Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі компанія-постачальник їжі для лікарень ймовірно використовує підставних конкурентів

Одеська компанія «Фабрика смаку» постачає їжу в лікарні, школи, управління поліції та військові частини. З початку 2022 року компанія «натендерила» майже 160 мільйонів гривень. Половина з цих коштів надійшла від місцевих лікарень за доставку готової їжі. Та журналісти з’ясували, що ймовірно «Фабрика смаку» використовує своїх працівників  як підставних конкурентів на тендерах.

Про це пишуть журналісти видання «Nikcenter». В медзакладах Одеси не працюють харчоблоки, тому для пацієнтів доставляють готову їжу у контейнерах. Приватні виробники щодня до лікарень привозять харчування, розділене на порції. Постачальника обирають самі лікарні. На сайті міськради це харчування описують як здорове, збалансоване й те, що відповідає усім потребам пацієнтів.

Пацієнти, з якими поспілкувалися журналісти «Nikcenter», розповіли, що загалом їжа притомна, хоч і виникають питання до меню. Хтось скаржився на дуже рідкі супи, в яких ледь щось плаває. Виникали питання до котлет, в яких не відчувалось м’яса, та вечері, що складалась з булочки, кефіру чи яблука. Таке меню у міській клінічній лікарні №10, що на вулиці Маршала Малиновського, а також в міській клінічній лікарні №11, розташованій на вулиці Академіка Воробйова.

Фото 1: «Nikcenter»

Вартість сніданку, обіду та вечері на одну людину в цих двох лікарнях складає 142 гривні. Їх доставляє сюди та ще в десять медзакладів Одеси ТОВ «Фабрика смаку». Компанія регулярно отримує перемоги в багатомільйонних тендерах. Nikcenter зʼясував, що ці тендери розігрують з пов’язаними компаніями. 

«Фабрику смаку» заснували у 2015 році, вже за два місяці компанія отримала перше замовлення на доставку їжі. З 2019 року одеські медустанови закуповують харчування, бронюючи одразу трьох постачальників на чотири роки. За минулий рік 9 лікарень Одеси уклали таких угод на 672 мільйони гривень. 

Окрім «Фабрику смаку», найчастіше учасниками таких закупівель стають одеські фірми ТОВ «Ольга» та ТОВ «Тонар К». Вони конкурували з «Фабрикою» понад 40 разів обидві, однак жодного разу так і не отримали контракт на постачання їжі у медзаклади.

З трьох цих компаній, вигіднішою пропозиція була завжди у «Фабрику смаку». Лише за 2023 рік без торгів лікарні підписали з цією фірмою п’ять договорів на 31 мільйон гривень. Коли до міської лікарні №10 звернулись з зауваженнями щодо вибору одного і того ж підрядника, вона пояснила, що «Фабрика смаку» пропонує вигідну ціну і зарекомендувала себе як надійний постачальник. 

На початку грудня Nikcenter знайшов оголошення про пошук кухаря та кухонного робітника «Фабрики смаку». У публікації зазначили контактний номер Ольги Миколаївни. У телефонній розмові жінка підтвердила, що саме з нею можна обговорити працевлаштування до «Фабрики смаку».

Завдяки неофіційній базі даних з’ясувалось, що контактний номер з оголошення належить Ользі Опоруховій – власниці і директорці ТОВ «Ольга». Вона стала бенефіціаром підприємства в червні 2019 року, а у листопаді її компанія вперше зустрілася на угоді з «Фабрикою» та «Тонар К».

Експерт із питань публічних закупівель Павло Лісниченко пояснив, що такий зв’язок компаній – ознака ймовірної змови учасників тендеру. Цю змову коментували Ольга Опорукова відмовилась.

В оголошенні про пошук працівників «Фабрикою смаку» вказувався ще один номер. Протягом 2016-2019 років він фігурував в договорах бюджетних закупівель як телефон другого конкурента «Фабрики» – ТОВ «Тонар К». А на сайті Zakupivli.pro можна побачити його як контакт ФОП Надії Токаревої – теперішньої директорки «Тонар К». Отже, виходить, що номер з оголошення «Фабрики смаку» був контактним номером їхнього конкурента – «Тонар К».

Фото 2: «Nikcenter»

Окрім цього, за даними Youcontrol, власник «Фабрики» Ігор Левінзон був директором та співвласником компанії «Тонар К» у 2011-2016 роках. Поки що у «Фабриці» ніяк не коментували ймовірну змову. Якщо цей факт підтвердиться, Антимонопольний комітет може оштрафувати всі три компанії та на три роки заборонити їм участь у тендерах.

Держаудитслужба вже намагалася розірвати шість рамкових угод медзакладів вартістю 413 мільйонів, укладених торік з «Фабрикою», ТОВ «Ольга» та ТОВ «Тонар К». Однак 

лікарні згодом поскаржились на рішення аудиторів. На сторону медзакладів став Одеський окружний адміністративний і П’ятий апеляційний суди. 

Ці тендери також привертали увагу і поліції. Правоохоронці з’ясували, що «Фабрика смаку» у 2021 році при постачанні харчування школярам Усатівської сільради вказала завищену ціну на заготовку харчів у Одесі та транспортування їх спеціальним транспортом. Однак їжу, нібито, готували в сусідньому селі та доставляли з порушенням санітарно-гігієнічних норм. В департаменті охорони здоров’я Одеської міськради заявили, що знають про проблеми на закупівлях харчування. Однак нічого не можуть зробити, бо факти недоброчесності компаній «Фабрика смаку», «Тонар К» і «Ольга» не доведені.

Читайте також: Депутатка від «Блоку Сальдо» продовжує годувати лікарню в Херсоні і боргує банку понад 2,9 мільйона

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір