Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Стало відомо з ким разом виводив землю на узбережжі затриманий голова ОТГ на Одещині

Голову Мологівської громади Білгород-Дністровського району Олега Німачука затримали працівники СБУ 24 січня під час засідання групи «Прозорість та підзвітність» в приміщенні Одеської обласної військової адміністрації. Його підозрюють у заволодінні земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману та спробі її легалізації. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, хто за версією слідства був задіяний в схемі разом з очільником ОТГ та подробиці схеми.

Згідно з матеріалами справи, опублікованими в судовому реєстрі, Олег Німачук вирішив заволодіти землею на узбережжі Дністровського лиману ще у 2021 році. Під час зустрічі з директором підконтрольної йому фірми, сільський голова запропонував йому спільно реалізувати схему з виведення та подальшого продажу ділянки в районі села Мологи.

Зокрема, раніше повідомлялося, що ділянку безоплатно приватизувала підконтрольна очільнику громади людина. Йдеться про тещу директора ТОВ «Компанія Сіті Буд Плюс» Євгена Скрипника з села Андріївка. 

За даними аналітичної платформи YouControl, ТОВ «Компанія Сіті Буд Плюс» належить Лідії Вербило та вищезгаданому Євгену Скрипнику, який одночасно є і директором фірми. Останньому також вже офіційно повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобовʼязання.

Також за даними слідства в схемі були задіяні підлеглі Німачука. Впродовж листопада 2021 року – грудня 2022 року вони допомагали у реалізації злочину. На підставі підроблених документів чиновники зареєстрували за тещею Скрипника неіснуючий житловий будинок. Потім, через Державний кадастр, зареєстрували земельну ділянку (5120882000:01:003:0030) під цим неіснуючим будинком та господарськими спорудами. Це дало змогу підозрюваним заволодіти 0,25 гектара землі на в селі Сухолужжя на узбережжі Дністровського лиману. 

Сільський голова Олег Німачук, своєю чергою, приховав від депутатів інформацію про відсутність будинку у власності тещі Скрипника. Після голосування в грудні 2022 року він особисто підписав рішення Мологівської сільської ради (№ 777-VIII) про передачу землі вартістю 185 649,80 гривень жінці.

Також слідство встановило, що підозрювані від самого початку планували продати зазначений шматок землі за 12 000 доларів ПП «Риболовецький союз «Укррибекспорт». Власником цієї фірми наразі є Іван Стас – ексначальник КП «Міське капітальне будівництво».

Однак згодом, у квітні 2023 року, «покупець» з ПП «Риболовецький союз «Укррибекспорт» заявив, що йому не підходить конфігурація та координати земельної ділянки. Тому сільський голова Німачук вирішив змінити їх. Про переміщення меж відведеної земельної ділянки він повідомив підлеглим.

За інформацією слідчих, під виглядом зміни конфігурації земельної ділянки було змінено її координати. Фактично її пересунули у просторі вправо від фасадної частини території «Укррибекспорт». Завдяки чому на території опинилось озеро площею 0,0718 га. Саме воно цікавило представника підприємства. 

Після виправлення Скрипник привіз тещу до нотаріуса особисто та змусив підписати попередній договір купівлі-продажу неіснуючого будинку та землі, яку на неї оформили. Тоді ж, за даними слідства, в машині біля офісу нотаріуса, представник фірми Стаса передав Скрипнику 115 500 гривень. Правоохоронці втрутились після передачі першої суми грошей, чим завадили остаточному продажу землі.

На момент затримання Німачука, яке відбулося на засіданні групи «Прозорість та підзвітність» в Одеській ОВА, між новою власницею та покупцем вже встигли укласти договір купівлі-продажу. За інформацією Одеської обласної прокуратури тоді голова громади вже отримав 3000 доларів авансу. 

Важливо зазначити, що фірма «Компанія Сіті Буд Плюс» Євгена Скрипника вже не вперше фігурує в корупційних кримінальних провадженнях спільно з посадовцями Мологівської сільської ради.

У 2019 році поліція відкрила справу про зловживання службовим становищем головою Мологівської ОТГ. В цій справі йшлося про те, що він з метою власного збагачення діяв в інтересах третіх осіб, а саме фірми «Компанія Сіті Буд Груп», уклавши з фірмою три договори на ремонт будинку культури в селі Молога та вулиці в селі Випасне.

У 2020 році правоохоронці досліджували зловживання службовим становищем під час будівництва закладу дошкільної освіти у Випасному за 2,9 мільйона гривень. Його на замовлення Управління освіти Мологівської сільської ради виконувала та ж компанія Скрипника. Зʼясувалося, що чиновники завчасно прийняли роботи та перерахували підряднику всю суму, хоча роботи були виконані не повністю.

Крім того, у 2019 році правоохоронці відкрили провадження через службове підроблення та розкрадання 998 035 гривень на ремонті покрівлі та заміні водостоків в будинку в смт Затока. КП «ВУЖКГ Затоківської селищної ради» сплатило гроші за роботу, а компанія Скрипника вивела їх в готівку через інші компанії, а роботи не проводила, вважають слідчі.  Обвинувачуваною по справі є співвласниця фірми Лідія Вербило, яка раніше працювала директоркою.

Раніше «Антикорупційний вимір» писав про те, як Миколаївська селищна рада на Одещині без конкурсу віддала підряд фірмі «Компанія Сіті Буд Груп» загальною вартістю 17,5 мільйонів гривень.

Читайте також: На Одещині перукарку звинувачують в привласненні грошей на ремонті причалу

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір