Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Директорка одеського оперного театру Надія Бабіч збила двох пішоходів і намагається уникнути покарання

20 січня 2023 року на офіційному сайті одеської поліції з’явилась новина про аварію на вулиці Грушевського. За інформацією поліції, водійка під час тест-драйву не впоралась з керуванням, виїхала на тротуар, де збила пішохода з чотирирічним сином.

Фото з мережі

Дитина отримала травми голови, а його батько – переломи ніг. Крім цього водійка в’їхала в запарковану машину. На щастя, в ній ніхто не сидів. Редакція отримала витяг представників поліції, складений щодо ДТП. У ньому вказано, що двох пішоходів збила Надія Матвіївна Бабіч. Людина з таким ПІБ є директоркою Одеського національного академічного театру опери та балету.

І хоча пройшло вже майже дев’ять місяців з моменту події, всі ключові особи встановлені, однак справа до суду так і не потрапила. Що може свідчити про наміри пані Бабіч уникнути покарання через строки давності. Й поліція, тягнучі час, директорці оперного в цьому сприяє.

Деталі – в розслідуванні «Антикорупційного виміру».

Справу в суд все ніяк не передадуть

Як відомо з повідомлення поліції, водійка, яка наїхала на двох пішоходів, була тверезою. Дитина після аварії потрапила до лікарні з численними травмами: струсом головного мозку, гематомами голови, забоєм коліна.

І хоча винуватицю відразу встановили, справа досі не в суді. На наш запит, у поліції станом на 5 вересня 2023 року повідомили: триває досудове розслідування, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на всебічне, повне й об’єктивне дослідження обставин провадження та прийняття обґрунтованого рішення.

Через стан розгляду судових справ можна перевірити та пересвідчитися – станом на зараз справа досі не слухається в суді.

Чомусь у поліції вирішили не розказувати, за якою статтею вони проводять розслідування й коли планують завершити. Але, згідно з законодавством, подібні дії підпадають під статтю 286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху.

А затягування з підозрою та передачею справи до суду може свідчити про сприяння водійці, яка збили двох людей, уникнути покарання.

Що вимагає закон

Журналістка «Антикорупційного виміру» поспілкувалась з адвокатом об’єднання «Нікітінський і партнери» Юрієм Голосовим щодо ситуації. На думку юриста, розслідування подібних справ триває декілька місяців – три-чотири. А те, що досі в поліції не оголосили підозру водійці й не передали справу до суду, може свідчити про наміри зам’яти цю резонансну справу:

«Середні строки досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 286 КК України, з одним потерпілим, де потерпілому нанесені ушкодження середньої тяжкості, становить три місяці. Тобто досудове розслідування складається з допиту особи, винної у скоєнні ДТП, допиту потерпілого або його законного представника, допиту свідків, проведення судово-медичної експертизи, виявлення технічної справності транспортного засобу і транспортно-трасологічної  експертизи».

ОБЕРЕЖНО! У відео присутня нецензурна лайка!

Після проведення всіх цих дій, за словами Юрія Голосова, особі повідомляють про підозру. Потім особу ще раз допитують у статусі підозрюваного, можливий огляд місця ДТП, а далі слідчі складають обвинувальний акт і передають матеріали до суду:

«Строки по цій справі аномально великі для справи незначної складності, з одного боку, а з іншого – для справи, яка набула резонансу. Вірогідно, що такий підхід до досудового розслідування направлений на те, щоб сплинули строки досудового розслідування. В такому випадку, коли справу направлять до суду, то суд просто закриє провадження, бо на момент надходження обвинувального акту строки вже вийшли. Або ж це може стати підставою звільнити вже після надходження в установлені законом строки обвинувального акту до суду закриття кримінального провадження у зв’язку з закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності».

При цьому Юрій Голосов наголошує: навіть якщо потерпілі примирились із винуватцем ДТП, це не є підставою не розслідувати злочин:

«Це не дає право слідчому або прокурору проводити розслідування в якомусь іншому порядку, затягувати розгляд справи або закривати її. Примирення може бути підставою для закриття кримінальних проступків, які не тягнуть суспільної небезпеки».     

Можливо, така поведінка правоохоронців пов’язана з тим, що винуватицею ДТП є відома в місті особа?

Скандали, чиновниче минуле, балотування від «Довіряй Ділам»

Те, що злочин скоїла саме директорка одеського оперного театру Надія Бабіч, можна перевірити різними способами. Наприклад, у витягу поліції вказано, що винуватиця ДТП 1956 року народження. За даними порталу «Чесно», Надія Матвіївна Бабіч, яка у 2020 році балотувалась до одеської обласної ради від партії одеського мера Геннадія Труханова «Довіряй ділам», народилась саме цього року. До речі, Бабіч тоді не обрали.

Крім цього в витягу вказана адреса проживання Надії Бабіч, а саме Львівська, 44/3. Така ж адреса вказана в переліку нерухомості директорки оперного в аналітичній системі YouControl.

Окрім будинку на Львівській за Бабіч значиться ще земельна ділянка в Київському районі (можливо, саме під цим будинком) і будинок на Чорноморського козацтва, 110.

Тож сумнівів дуже мало в тому, що саме багаторічна директорка одеського театру опери та балету, кавалерка ордену Княгині Ольги Надія Бабіч збила двох пішоходів і досі не постала за цей злочин перед судом.

До театру Надія Бабіч з 2006 по 2010 рік працювала начальницею одеського обласного управління культури та туризму. На посаді очільниці одеського театру вона з 2010 року, тобто вже 13 років. 

У театрі Надію Бабіч супроводжували скандали. Так, у 2021 році Міністерство культури оголосило конкурс на посаду генерального директора – художнього керівника Одеського національного академічного театру опери та балету. Як повідомляло «Суспільне», окрім Надії Бабіч на цю посаду претендував також головний режисер одеської опери Євген Лавренчук. Але він відкликав свою кандидатуру з конкурсу – начебто через небажання брати участь у «корумпованих схемах та непрозорих конкурсах». Він також заявляв про побиття і пов’язував це з наміром очолити театр. Нападники, за словами режисера, казали, щоб він йшов з театру. До речі, Євген Лавренчук був заарештований в Італії на вимогу росії.

А от у головного диригента одеської опери, громадянина білорусі, який працював під керівництвом пані Бабіч, з росією все гаразд. Він у квітні цього року з’явився на одній сцені з чоловіком путіністки Нетребко. Невдовзі після цього його звільнили.

До речі, ДТП Бабіч скоїла на позашляховику Hyundai Tucson, який їй, судячи з усього, надали в салоні для тест-драйву. Можливо, після аварії директорка оперного театру його придбала. Вона прийшла на тест-драйв, тож, вочевидь, мала такий намір. Вартість подібної автівки 2021 року випуску складає понад 30 тисяч доларів США.   

Редакція намагалась зв’язатись з Надією Бабіч – дзвонили їй і залишили повідомлення через месенджер. Однак вона поки що ніяк не прокоментувала свою участь у ДТП. Якщо Надія Бабіч надасть коментар, «Антикорупційний вимір» обов’язково опублікує її позицію.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

  1. […] покарали штрафом. Та чи все так просто, як виглядає? «Антикорупційний вимір» розбирався в деталях справи. Про те, за якими схемами […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір