Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Херсонська «Муніципальна варта» «грається в машинки» з цікавими постачальниками

Комунальне підприємство «Муніципальна варта» в Херсоні систематично привертає увагу: як не скандалами з зарплатнею, так закупівлями. Якщо з попереднім очільником, Володимиром Савицьким, скандали здебільшого зводились до незрозуміло кому виплачених зарплат, то далі історії з херсонською «Муніципальною вартою» стали цікавішими. 

Машини для військових 

У Херсонській МВА повідомили, що «Муніципальна варта» придбає пікапи для військових на херсонському напрямку. Пікапи на понад 21 млн грн придбали у компанії «ЗЕРНОТРЕЙД», яку ЗМІ пов’язували з підозрілими оборудками на перевезенні зерна. Конкурентів на торгах з придбання автівок для армії у «ЗЕРНОТРЕЙДА» не було.

У 2015 році компанія «ЗЕРНОТРЕЙД» отримала левову частку усіх автоперевезень для Агрофонду в першому півріччі. Тоді компанія перевезла 74 тисяч тонн зерна для агрофонду, зокрема 50 тисяч тонн — із зони АТО. Щорічно агрофонд закуповує до 1 мільйона тонн зерна, чимала частка якого перевозиться автомобільним транспортом. В першому півріччі 2015 року цим видом транспорту фонд перевіз 155 тисяч тонн, повідомляла тоді «Економічна правда». Отримати контракт на перевезення такого обсягу вантажу – це «золотий квиток» для компанії. Тоді журналісти видання доводили наявність невідповідностей між документами та реальними маршрутами перевезень. 

Наразі одна з керівників та власників фірми зареєстрована на тимчасово окупованих територіях. Також раніше, згідно з публікаціями в ЗМІ, чиновники в Одесі та Кривому Розі відхиляли дешеві пропозиції ТОВ «ЗЕРНОТРЕЙД» на торгах з придбання транспортних засобів, надаючи перевагу іншим постачальникам. В обох випадках чиновники відмову мотивували тим, що автівки пропоновані ТОВ «ЗЕРНОТРЕЙД» не відповідали технічним вимогам.

І трішки для себе 

Одночасно з закупівлею пікапів для військових «Варта» придбала і два авто для себе. Не з першого разу: перша закупівля не відбулась, бо не було пропозицій. Фірму «Центр Херсон», яка зрештою отримала підряд і постачатиме два авто для херсонських муніципалів, заснувала зокрема Людмила Романова. Вона ж є серед засновників компанії ТОВ «Автопланета Плюс»: ця компанія нещодавно перемогла у тендері херсонського управління освіти, яке закуповує одне авто за понад мільйон гривень. 

У 2019 році підприємство «Автопланета Плюс» під керівництвом тоді ще депутата від «Блоку Петра Порошенка» у Херсонській міській раді Дмитра Іванова судилося з Державною Фіскальною Службою. Податківці оштрафували компанію більше, ніж на 2,6 млн грн. (2631314,20 грн) за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків. ТОВ «Автопланета плюс» намагалося через суд визнати протиправним та скасувати штраф, але в першій інстанції справу програло.

Обидві компанії — «Центр Херсон» і «Автопланета плюс» — з орбіти сім’ї  ексгендиректора ДК «Укроборонпром» та колишнього керівника президентської кампанії Петра Порошенка в Херсонській області Романа Романова. 

Читайте також: Вчетверте за рік: Одеська облрада збирається купити значки почесної відзнаки

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

  1. […] ризиків, пов’язаних із контрагентом серед яких і негативні згадки в медіа в рамках розслідувань зокрема через співпрацю з […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір