Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

НАЗК відкрило реєстр декларацій: що з деклараціями нардепів від Херсонщини?

11 грудня НАЗК відкрило реєстр декларацій. У повідомленні на сайті НАЗК зазначає, що доступ до реєстру декларацій відкрито на вимогу ухваленого Радою Закону № 3384-ІХ, із врахуванням заходів безпеки, визначених п. 2−11 Прикінцевих положень Закону України «Про запобігання корупції».

В Агентстві також попередили, що деякі декларації вилучено з публічного доступу: «Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі».

Що нового в деклараціях народних депутатів, обраних від Херсонщини, з’ясовував «Антикорупційний вимір». Нагадаємо, таких депутатів було п’ятеро: Вікторія Вагнєр, Павло Павліш, Сергій Козир, Володимир Іванов та Олексій Ковальов. Останній пішов на співпрацю з росіянами, що коштувало пану життя: наприкінці серпня 2022 року його вбили в окупованій Голій Пристані на Херсонщині. 

Інші депутати живі. Також варто додати, що Сергія Козиря обрали останнім: усі інші обрані у 2019 році. Тоді за 184-м округом народним депутатом обрали Ігоря Колихаєва, але у 2020 році він виграв вибори мера Херсона. Відтак, перевибори дали можливість тодішньому в.о. Голови Херсонської ОДА Сергію Козирю стати народним депутатом. Але в цьому матеріалі зібрані декларації всіх депутатів від Херсонщини – навіть вбитого Ковальова.

Олексій Ковальов: останню декларацію подав за 2020 рік

Майбутній колаборант Олексій Ковальов востаннє щось декларував у 2021 році, тобто звітував за 2020 рік. 

У нього на іншому праві користування (безоплатне користування) були два будинки в Голій Пристані, які належали Тетяні та Наталі Ковальовим – вочевидь родичкам Олексія; також у безоплатному користуванні земельна ділянка – теж не у його власності. Ковальов орендував квартиру в Києві. Автівка у Ковальова була теж не у власності — орендована у приватного підприємства ПП “ЛК-АГРО”. Далі – цікавіше.

У керівних органах ПП “ЛК-АГРО” Ковальов не помічений. Втім, він був серед засновників, згодом там опинилась його мати Наталія – станом на 2021 рік вона також звідти вийшла. Наразі серед засновників компанії лишається фігурант бази «Миротворець», колаборант, депутат Голопристанської міської ради від «Слуги народу» Володимир Трухан. 

Якщо Ковальов орендував авто у цієї компанії, то лишався якимось чином пов’язаним із нею. За декларацією це теж видно: Ковальов отримував хай копійчаний, але дохід з компанії.

Компанія фігурувала в розслідуванні «Наших грошей», а ухвалою суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів передали авто BMW X 6 2020 року випуску: саме той, який декларував Ковальов.

Наприкінці 2021 року Ковальов також придбав київський «4 канал». Коли до нього виникли питання щодо того, звідки він взяв на це кошти, виявилося, що йому «подарували» канал батьки. Журналісти у 2022-му році відмежувались від свого нового власника.

Брат нардепа Юрій Ковальов — депутат Херсонської обласної ради – також співпрацює з росіянами. Більше про нього писали журналісти видання Слово і Діло.

Вікторія Вагнєр: декларація за 2020 рік і машина від однопартійців

Вікторія Вагнєр, яку обрали за 183-м округом у 2019 році, також востаннє звітувала за 2020-й рік та подавала повідомлення про суттєві зміни майнового стану у 2021-му. Тоді вона придбала авто — новенький HYUNDAI TUCSON 2021 року випуску за 1 245 400 грн. Цікавинкою декларації є те, що придбала це авто Вікторія Вагнєр у ТОВ «Автопланета Плюс». Ця компанія пов’язана з колишніми однопартійцями Вагнєр. 

У 2019 році Вікторія Вагнєр стала нардепкою від президентської партії «Слуга народу». Але до того, вона балотувалась у 2015 році від «Блоку Петра Порошенка». Від нього ж увійшла до складу Виконкому Херсонської міської ради, адже депутаткою не стала. «Автопланетою Плюс» керує Дмитро Іванов, який у 2015 році таки став депутатом Херсонської міської ради – від того ж «Блоку Петра Порошенка». У 2019 році підприємство «Автопланета Плюс» судилося з Державною Фіскальною Службою, про що вже писав «Антикорупційний вимір». Податківці оштрафували компанію більше, ніж на 2,6 млн грн. (2631314,20 грн) за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків. ТОВ «Автопланета плюс» намагалося через суд визнати протиправним та скасувати штраф, але в першій інстанції справу програло.

«Автопланета плюс» належить до пулу підприємств з орбіти сім’ї ексгендиректора ДК «Укроборонпром» та колишнього керівника президентської кампанії Петра Порошенка в Херсонській області Романа Романова. Останній наразі запускає будівельний завод у США.

Сергій Козир: декларацій нардепа не подавав

Сергій Козир став народним депутатом за кілька місяців до масштабного вторгнення росії. У 2019 році на 184-му окрузі перемогу здобув єдиний кандидат не від «Слуги народу» на Херсонщині, самовисуванець Ігор Колихаєв. Наступного року він виграв вибори мера Херсона і відповідно повноваження народного депутата склав. Відтак, у листопаді 2021 року на Херсонщині знову були вибори, під час яких лідер за всіма опитуваннями Геннадій Лагута (його сприймали як людину Колихаєва, а отже, рейтинги були високими) зняв кандидатуру. Другий за рейтингами Козир виграв вибори. Рокіровку тоді зрозуміли всі більш-менш активні херсонці: в Офісі Президента назріла домовленість, за якою Козир виграє вибори, а Лагута посідає його місце очільника Херсонської ОДА. Так і сталось.

Відповідно Козир подав декларацію як кандидат в народні депутати. У статусі народного депутата декларацій він не подавав. Проте запам’ятався херсонцям, що саме за його каденції очільника ОДА у Херсоні впав під час монтування 70-метровий флагшток (щогла). Це сталось напередодні Дня прапора – у серпні 2021 року. Згодом з’ясувалось, що щоглу мали встановлювати не за бюджетні кошти, а кошти донорів. 

Цікаво, що щогла впала на «Лексус» Віталія Караваєва — тодішнього заступника директора Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації — начальника управління будівництва, розвитку територій та фінансового забезпечення. Тобто на «Лексус» відповідальної за будівництво особи. 

А от декларація Караваєва обмежувалась куди скромнішим «Фордом», повідомлень про суттєві зміни майнового стану він не подавав. Автівку швидко прибрали, а за кілька місяців історія забулась.

Володимир Іванов: без свіжої декларації, але з мотоциклом

Володимир Іванов теж не звітував за 2021 рік. Остання його декларація – за 2020-й. З цікавого: це єдиний нардеп з Херсонщини, який не має свого або орендованого авто. Єдиний цінний автотранспорт Володимира Іванова – мопед HYOSUNG 2014 року випуску. 

Дохід в родині має лише пан Володимир: його зарплата нардепа у 2020 році склала 502 378 грн. Загалом Володимир Іванов може претендувати на звання найскромнішого нардепа з Херсонщини. До речі, останнім часом займається волонтерством у Києві.

Павло Павліш: єдиний з херсонських нардепів подав декларацію за 2022 рік

Єдиним з нардепів Херсонщини, хто подав декларацію за 2022 рік, став Павло Павліш. 

З нового, що з’явилось у родини Павліш 2022 року, можна зазначити будинок і земельну ділянку, які належать Аллі Павліш, а родина Павла Павліша має право користування. 


У 2022 році Павліш набув право користування AUDI Q7 2019 року випуску. До цього машину в родині – теж на праві користування, а не власності – мала лише дружина нардепа.

Працюють у родині двоє, причому в одному і тому самому місці: Павло Павліш – нардеп, а його дружина Наталя – його ж помічниця. Павло Павліш у 2022-му заробив 538 602 грн, дружина – 55 105 грн.

Отже, очікуємо найближчим часом – до 31.03.2024 року – нових декларацій народних депутатів з Херсонщини, які можуть містити багато цікавого, адже з часів останніх декларувань минає два роки.

Читайте також: Депутатка від «Блоку Сальдо» продовжує годувати лікарню в Херсоні і боргує банку понад 2,9 мільйона

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

10 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір