуд», що отримала в Миколаєві підряд на проведення часткового капітального ремонту будівлі казарми.  Також як директора ТОВ «МІК «Інвестубд», пані Олійник фігурує в кримінальній справі, в якій її підозрюють в заволодінні бюджетними коштами.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

5 коментарів

  1. […] Нагадаємо, в Херсоні активно тривають ремонти укриттів та встановлення нових. Замовником робіт є Відділ цивільного захисту Херсонської міської ради. Хто виконує ці роботи і в якому обсязі — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру»: Хто ремонтує херсонські укриття і що з цими підрядника…. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір