Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Захоплення приватних будинків і яхт-клубу: як російські окупанти Херсонщину «звільняють»

6 червня 2023 року російські загарбники здійснили один з найбільших терактів на території України – підірвали греблю Каховської ГЕС, що спричинило екологічну катастрофу, забрало життя десятків людей, затопило тисячі будинків. Відновленню гідроелектростанція не підлягає.

«Антикорупційний вимір» розшукав одного з окупантів, який дислокувався в Новій Каховці на Херсонщині. Він опублікував фотографії, за якими можна встановити спосіб життя загарбників і як вони насправді «звільняють» українські землі, про що постійно торочить кремлівська пропаганда.

Винна 205-а бригада рф?

Відразу після катастрофи російська сторона переклала відповідальність на Україну – начебто українські війська влаштували на Каховській ГЕС диверсію. За словами речника президента рф Дмитра Пескова, підірвавши ГЕС, «київський режим» планував позбавити Крим води. Начебто в результаті обстрілів з боку ЗСУ була зруйнована верхня частина Каховської ГЕС.

Але окрім слів, за традицією, жодних доказів російська сторона не представила. Водночас Україна всю відповідальність за здійснення підриву Каховської ГЕС покладає на російських військових, враховуючи, що саме вони контролювали гідроспоруду. 

Зруйнована гребля. Фото з мережі

Нагадаємо, Каховська ГЕС розташована поблизу населеного пункту Нова Каховка Херсонської області. З лютого 2022 року й гідроелектростанція, й саме місто захопили російські військові. 

Секретар РНБО Олексій Данілов тоді заявив, що терористичний акт здійснила 205-мотострілецька бригада рф, яка контролювала станцію. За словами Данілова, греблю підірвали за допомогою вибухівки, відповідно наслідки таких дій російські загарбники просто не могли прорахувати, адже «вода – це найбільш руйнівна сила на планеті».

Більш того про мінування Каховської гідроелектростанції українська розвідка повідомляла ще з осені 2022-го. 

Вірогідно, безпосередній підрив греблі здійснив перший батальйон 205-ї мотострілецької «козачої» бригади армії рф з міста Будьоновськ Ставропольського краю.  

Захоплювали південь України

Загальну характеристику 205-ї бригади рф надали журналісти видання Defence Express. За їхніми даними, бригада воює в Україні ще з серпня 2014 року.

Тоді для боїв залучались контрактники, які «на папері» були начебто на навчаннях, а насправді – воювали в Україні біля Авдіївки та Макіївки.

Перед повномасштабним вторгненням – восени 2021 року – армія рф використала 205-у бригаду як один з пунктів для розгортання мобілізаційної програми БАРС – «бойового армійського резерву». За задумом російського міністерства оборони, в разі необхідності вказана програма здатна забезпечити потік добровольців, які вже уклали контракт. Вочевидь, «міністерство нападу» росії точно знало, що найближчим часом їм знадобиться чимало нового «м’яса» на війну.

Підрозділи ж самої 205-ї бригади ще з лютого 2022 року беруть безпосередню участь у повномасштабному вторгненню рф в Україну. Відомо, що військовослужбовці бригади захоплювали південь України.

При цьому в серпні 2022 року в цій бригаді з’явилась «дошка ганьби» з переліком «відказників». Осінню 22-го бригада невдало вела бої проти ЗСУ в районі Снігурівки Миколаївської області. А в листопаді – відступала з іншими підрозділами військ рф з Херсонського напрямку, продовживши окупацію лівобережжя Херсонщини.

Вже після підриву Каховської ГЕС так звані російські воєнкори неодноразово повідомляли про жалюгідне становище 205 бригади на лівому березі Дніпра – начебто окупанти потрапили в оточення. 

А експерт групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко у грудні 2023 року повідомив, що бригаду виводять з позицій Херсонської області на відновлення. Це може свідчити про значні втрати серед окупантів і неможливість виконувати бойові задачі.

Командувач бригади воює в Україні з 2015-го

Після теракту журналісти програми «Схеми» й агенції «Слідство.Інфо» змогли ідентифікувати низку бійців 205-ї мотострілецької бригади рф, яка, вірогідно, причетна до підриву Каховської ГЕС.

За інформацією розслідувачів, з серпня 2022 року очолює бригаду 43-річний полковник Роман Тітов з Алтайського краю. При цьому Тітов, за даними української розвідки, брав безпосередню участь у злочинній діяльності на території України ще з 2015 року.

Роман Тітов

Роман Тітов має судимість за перевищення службових повноважень із застосуванням насилля та зброї. 

Крім Тітова журналісти змогли ідентифікувати ще декількох російських військових з 205-ї бригади. 

Арсен Піцхелаурі

Руслан Магомедов

Денис Міщенко

А саме Арсена Піцхелаурі, якого нагородили після знищення греблі Каховської ГЕС, також сапера Руслана Магомедова й майора Дениса Міщенка.

Загарбують приватні будинки та яхт-клуб

Редакції «Антикорупційного виміру» вдалось знайти профіль в соціальних мережах одного з російських військових з 205-ї бригади, який був серед окупантів зокрема Нової Каховки.

На жаль, встановити справжнє ім’я російського загарбника не вдалось – у мережі «вконтаке» він був підписаний як «Шторм Юг». Більш того вже видалив свій акаунт. 

«шторм юг». Фото з видаленого акаунта

Але у профілі окупант «засвітив» чимало деталей, які показують спосіб життя російських військових на окупованих територіях.

Наприклад, «шторм юг» опублікував два дуже характерних фото, які вказують, що російські загарбники дислокувались у яхт-клубі Нової Каховки «Maxmarine».

На одному фото російський загарбник опублікував вид на причал яхт-клубу, а на іншому – сфотографувався під входом у готель, який був розташований на території яхт-клубу.

Фото з акаунта «шторм юг»

Фото яхт-клуба «Maxmarine» до окупації

Фото з акаунта «шторм юг»

Фото яхт-клуба «Maxmarine» до окупації

До речі, з готелю яхт-клубу, судячи з відгуків, відкривався вид на Дніпро і греблю Каховської ГЕС. 

Примітно, що 5 лютого 2023 року яхт-клуб на березі Дніпра, де відпочивали російські окупанти, обстріляли українські військові. Як повідомляє видання «Нова Каховка Сіті», внаслідок обстрілу були знищені плавзасоби, а також будівлі.

Приліт по яхт-клубу. Фото з мережі

Власником яхт-клубу є бізнесмен Олександр Дадика. Наразі його доля невідома.

Скрін YouControl

Але не тільки в яхт-клубі, судячи з фото, розміщуються російські військові. Вони зокрема загарбують приватні будинки українців, де хазяйнують, як господарі. На жаль, доля справжніх господарів поки що невідома. 

Фото з акаунта «шторм юг»

«Засвітив» «шторм юг» обличчя й інших загарбників.

Фото з акаунта «шторм юг»

Судячи з нашивок, вони можуть бути з різних військових підрозділів рф. Наприклад, на груді одного з російських вояк приліплений шеврон з номером 127. 

Це може вказувати, що окупант відносився до 127 бригади ГРУ рф, яка розміщалась на лівому березі Херсонської області. У грудні 2022 року бригаду вивели через втрату боєздатності. Постійне місце дислокації бригади в окупованому Севастополі. Бригада входить у склад 22 армійського корпусу берегових військ вмф рф.

Крім цього «шторм юг» опублікував фото, ймовірно, з родиною. Він у військовій куртці, на руках тримає дитину, а поруч жінка з ще одним хлопчиком. 

Фото з акаунта «шторм юг»

Сподіваємось, що частина «засвічених» на фото окупантів уже знайшли кінець на окупованих землях. 

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: Скільки шкоди завдала найбільша екологічна катастрофа Європи, яку росіяни вчинили 2023 року

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір