Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Самоуправство і підробка документів: Суд арештував майно, незаконно забране у військових на Одещині

Правоохоронці розслідують ймовірне самоуправство та підробку документів в результаті яких було незаконно відчужено майно військових містечок в селищі Сарата в Одеській області. Є підозри, що службові особи Саратської районної державної адміністрації та Саратської селищної ради не законно у 2003 році вивели деяке майно військових у комунальну власність та у власність РДА, а потім частково розпродали. Провадження розпочали у липні 2023 року. 

За даними судової ухвали від 2 листопада поточного року, слідство встановило, що у власність Саратської районної державної адміністрації та у комунальну власність селищної ради передали: хлібопекарню, казарму, сховища для техніки, складські приміщення, котельню, заправку, мийку, огородження, інженерні мережі, житлові будинки військового містечка та численні інші об’єкти. 

Правоохоронці вважають, що з-поміж переданого майна військових, 7 об’єктів передали в комунальну власність всупереч нормам Закону України і ці об’єкти підлягають арешту. Серед майна, яке поліцейські просили суд заарештувати, зокрема, сховища техніки, склади, заправка та мийка. Суд прохання правоохоронців задовольнив і наклав арешт на майно. 

З чого почалося розслідування 

В ухвалі наведено цікаву хронологію у цій справі. Так, зазначається, що заступник голови Білгород-Дністровської районної військової адміністрації звертався в прокуратуру з заявою. Після цього прокуратура провела перевірку, результати якої надіслала до поліції. Наступного дня, після отримання матеріалів від прокуратури, провадження зареєстрували в ЄРДР. 

Спочатку йшлося про вчинення самоправних дій невстановленими особами Саратської РДА, які не внесли відомості щодо обліку майна. Але вже 30.08.2023 року до чергової частини відділення поліції №1 Білгород-Дністровського РВП ГУНП надійшли нові матеріали з прокуратури. Цього разу йшлось про можливе використання підроблених документів, які стали підставою для відчуження майнового комплексу № 8 в селищі Сарата. За цим фактом зареєстрували друге кримінальне провадження. 

Далі до справи додали матеріали щодо інших військових містечок, цього разу за номерами 1 і 4. 

12.09.2023 року до чергової частини надійшло нове звернення заступника голови Білгород Дністровської районної військової адміністрації. В ньому повідомлялось про самоправні дії службових осіб Саратської районної державної адміністрації та службових осіб Саратської селищної ради за фактом передачі майна військового містечка №1 та частини майна містечка №4 у комунальну власність Саратської селищної ради. Поліція розпочала третє кримінальне провадження. 

Які документи могли підробити

За документами низка споруд, які увійшли до майнового комплексу при передачі до Саратської РДА, включно зі сховищем «Граніт», були начебто продані у 2003 році Одеським регіональним відділенням фонду державного майна громадянці України. А одна з земельних ділянок передана у приватну власність рішенням селищної ради.

Вже в вересні на запити поліції почали надходити відповіді і з’ясувалося, що майно начебто продане Фондом держмайна не продавалося фондом. Так, до поліції надійшов лист з Регіонального відділення фонду Державного майна України по Одеській та Миколаївській областях, згідно з яким договір з громадянкою не укладався і, відповідно, його копія в установі відсутня. 

А рішення, на підставі якого земельну ділянку віддали у приватну власність, Саратською селищною радою не приймалося. Так сказано у відповіді на запит поліції. 

Тим часом при огляді військового містечка № 8 встановлено демонтаж або руйнацію всіх споруд, окрім сховища «Граніт». 

Слідчі дійшли висновку, що всі правопорушення з трьох вже відкритих кримінальних проваджень вчинила одна особа. Тому провадження об’єднали в одне. 

Невідомі посадовці з Сарати

Наразі у справі нікому не вручені підозри і не вказано, хто ж є тією особою, яка вчинила всі три правопорушення. Однак, відомо, що мова від початку йшла про посадовців Саратської РДА та Саратської селищної ради. За даними аналітичної платформи YouControl, у 2003 році РДА керував Володимир Майстро, а селищну раду очолював Віктор Лохматов. 

Обидва не залишили політику з часів подій, зазначених у кримінальному провадженні.

Володимир Майстро регулярно проходить до Саратської селищної ради від «Батьківщини». 

Віктор Лохматов встиг побувати у партіях «Сильна Україна», «Партія Регіонів» та «Наш край», а потім потрапив ще й до «Довіряй ділам».     

Володимир Майстро був оформлений як ФОП і займався вирощуванням зернових культур. Але у 2009 році припинив свою підприємницьку діяльність. 

А Віктор Лохматов наразі є керівником і учасником 7 комерційних фірм. 

Всі фірми Віктора Лохматова активно беруть участь у закупівлях за бюджетний кошт. Всього фірми колишнього мера Сарати освоюють близько 140 мільйонів за більш ніж двома сотнями договорів. І це тільки ті фірми, в яких пан Лохматов є чинним власником або керівником. 

Додамо, що у лютому 2005 року «Подробиці» з посиланням на поліцію (на той час міліцію) повідомляли про затримання Віктора Лохматова на хабарі в розмірі 5 тисяч доларів. Керівниця ЦГЗ Одеського облуправління міліції Ольга Богаченко тоді повідомила журналістам, що Віктор Лохматов вимагав та отримав хабар від місцевого підприємця за підписання угоди та надання в оренду нежитлових приміщень із правом їхнього викупу, розташованих на території райцентру Сарата. За цим фактом стосовно затриманого порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 368 Кримінального кодексу України (одержання хабаря). 

Тоді правоохоронці бадьоро рапортували, що це 41 факт притягнення до кримінальної відповідальності держслужбовців-корупціонерів в Одеській області з початку поточного року. В мережу навіть виклали відео, на якому Віктора Лохматова показали у кайданках. 

Однак, ні до якої відповідальності, ні тоді, ні пізніше, Віктора Лохматова не притягли. У 2013 році він знову потрапляв у поле зору преси. «Сім’я регіонала Лохматова розпилила 2,5 мільйона на ремонті поліклініки» – називалася стаття у виданні «Наші Гроші». У 2020 році про діяльність однієї з фірм пана Лохматова писало видання «Інтент».  

«Антикорупційний вимір» стежитиме за справою щодо майна військових містечок в Сараті і інформуватиме читачів про перебіг подій.   

Читайте також: В Одесі керівник держпідприємства визнав, що отримав хабар за сертифікацію матеріалів для побудови морських суден

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір