Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Не тільки любов до всього руського: Що пов’язує Арестовича з росіянами і що він забув в Одесі

Колишній радник Офісу Президента Олексій Арестович, який на початку повномасштабного вторгнення кожного дня аж занадто заспокійливо розповідав про поточну ситуацію, 1 листопада підтвердив у коментарі виданню «Інтерфакс-Україна», що буде балотуватись на пост президента.

Ця інформація викликала неабиякий резонанс, адже Арестович є фігурою досить неоднозначною. Наприклад, його не раз ловили на брехні й підіграванні російській пропаганді. Згадати тільки причину звільнення Арестовича з Офісу Президента. Він після ракетного обстрілу росіян у Дніпрі, який забрав десятки життів, на велику авдиторію в унісон з ворожою пропагандою заявив, що винні в теракті не російські війська, а українські сили ППО. Хоча Україна на той час не мала можливостей збивати ракети Х-22, якою вгатили по житловому будинку у Дніпрі. Та й зараз ці можливості дуже обмежені.

18 листопада в телеграм-каналі одеської блогерки Ірини Гриб з’явилась інформація про те, що в вересні Олексій Арестович відвідав Одесу, де зустрічався з політтехнологом декількох одеських мерів, включно і з поточним, домовляючись про проведення політичної кампанії в регіоні. Зауважимо, що політтехнолог Сергій Назаров лише нещодавно змінив російське громадянство на ізраїльське. Електоральне поле, на якому працює Арестович, – колишні виборці проросійської партії, забороненої зараз, ОПЗЖ. Нагадаємо, лідер цієї партії Віктор Медведчук – агент росії в Україні, якого минулого року обміняли на українських захисників.

Фото Віри Запорожець

А днями на вулицях Одеси проводили цікаве опитування: в людей зокрема питали, за кого б вони проголосували, якби Президента обирали наступної неділі. Першим з запропонованих кандидатів був указаний Арестович.

Тож, попри воєнний стан і триваючу агресію росії, деякі особи всередині України, вочевидь, уже почали підготовку до виборів. І важливо розібратись: на чиєму ж боці грає Олексій Арестович?   

Пропозиція – відмовитись від окупованих територій

Олексій Арестович уже опублікував у соцмережах, так звану програму, з якою планує йти на вибори. Хоча, як він прокоментував: «Її допрацюють фахівці, я її опублікував для початку дискусії. Заперечення, думки, поради, критика — вітаються». Авдиторія в цього діяча і справді чимала – наприклад, у фейсбуці він має 833 тис. читачів, а телеграм-канал нараховує майже 369 тис. підписників. 

У цій «програмі», написаній рідною для Арестовича російською мовою, зокрема йдеться про те, що «на фронті ми стаємо у стратегічну оборону», «випускаємо чоловіків за кордон», «вимагаємо вступу до НАТО з зобов’язанням не відвоювати окуповані на момент вступу території, а добиватися їхнього повернення тільки політичним шляхом». 

По інших напрямках – фактично Арестович виступає «за все хороше, проти всього поганого»: боротьба з корупцією, реформа всіх органів, законів і установ, цифровізація процесів тощо. Яким чином кожен з пунктів потенційний президент України буде реалізовувати, в дописі Арестович не пояснив. 

Примітно, що за словами «на фронті стаємо у стратегічну оборону» й «окуповані території повертаємо політичним шляхом» де-факто приховано пропозицію «заморозити» конфлікт на невизначений термін. При цьому у 2015 році після «других мінських угод» конфлікт з росією, по суті, вже був заморожений. Але проблему це не вирішило, а тільки відтягнуло на деякий час. Але, скоріш за все, тим, хто «втомився від війни», цей план без конкретики сподобається. Не зрозуміло також, чому Арестович вирішив, що росія на це погодиться. 

Постає ще одне питання: хто й яким коштом відбудує те, що росія зруйнувала. А також, яким чином Україні компенсують усі завдані збитки? Більш того Арестович з якоїсь причини жодного слова не сказав, що робити жителям окупованих територій, які наразі в заручниках у російських військових. А ще як повернути викрадених українських громадян, зокрема дітей і всіх військовополонених.

Любов до «руського мира»

Олексій Арестович відомий своєю прихильністю до всього руського. Наприклад, він активно захищає російську мову в Україні. Нещодавно синхронно із проросійським політиком, який представляв партію Медведчука ОПЗЖ, Юрієм Бойком Арестович вирішив допомогти таксисту, що втратив роботу через небажання спілкуватись українською мовою. Цим, нагадаємо, таксист ще й порушив закон, який зобов’язує представників сфери послуг надавати їх державною мовою. Тобто Арестович і Бойко, по суті, підтримали правопорушника.    

Свої соцмережі Арестович веде підкреслено російською, лише іноді переходячи на державну мову. Він проти процесів дерусифікації в Україні, включно із демонтажем пам’ятників російським діячам і перейменуванням вулиць. Також Арестович регулярно роздає інтерв’ю російським так званим журналістам, які начебто проти режиму путіна.

Але що ж стоїть за цією любов’ю до всього російського, навіть під час повномасштабної війни, яку розв’язали росіяни проти українців?

Якщо послухати численні інтерв’ю Олексія Арестовича, то він за своє життя, виявляється, був і льотчиком, і актором, і розвідником, і психологом… Наразі він і справді презентує себе як вчителя-психолога, відкривши авторську школу імені самого себе «Апейрон». Але про неї трохи пізніше.

@artur.ukr1

Я воевал, я летчик, я в танке горел #арестович #люся

♬ оригінальний звук – ᴀʀᴛᴜʀ

Якщо ж дослідити трудовий шлях потенційного майбутнього кандидата у президенти, то в середині 2000-х Арестович недовгий час був засновником і керівником трьох компаній, дві з яких мають прямий російський слід. Так, у 2007 році людина з ПІБ Арестович Олексій Миколайович була керівником ТОВ «Аллонж», засноване двома російськими компаніями «Агат» і «Мега Трейд». 

Скрін YouControl

Щоправда, на 2007 рік офіційно ці дві російських компанії вийшли зі складу засновників. Тоді одним зі співзасновників став громадянин Ірландії. Головний КВЕД підприємства «Аллонж» – «надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Примітно, що у 2018 році ТОВ «Аллонж» потрапило в фокус правоохоронців через події якраз 2007 року. За матеріалами слідства, громадянин Ірландії отримав пропозицію придбати нерухомість, яка начебто належала компанії «Аллонж». Він увійшов до складу засновників, а директором призначили, судячи з усього, Олексія Арестовича. 

Скрін YouControl

Однак уже наступного року суд визнав недійсним договір купівлі-продажу нерухомості, яка належала насправді ВАТ «Завод КІНАП», що за радянських часів виробляв продукцію для клубів, кінотеатрів, театрів. По суті, застарілий після розвалу СРСР завод «розтягнули». І, можливо, приклались до цього, зокрема й російські компанії.

Але це не єдине підприємство з російським слідом, до якого дотичний Олексій Арестович. 2006 року в Києві російський актор і продюсер Кирил Бурдіхін заснував ТОВ «Аегіс філмз». Пізніше до нього доєднались дві особи – Олексій Арестович і Андрій Павленко. 

Скрін YouControl

Арестович значився у складі засновників навіть у 2016 році, тобто вже після початку російської агресії проти України, анексії Криму й окупації частини Донецької та Луганської областей. Примітно, що компанія й досі існує. Й досі її бенефіціаром є російський громадянин.

У росії Кирил Бурдіхін періодично знімається і продюсує кіно. Наприклад, у 2018 році він спродюсував мінісеріал про війну в Югославії і протистояння спецпідрозділу ГРУ, який допомагав сербському народу. Фінансувала це кіно російська держкомпанія. Під час повномасштабної війни Будіхін не залишив рф і продовжив там роботу. Але, вочевидь, Арестовича це не особливо турбує. І хоча юридичні відносини з росіянами він начебто розірвав, однак, схоже, ментально все ще в орбіті «руського миру».

Починав з 20 грн?

У жовтні видання Forbes спробувало підрахувати доходи ексрадника Офісу Президента, опублікувавши статтю «Гроші на хайпі. Як слава і скандали зробили з Олексія Арестовича одного з найбагатших тренерів особистісного зростання».

В ній автори підкреслюють, що під час повномасштабної війни доходи потенційного кандидата в українські президенти значно зросли. Через постійну присутність в ефірі Арестович зумів наростити фоловерів на своєму YouTube-каналі, монетизація якого може приносити щомісячний дохід у розмірі від 4 до 65 тис. доларів США. 

Але Арестовичу вдалось монетизувати також свою популярність під час повномасштабної війни через, так звану авторську школу мислення. Журналісти порівняли клієнтів Олексія Арестовича за 2021, 2022 і 2023-й роки, зробивши висновок, що зростання клієнтури за цей період десятикратне. Наприклад, у вересні 2021 року один з модулів школи подивилось 68 учасників, а в вересні 2022-го – вже 900. Спад клієнтів зафіксували в січні 2023 року, коли Олексій Арестович оскандалився з розповідями про начебто руйнування житлового будинку у Дніпрі внаслідок роботи українських сил ППО і втратив посаду радника. 

Вартість семінарів Арестовича складає від 1300 до 1800 грн за семінар. Зараз він дає 5-7 семінарів на місяць. Тож його доходи від цієї діяльності можуть складати десятки тисяч доларів США на місяць. Примітно, що 10 років тому відвідати тренінг Олексія Арестовича можна було значно дешевше – студенти за 20 грн, ті, хто працює, за 100 грн. 

Авторську школу Арестовича «Апейрон» у реєстрі підприємств знайти не вдалось. У розділі «надання послуг» на сайті школи не вказано, з якою юридичною особою слухач укладає договір. Також не зрозуміло, чи надає ця, так звана школа мислення якісь документи за оплачені та прослухані курси. Зв’язок – лише через електронні пошти двох адміністраторок.

Чи сплачує якісь податки за отримані доходи Олексій Арестович, невідомо. Наразі в нього зареєстрований ФОП другої групи зі ставкою 20%. Причому закон для цієї групи оподаткування дозволяє сплачувати ці 20% від мінімальної заробітної плати, яка зараз в Україні складає 6,7 тис. грн. А ліміт доходу не може перевищувати 5,587 млн грн. Примітно, що такі гроші Арестович може заробляти за місяць-два.

Крім цього Арестович також входить до співзасновників ГО «Фонд стратегічних ініціатив Олексія Арестовича». Цю громадську організацію ексрадник Офісу Президента зареєстрував у лютому поточного року.

Наразі Олексій Арестович не є посадовою особою, не повинен подавати декларацію і не має претензій з боку правоохоронних органів за корупційними статтями. Однак зустріч з російським політтехнологом в Одесі, якщо вона справді відбулася, наводить на роздуми. 

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір