Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Мільйони колаборанта: Компанія Сальдо у Великій Британії працює, але підтвердження повноважень прострочені 

У листопаді 2022 року стало відомо, що херсонський колаборант, а нині окупаційний «губернатор» Херсонщини Володимир Сальдо зареєстрував компанію у Великій Британії. Про це повідомляла Українська правда з посиланням на The Guardian

Відкрити компанію Grainholding Ltd Сальдо не завадив навіть той факт, що в червні 2022 року він потрапив під британські санкції. Тоді повідомляли, що перелік чинників, згідно з яким заснування компаній у Великій Британії вважатиметься злочином для осіб, які перебувають під санкціями, ще не набрали законної чинності.

У червні 2022 року уряд заморозив будь-які британські активи, якими володіє Сальдо, і заборонив йому в’їзд до країни. Британські чиновники звинувачують його у «просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну та підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України». Проте через законодавчі колізії з листопада 2022 року він зазначений як директор британської компанії.

Companies House, корпоративний реєстр Великобританії, не вимагає підтвердження особи, коли люди створюють компанії. Свою причетність до компанії Grainholding Ltd Сальдо до сьогоднішнього дня не коментує. До того ж у документах компанії чомусь зазначено, що він народився у травні 1956 року, хоча офіційно народився він у червні того ж року. 

Втім, 30 листопада 2023 року сплив термін подання заяви про підтвердження повноважень — це можна бачити на скріншоті. 

На момент реєстрації компанії Сальдо був не єдиною ключовою особою в ній: там фігурував також і Григорій Смітюх. За документами, капітал Grainholding складає 1 млн фунтів стерлінгів: половина акцій належить Сальдо, а решта – саме Смітюху. Якщо Сальдо був зазначений директором компанії, то Смітюх — комерційним директором

Григорій Смітюх — народний депутат України V, VI, VII скликань від «Партії регіонів»: від неї так само Сальдо обирали нардепом у 2012-му. 15 грудня 2013 року Смітюх під час провладного тоді мітингу (на підтримку Януковича) на Європейській площі у Києві закликав людей звернутися до російського президента Володимира Путіна по «допомогу». Щоправда, підтримки не отримав навіть від своїх. Перевзувся цей пан тоді, коли вже стало зрозуміло, що перемогла Революція Гідності: 4 березня 2014 року він робить іншу заяву про те, що «… вище політичне керівництво Російської Федерації, на превеликий жаль, стало на шлях шаленої ескалації збройного силового конфлікту, а по суті – військової агресії проти суверенної України». В ній же він заявляє про «холоднокровну, послідовну та протиправну, навіть агресорську збройну військову операцію» з боку того, у кого ще вчора шукав союзника».

Наразі Смітюх у компанії не фігурує — там лишився тільки Сальдо. Але і компанія повноцінно працювати не може. 

Компанія зазначена, як зернова. Її види діяльності наступні:

  • вирощування зернових (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур;
  • оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин;
  • діяльність агрохолдингових компаній.

Британці зазначали, що особисті бізнес-інтереси Сальдо варіюються від будівництва до виробництва наборів для йоги. Але із захопленням та окупацією Херсонщини інтереси Сальдо точно розширились — недарма окупанти крали зерно в окупованій Херсонщині.

Іще одна цікавинка. Реєстрацію свою Сальдо зазначив за адресою м. Херсон, вулиця Суворова, 36, квартира (або офіс чи приміщення) 28. Наразі ця ділянка вулиці має назву Європейська. За цією ж адресою зареєстрована благодійна організація «Лікарняна каса Херсонської області» (кімната 133 цієї ж будівлі), діяльність якої наразі припинена. А в сусідньому будинку по Суворова, 38 зареєстрована ХМГО «Лікарняна каса», яку і до сьогодні очолює Вадим Ільмієв — колишній окупаційний «міністр охорони здоров’я Херсонської області». 

Наразі Ільмієва «звільнили» навіть окупанти: він за звичкою крав гроші і там. Протягом багатьох років на «Лікарняну касу» робили відрахування працівники бюджетних організацій Херсона — приблизно по 5 — 25 грн з зарплати щомісяця від кожної особи. Ці гроші начебто мали забезпечити в майбутньому придбання ліків коштом цієї організації, якщо буде потреба. На практиці ж таке придбання відбувалось вкрай рідко: бюджетників просто «просили» відраховувати кошти. 

28 лютого 2022 року відбулись останні перерахування до «Лікарняної каси» з зарплат херсонських бюджетників: управління освіти Херсонської міської ради та кілька закладів освіти, а також управління охорони здоров’я, який на той момент очолювала Світлана Межерицька. Вона згодом зникла з поля зору і за неперевіреними даними також працювала на окупантів, однак, доказів цьому поки що немає.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року Володимира Сальдо заочно засудили за вчинення державної зради до 15 років ув’язнення із конфіскацією майна. Про це писав «Антикорупційний вимір». Тоді читачі були обурені таким малим терміном покарання. Але відповідно до чинного законодавства, не можна ув’язнювати людину віком 65 років і старше більше, ніж на 15 років.

Читайте також: Не тільки любов до всього руського: Що пов’язує Арестовича з росіянами і що він забув в Одесі

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір