Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Грамоти по 450 гривень, збірка сумнівного поета, вітальні папки: Що закуповує херсонський департамент гуманітарної політики

Департамент реалізації гуманітарної політики Херсонської ОДА уклав низку договорів на придбання цікавих товарів. Серед них, як техніка, так і фоторамки та почесні грамоти, сувеніри, букети та корзини квітів, збірка поезій від сумнівного автора. 

Що закуповує департамент

Чиновники купують у листопаді — грудні таку техніку за підрахунками «Антикорупційного виміру» та видання Інтент:

  • Багатофункціональні пристрої на суму 24 896 грн.
  • Проєктор Асеr ХІ122НР на суму 15539,58 грн;
  • Багатофункціональний пристрій Саnon MG 3650S на суму 7125 грн;
  • портативних колонок на суму 2862 грн; 

Щодо того, як ця техніка буде використовуватися, з огляду на складність роботи в місті під обстрілами, редакція подаватиме інформаційний запит. 

Також департамент купує: 

  • Букети з троянд на 4 050 грн;
  • Почесні грамоти на 11 250 грн. Причому ціна однієї грамоти — 450 гривень
  • Корзини і троянди ще на 6 300 грн.
  • Сувенірні вироби: футболки, чашки тощо на 38 750 грн.
  • фоторамок на суму 14250 грн; 
  • бланків (вітальні папки, грамоти, подяки) на суму 5180,06 грн.

У цій закупівлі грамот є кілька цікавих нюансів. По-перше, кількість грамот в описі закупівлі вказана замовником – 0,25 штуки. 

По-друге, неправильно вказаний ЄДРПОУ виконавця. У відкритих реєстрах нема інформації щодо  Приватного підприємства «Акваріус», яке начебто має виконати замовлення, із зазначеним кодом ЄДРПОУ 260007386. Як з’ясувала редакція, коректний ЄДРПОУ постачальника 24946130. Підприємство працює понад 20 років, але з бюджетом справу має рідко. 

Лише перераховані витрати департаменту за останні два місяці року становлять 130 202,64 гривні. 

Збірки сумнівного поета

Але більшу цікавість викликає закупівля десяти збірок сонетів «Дніпро рятує Україну» авторства херсонського письменника Валерія Кулика. Річ у тому, що Валерій Кулик – це «давній друг» херсонських колаборантів. Він активно співпрацював з Оленою та Геннадієм Шелестенком (обидва мають підозри у скоєнні державної зради і перебувають у Підмосков’ї). 

Також пан Кулик публікував свої вірші у газеті «Херсонський вісник NEW», який створили як двійник закритої муніципальної газети і поширювали безкоштовно – переважно друкували пропагандистські матеріали з відсилкою до російських наративів. 

Головним редактором цього «вісника» значиться депутат Херсонської міської ради від ОПЗЖ Антон Хмаро. Дотичним до цієї газети є багаторічний депутат Херсонської міської ради, а нині – підозрюваний у держзраді, який обрався від «Единой России» на лівому березі Херсонщини Дмитро Больбот.

Дмитро Больбот організовував розповсюдження газети. Офіційно у виданні він зазначений не був: головними редакторами себе зазначали то нинішній підозрюваний у державній зраді Геннадій Шелестенко, то Антон Хмаро. Однак, в газеті було багато матеріалів про Дмитра Больбота, які носять ознаки «джинси», а також Больбота неодноразово бачили за розповсюдженням газети.

Із Валерієм Куликом – активним автором у цій газеті і другом редакції – незадовго до вторгнення Росії в Україну був пов’язаний доволі великий скандал. Виявилось, що у 2021 році Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України прийняла до своїх лав 9 осіб, які не мають стосунку до журналістики, а більшість мають стосунок до росіян. Всі новоспечені «журналісти» були херсонцями, але до Херсонської обласної організації не подались. Коли скандал вийшов назовні, посвідчення всім скасували. Коли почали цікавитись, хто ж готував подання і рекомендації, виявилось, що рекомендації писали Олена Шелестенко та Валерій Кулик. 

Нараз пані Кулик у Херсоні, виступає на проукраїнських заходах, під час окупації з росіянами помічений не був. Однак, департамент чомусь закуповує книжки його авторства, хоча на Херсонщині є єдиний лауреат Шевченківської премії з літератури Анатолій Кичинський, лауреат Гран-прі «Коронації слова»  Віктор Вальд та інші талановиті письменники, не помічені у співпраці з росіянами. 

Читайте також: НАЗК відкрило реєстр декларацій: що з деклараціями нардепів від Херсонщини?

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір