Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Привласнення 5 мільйонів: Одеський суд виправдав голову Фонтанської селищної ради

Приморський суд Одеси виправдав обвинувачувану в розкраданні бюджетних коштів та службовому підробленні очільницю Фонтанської селищної ради Наталію Крупицю, а також підприємця, якого правоохоронці вважали її спільником. Справу «розтягнули» на 10 років. При цьому один з фігурантів справи був вже давно засуджений та пішов на угоду зі слідством, визнавши провину. Однак не дивлячись на його покази одеські судді вважають, що провину Наталії Крупиці не було доведено.

Судді Приморського районного суду Віктор Попревич, В’ячеслав Бондар та Лариса Єршова визнали невинуватою голову Фонтанської сільської ради Наталію Крупицю та колишнього керівника ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг» Галіба Тахмаз-Огли Асадова. Обох обвинувачували у розкраданні бюджетних коштів та службовому підробленні. Останній, доречі, перебуваючи під слідством працював заступником директора Державного проєктно-вишукувального інституту «Укрпівдендіпроводгосп».

У квітні 2016 року Одеська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Крупиці, яка з 2010 року очолювала Крижанівську сільську раду. Її звинувачували у розтраті 2,7 мільйона гривень під час проведення берегозміцнювальних робіт у селі в районі вулиці Приморська. 

Пізніше з матеріалів справи стало відомо, що сума збитків насправді сягала понад 4,96 мільйона гривень. Йшлося про берегоукріплення, замовлене сільрадою ще у 2012 році. Роботи виконувала компанія ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг».

Виконувач обов’язків прокурора області Олег Жученко у 2016 році повідомляв, що 

Крупиця у змові зі службовцями підрядної організації, користуючись службовою недбалістю інженера з технічного нагляду Романа Турбіша, внесли до офіційних документів неправдиві відомості про виконання берегоукріплювальних робіт вздовж Чорного моря. Самі будівельні роботи в повному обсязі виконані не були.

Відомо, що інженера з технагляду Романа Турбіша вже давно притягли до відповідальності. Його засудили на два роки позбавлення волі та позбавили права займатися діяльністю з технічного нагляду на один рік. Однак через угоду зі слідством чоловік отримав випробувальний термін в один рік. Як повідомляють джерела «Антикорупційного виміру», Турбіш дав показання проти Крупиці та Асадова і розповів слідчим подробиці схеми.

Проте, через недбалість Романа Турбіша, який не перевірив виконання робіт, сільрада заплатила ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг» 9,7 мільйона гривень. В той час як експертиза показала завищення обсягів робіт на 2,7 мільйона.

В жовтні 2016 року Приморський суд обрав Наталі Крупиці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За два місяці її усунули з посади голови сільради, але дозволили вийти під заставу в 1,5 мільйона гривень.

Наразі з матеріалів справи відомо, що в роботах з берегоукріплення також було задіяно ТОВ «ЮФ КМП Моноліт», якою тоді керував регіонал Афанасій Тельпіс. Ця фірма також була задіяна в підробленні актів виконаних робіт, вказували слідчі.

А ще цікавим є той факт, що рахунки ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг» на які було сплачено кошти за берегоукріплення відкривались в АТ «Сбербанк Росії».

Не дивлячись на покази Турбіша і чисельні інші докази, знайдені слідчими, судді Приморського суду визнали невинуватою Наталію Крупицю та Галіба Асадова у звʼязку з недоведеністю, що в їхніх діяннях є склад кримінальних правопорушень. Тобто прокуратурі не вдалося довести їхню провину.

Однією з причин через яку було виправдано підозрюваних, стала помилка прокурорів. Як виявилось, ані заступник Генерального прокурора України, ані тодішні прокурори Одеської області не були включені до груп прокурорів уповноважених на здійснення процесуального керівництва у даному кримінальному провадженні. Однак ці особи ставили свої підписи на документах, в тому числі погоджували підозри. Це дозволило адвокатам оскаржити деякі процесуальні дії та звільнити від відповідальності своїх клієнтів.

Читайте також: Директорка одеського оперного театру Надія Бабіч збила двох пішоходів і намагається уникнути покарання

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір