Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Земля ринкового містечка в Херсоні, яка перебувала під контролем любителя путіна, повернулась до комунальної власності

Земля під ринковим містечком в Херсоні, в мікрорайоні Шуменський, повернулась у постійне користування КП «Сервіс Опт» Херсонської міської ради. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на начальника Херсонської МВА Романа Мрочка

Раніше земля під містечком на проспекті Святих Кирила та Мефодія перебувала в оренді кооперативу «Комунальний ринок» — термін дії договору оренди завершився, відтак, з’явились законні підстави повернути землю до комунального підприємства. Також Роман Мрочко загадково назвав людину, яка фактично контролювала ринок «громадянином Б.», маючи на увазі Дмитра Больбота: багаторічного депутата Херсонської міської ради, який має протокол про корупцію та наразі співпрацює з росіянами — навіть балотувався від путінської партії.

Хто такий Дмитро Больбот

Дмитро Больбот — багаторічний депутат Херсонської міської ради: він безперервно був депутатом з 1998 до 2020 року. До 2015 року балотувався від «Партії регіонів», у 2015-му — від «Нашого краю», який очолював Володимир Сальдо, а 2020-го — від ПП «Блок Володимира Сальдо». В останній раз не пройшов до міської ради.

З Дмитром Больботом пов’язано кілька «деклараційних» скандалів. Рух ЧЕСНО у 2016 році досліджував, що Дмитро Больбот не зазначив у декларації ані 5 власних фірм, ані доходів від них. Також депутат намагався штучно себе оголосити банкрутом, маючи понад 76 мільйонів гривень кредитних зобов’язань.

Згідно з декларацією, Больбот у 2016 році заробив зовсім небагато — менш як 36 тис. грн. Це єдиний дохід на нього і дружину. Кошти депутат заробив будучи головою правління обслуговуючого кооперативу “Комунальний ринок”: саме тієї структури, з якою наразі розірвали договір оренди землі під ринковим містечком. Саме ці дані депутат вказав у декларації і їх же подавав у 2015 році при реєстрації у ЦВК.

Проте Дмитро Больбот не зазначив у декларації дані про інші підприємства, до яких має стосунок. Зокрема він є співзасновником та керівником ТОВ “Розважальний Комплекс “Шумен”, співзасновником ТОВ “Кіномир”, ТОВ “Фірма “Івушка”, ТОВ “Нерпіс” та ТзОВ “ЛІК”. Жодних доходів від цих підприємств у декларації депутата не зазначено, хоча підприємства на той час працювали.

Розважальний комплекс “Шумен” розташований в м. Херсон на вул. Богуна (колишня Ілліча), 60. Ці дані збігаються з даними реєстрації підприємства. На інформаційних сайтах Больбот був зазначений як керівник, і навіть зазначено, що в комплексі працює 46 осіб. Там же зареєстроване ТОВ “Киномир” — обидві адреси співпадають з адресою колишнього кінотеатру “Шумен”. За приміщення кінотеатру тривалий час тривали суди між підприємством Больбота та міською радою.

Попри відсутність доходів та невеликий заробіток Дмитра Больбота, його тодішня дружина Олена Фролова у 2016 році придбала автомобіль Lexus GS 300 більш як за 240 тис. грн. А у 2015 році набула у власність квартиру в Херсоні. Квадратний метр житла обійшовся жінці у 1879 грн, в той час, як Мінрегіонбуд встановив ціни на рівні 5720 грн за квадратний метр. До речі, у 2017 році Больбот із дружиною розлучались — принаймні офіційно. Наразі доступу до документа немає, але принаймні слід у судовому реєстрі є. Також 2021-го із дружиною розлучився і Сальдо, а нині можна побачити дивні одночасні розлучення пар з херсонського ОПЗЖ.

Приблизно у 2016 році Дмитро Больбот став частіше з’являтись на заходах проросійського спрямування. Зокрема на 9 травня.  На фото 2017 року нижче Дмитро Больбот — в окулярах. Ліворуч від нього — його давні друзі і поплічники Володимир Сальдо та Олена Шелестенко (Некроткова). У обох також є підозри про вчинення державної зради, а у Сальдо – вже навіть вирок.

Больбот разом із подружжям Шелестенок видавали газету «Херсонський вісник NEW», який зробили клоном закритої міської газети. Больбот часто фігурував у статтях цього видання, які носили ознаки «джинси» і пропаганди. Писали ті статті Шелестенки, а Больбот займався пошуком шляхів видання та розповсюдження. Роздавали газету безкоштовно, зокрема під час сесій Херсонської міської ради.

Протокол про корупцію Дмитра Больбота

Під час повної перевірки декларації Дмитра Больбота за 2016 рік Національне агентство з питань запобігання корупції виявило серйозні порушення, а саме невнесення відомостей на загальну суму понад 1 млн грн.

Ідеться про те, що депутат “забув” зазначити зареєстрований на його матір будинок, у якому він мешкає, а також корпоративні права в багатьох підприємствах.

У липні 2018 року своїм рішенням НАЗК зобов’язало Больбота повторно подати декларацію вже з достовірними даними. Натомість обранець громади звернувся до Херсонського окружного адміністративного суду, щоб скасувати це рішення. Суд першої інстанції позовні вимоги Больбота не задовольнив. Депутат подав апеляційну скаргу.

Больбот не погодився з тим, що ним не відображено інформацію про право користування об`єктом нерухомого майна, житлом, яке належить його матері, оскільки ним ніяких правочинів не укладалось, а тому відсутні правові підстави для такого зазначення у декларації. З приводу не зазначення корпоративних прав в п`яти підприємствах та не зазначення юридичних осіб, де він є кінцевим бенефіціарним власником, зауважив, що не мав достовірних даних для відображення корпоративних прав, оскільки в останні 5 — 10 років втратив з ними повний зв`язок. Відтак, вважав, що ці підприємства вже не існують, і наявність фактично неіснуючих корпоративних прав у декларації може бути розцінено як відображення недостовірних даних. 

Щодо начебто не відображення інформації про отриманий у 2016 році дохід від продажу рухомого майна на суму 100 000,00 грн (автомобілю Lexus GS 300 2005 року) зазначив, що останній належав до продажу його повнолітньому сину, який з ним не проживає та має власну сім`ю; а щодо вартості автомобіля у розмірі 243 000,00 грн пояснював, що на момент заповнення декларації, у зв`язку з розлученням, не мав доступу до копії договору про продаж автомобіля і не знав його точної суми. Окрім того, звернув увагу суду на те, що не відобразив доходи у вигляді соціальних виплат в сумі 10 320,00 грн та страхових виплат в сумі 15 784,89 грн, у зв`язку із припиненням шлюбних відносин із дружиною, що підтвердив відповідним документом, а отже, доступу до відповідних документів Больбот нібито не мав.

Втім, ці доводи не вразили й апеляційну інстанцію — і рішення суду першої інстанції залишилось в силі.

Больбот і державна зрада

Підозру у вчиненні державної зради Дмитру Больботу оголосили у серпні 2023 року. Хоча на той момент вже понад рік було відомо, що Больбот напряму співпрацює з росіянами. Втім, для підозри потрібно було більше доказів.

Співпраця Больбота з росіянами проявилась у тому, чим він займався завжди у Херсоні: «кришуванні» ринків. За даними слідства, саме за вказівкою Больбота в окупованому тоді ще Херсоні організували щомісячний збір з кожного реалізатора продукції. Крім цього, «данину» за «дозвіл» торгувати платили і представники організацій роздрібної торгівлі у Херсоні. Про це писали наші колеги ще влітку 2022 року: «Захоплено Центральний ринок у Херсоні російськими військовими! Дмитро Больбот як представник російської влади заявив на зібранні нового псевдоочільника Центрального ринку – Олександра Питомця. Одна з вимог – передача саме йому готівки від всіх надходжень. Але більшість підприємців та колектив Центрального ринку Херсона відмовились від незручної пропозиції колаборантів», – повідомляв «Український південь» у червні 2022 року.

Згодом Дмитро Больбот опинився у списках партії «Единая Россия» на псевдовиборах окупантів на Херсонщині та увійшов до складу створеної росіянами штучної структури «Херсонський обласний союз споживчих товариств». Штучний — тому, що він діє лише на папері. 

Раніше «Антикорупційний вимір» писав про те, як Департамент реалізації гуманітарної політики Херсонської ОВА закуповує книжки в улюбленого письменника Дмитра Больбота.

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір