Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Без кошторисів і тендерів: модульне містечко на Херсонщині будуватиме компанія-улюблениця чиновників на півдні

Департамент розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації 5 січня уклав угоду з ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія» на надання підтримки внутрішньо переміщеним та евакуйованим особам шляхом організації монтажу комплексу тимчасового модульного містечка (з розробкою схеми та кошторису) в селі Киселівка на Херсонщині. Вартість угоди складає майже 12,8 мільйона гривень.

У цій закупівлі є щонайменше декілька дивних речей, які заслуговують на увагу:

  1. Якщо подивитись план закупівель, прикріплений до закупівлі, то з нього ми дізнаємось, що йдеться про кошти Державного бюджету України. Це істотна різниця і доволі істотне порушення, яке впливає на розуміння джерела фінансування. І фактично один із документів — або план закупівель, або додаток до договору – є помилковим. Коли помилка стосується джерела фінансування на майже 12,8 мільйона гривень – це істотно.
  1. Відсутній кошторис на виконання запланованих робіт. У закупівлі йдеться про послуги з розробки кошторису, але йдеться безпосередньо про будівництво. Кошторису ж самих послуг розробки схеми немає у супровідних документах.  Так само як і дефектного акту. Тобто проєктно-кошторисна документація подана не у повному обсязі в загальному доступі. Це не перший раз, коли компанії, які займаються будівництвом, не оприлюднюють кошториси. Відтак, немає можливості контролювати, що саме запланували виконати підрядники.

Також ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія» є фігуранткою кількох журналістських розслідувань, де колеги також зауважували відсутність кошторисів і схильність замовників віддавати великі підряди саме їм. 

Так, наприклад, Nikcenter ще у 2022 році дослідив, що ТОВ «ЄДБК» — в трійці лідерів за обсягами контрактів на ремонт доріг Миколаївщини і також без конкурсів, як у випадку з договором у Киселівці. 

А Бізнес-Цензор дослідив, що ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія» належить через ТОВ «Пейд» Мусліму Кєлоєву, що довгий час постачав нафтопродукти у морські порти одеського регіону. Муслім Кєлоєв родом із Грозного (Росія) і фігурував в розслідуванні «Наших грошей» у 2020 році, коли «АМПУ» за 351 мільйон орендувала в офшору земкараван зі справи НАБУ. 

Читайте також: Захоплення приватних будинків і яхт-клубу: як російські окупанти Херсонщину «звільняють»

Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір