Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Депутатка від «Блоку Сальдо» продовжує годувати лікарню в Херсоні і боргує банку понад 2,9 мільйона

Фірми депутатки Херсонської міської ради від «Блоку Володимира Сальдо» Ірини Ценкер продовжують отримувати підряди на постачання продуктів харчування медичним закладам в Херсоні. 

Цікаво, що попри успішне отримання нових підрядів, попри «цікаві» ціни на цукор, попри те, що фірми депутатки на папері примудрялися постачати продукти в місто навіть під час окупації, попри фінансову підтримку з боку міськради, у фірм Ірини Ценкер виникли чималі борги перед банком. 

Якщо уважно придивитися до судових справ, в яких фігурують пані Ценкер та її чоловік Андрій Животовський, виявляється що борги вони повертати не дуже добре вміють. Так, наприклад, ще у 2021 році суд розглядав справу, згідно з матеріалами якої пан Животовський та ще одна особа не повертали понад 15 тисяч доларів, взятих ще у 2007 році у банку «Надра».  А в 2011 році суд розглядав справу про те, що Андрій Животовський заборгував ще й «УкрСибБанку».  

Комерційний кредит Ірині Ценкер надавав і Виконком Херсонської міської ради. Чи повернуто цей кредит наразі не відомо. 

Хто така Ірина Ценкер 

У 2015 році Ірину Ценкер обрали депутаткою Херсонської міської ради від тоді ще «Блоку Петра Порошенка», однак, менше, ніж за рік її вже намагались відкликати за те, що підтримала кандидатуру «регіонала» Ігоря Козакова на посаду заступника міського голови. 

Відкликати не вдалось – вона добула каденцію у складі так званої мерської більшості в раді. Паралельно підприємиці Ірині Ценкер вдавалось отримувати близько 80% закупівель  у Херсоні на постачання харчування до херсонських шкіл та продукти до дитячих садків Херсона.

Особливістю системи освіти Херсона є те, що у переважній більшості шкіл не було власних харчоблоків. Відтак, закуповувати продукти і готувати обіди школярам могли одиниці – для інших закуповували готове харчування. І переважну більшість цього ринку тримали саме фірми Ірини Ценкер, які стабільно вигравали тендери.

У 2020 році Ценкер знову стала депутаткою Херсонської міської ради, але вже від «Блоку Володимира Сальдо» — того самого, якого український суд у листопаді 2023 року засудив на 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна за державну зраду. 

Торгівля в окупації і дивні ціни на цукор

У 2022 році під час окупації Херсона Ценкер публічно не з’являлась, хоча авто підприємств, які належать компаніям її родини, бачили в місті. Втім, доказів співпраці з росіянами, достатніх для відкриття кримінальних справ, ніхто не надавав. Також офіційно у 2022 році підприємство «Таврія Фуд», де головував чоловік Ценкер Андрій Животовський, а нині — Ірина Ценкер (загалом вони по черзі керували підприємством), у 2022 році уклало угод на 7 743 003 грн з херсонськими лікувальними закладами та Чорнобаївською сільською радою. У 2023 році сума контрактів підприємства сягнула поки 2 938 603 грн. 

Інше підприємство родини Ценкер – Животовський — ТОВ «Південь Екстраторг» — в попередні роки також активно вигравало тендери херсонських бюджетних установ, однак, останні роки не надто там «світиться». У 2022 році була одна угода на 13 424 грн, а у 2023 році — одна на 58 860 грн. 

«Наші гроші» під час аналізу закупівель у 2022 році виявили, що в окупованому тоді Херсоні «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» укладав угоди із ТОВ «Таврія Фуд» про постачання цукру по 65, 71 та 85 гривень за кілограм. Втім, тоді історія закінчилась нічим попри значне завищення ціни у порівнянні з середньою по Україні приблизно у 30 грн за кілограм. Все пояснили окупацією Херсона — тоді ціни в Херсоні були дуже високими через неофіційні побори росіян та руйнування росіянами об’єктів виробництва і торгівельних точок, масові пограбування товарів. В закупівлі 2023 року цукор у підприємства Ценкер вже по 35 гривень за кілограм.

Як підприємству Ценкер вдавалось протягом всього 2022 року постачати харчування до лікарні окупованого Херсона за гроші херсонського бюджету, лишається загадкою: росіяни такі поставки фізично блокували – іноді це могло загрожувати смертю і полоном.

З ким судиться та кому боргує пані Ценкер

22 листопада 2023 року в судовому реєстрі з’явились документи, які свідчать про борги компанії Ірини Ценкер банку. Йдеться про те, що ПАТ «МТБ БАНК» звернувся до суду з вимогою стягнути з відповідачів — ТОВ «Південь Екстраторг» та ТОВ «Таврія Фуд» — солідарно заборгованість у розмірі 1 982 960,24 грн, зокрема: заборгованість за тілом кредиту у розмірі 1 740 613,24 грн, нараховані прострочені відсотки у розмірі 239 347,60 грн та прострочену нараховану комісію у розмірі 3 000,00 грн. На що саме брало кредит підприємство Ценкер, невідомо. 

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ «Південь Екстраторг» як позичальником взятих на себе зобов`язань за Кредитним договором, а також на неналежне виконання відповідачами ТОВ «Таврія Фуд», як поручителями взятих на себе зобов’язань за договорами поруки. Варто зазначити, що ТОВ «Південь Екстраторг» та ТОВ «Таврія Фуд» мало того, що мають одних і тих самих засновників та директорів, вони також юридично знаходяться за однаковою адресою в Херсоні. 

За цією самою адресою, де знаходяться підприємства Ценкер, у лютому 2018 року Херсонська міська рада ухвалила проєкт рішення про продаж землі пані Ценкер на дуже вигідних умовах: за 2 434 139 грн із розстроченням платежу строком на 5 років, з першим внеском 50% до місцевого бюджету протягом 30 календарних днів з моменту укладення договору купівлі-продажу.

А у  квітні 2019 року Ірина Ценкер отримала комерційний кредит від Виконкому Херсонської міської ради на придбання земельної ділянки за цією адресою. Тоді Херсонська міська рада жодним чином не повідомляла, яким документом регулюється надання такого кредиту. Сам факт надання кредиту став відомим з декларації Ценкер. За умовами договору вона мала би вже сплатити кредит Херсонській міській раді. Наразі невідомо, чи вона це зробила, а от про борг банку, через що банк судиться, відомо.

Редакція «Антикорупційного виміру» слідкуватиме за перебігом справи. Раніше повідомлялося, що судитимуть двох ексчиновниць Херсонської міськради, які під час окупації нарахували собі зарплат на 1,4 мільйона

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

  1. […] Зокрема, поповнилася рубрика «А що, так можна було?»: героїня цього тижня – депутатка Херсонської міської ради від забороненого нині «Блоку Володимира Сальдо» Ірина Ценкер. Багаторічна «годувальниця» херсонських школярів має борг перед банком у 2,9 мільйона гривень і продовжує годувати лікарні Херсона, зокрема робила це під час окупації. Більше можна прочитати в нашому матеріалі. […]

  2. […] ради від ПП «Блок Володимира Сальдо» Ірина Ценкер. «Антикорупційний вимір» вже повідомляв, що Ірина Ценкер продовжувала дивним […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір