Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд тижня: На Миколаївщині бюджетні кошти «пиляють» сумнівні компанії

Як з’ясував протягом минулого тижня «Антикорупційний вимір», кошти платників податків миколаївські розпорядники нерідко роздають без конкурсу компаніям з корупційним шлейфом.

Наприклад, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Нечаянської сільської ради» в Миколаївській області уклало угоду на проведення ремонту сімейної амбулаторії в селі Ковалівка ТОВ «Будівельна компанія «Мегаліт»

Ця компанія вже «засвітилась» у кримінальному провадженні щодо привласнення бюджетних коштів під час ремонту сімейної амбулаторії в селищі Первомайське на Миколаївщині. За матеріалами слідства, у 2017 році підряд на проведення капремонту лікувального корпусу амбулаторії отримало ТОВ «Івеко-буд». А компанія «Мегаліт» здійснювала технагляд за об’єктом. При цьому засновники обох підприємств — Костянтин і Олександр Крупенки — родичі.

Крім цього КНП «Доманівська багатопрофільна лікарня» уклало договір на проведення капремонту та вимощення тротуарів у поліклініки в селищі Доманівка на Миколаївщині із компанією, яка проходила у справі про хабарництво. 

Так, за бюджетні кошти роботу буде виконувати ТОВ «ППБ Будівник». Компанію «Будівник» зареєстрували 2016 року в Южноукраїнську Миколаївської області. Бенефіціаром ТОВ є Андрій Ільченко.

За матеріалами слідства, директор компанії «ППБ Будівник» у 2022 році для проведення будівельних робіт звернувся до в.о. начальника першого заступника начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області. А саме Дмитра Румика. Ільченко хотів орендувати приміщення, які належали установі, де керував Румик.

Румик запропонував укласти договір зберігання майна, замість проведення тендерної процедури передачі майна Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області в оренду. Щомісячна оплата складала 10 тис. грн. А ще 10 тис. Румик попросив для себе – за сприяння «вигідної угоди». На цьому Румика і затримали правоохоронці.

Також триває судовий розгляд над колишнім директором миколаївського департаменту житлово-комунального господарства Сергієм Коренєвим, його заступником Олександром Брижатим, ексдиректоркою компанії-підрядника, а за сумісництвом депутаткою від партії мера Одеси «Довіряй ділам» Мариною Лозовенко та іншими фігурантами.

Сума корупційної оборудки складає майже 27 млн бюджетних грн. Справа пов’язана із реконструкцією Соборної площі в Миколаєві. Договір про роботи у 2019 році замовив департамент житлово-комунального господарства із ТОВ «Пик-строй». Сума угоди склала 77,5 млн бюджетних грн. 

За матеріалами слідства, знайти які можна в судовому реєстрі, схема розпилу бюджетних коштів досить примітивна: «використано будівельні матеріали та товари, вартість яких суттєва завищено».

Примітно, що фігуранти справи не перебувають в СІЗО, а, сплативши призначені застави, деякі з них досі мають неабиякий вплив. Наприклад, Сергій Коренєв працює заступником миколаївського міського голови. А депутатка одеської міської ради Марина Лозовенко, вийшовши зі складу засновників компанії «Пик-строй», наразі керує КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району міста Одеси». Водночас ТОВ «Пик-строй» продовжує укладати бюджетні підряди.

Також минулого тижня «Антикорупційний вимір» повідомляв, що двох співробітників міграційної поліції на Миколаївщині звинувачують у вимаганні та отриманні хабаря від підприємиці. Слідство встановило, що правоохоронці погрожували підприємиці тим, що можуть сфальсифікувати докази, які свідчитимуть про її винуватість у кримінальному правопорушенні. Аби вони цього не зробили, жінка мала заплатити поліціянтам 40 тисяч гривень, стверджують у прокуратурі.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір