Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Декларації Миколаївської ОДА за 22 рік: Коштовні подарунки в родині Кіма, машина для заступників і благодійна допомога при наявності заощаджень

Початок повномасштабної війни став справжнім випробуванням для Миколаївської області – російські війська окупували частину регіону, зруйнували безліч населених пунктів і безперервно обстрілювали місто, вбиваючи жителів.

Незламний Миколаїв довгий час лишався без води й під загрозою окупації. Сили оборони звільнили область, окрім Кінбурнської коси, в листопаді 2022 року. З того часу регіон поступово оговтується.

«Антикорупційний вимір» вирішив проаналізувати декларації миколаївських посадовців, дослідивши, як вони пережили перший рік повномасштабного вторгнення.  

Коштовні подарунки і криптовалюта в родині Кіма

Головою Миколаївської обласної державної адміністрації з 2020 року призначений бізнесмен Віталій Кім. З початком повномасштабної війни його заспокійливе «доброго вечора, ми з України» стало візитівкою області. 

Подушка з зображенням Кіма. Фото з мережі

Що ж задекларував посадовець за 2022 рік?

Як виявилось, родина миколаївського очільника в перший рік повномасштабної війни розжилась коштовним годинником вартістю понад 430 тис. грн або приблизно 11,5 тис. доларів США. Кім вказав у документі, що годинник належить його дружині. Примітно, що зарплата очільника Миколаївської області за 2022 рік склала 930 тис. грн, тобто 77,5 тис. грн на місяць. Виходить, половину річної зарплатні пан Кім витратив на елітний подарунок. 

Годинник. Фото з мережі

Крім цього, попри наявність у родині Кіма, двох автівок, він з 2022 року почав користуватися позашляховиком, який орендує у приватної будівельної компанії «Моноліт». Скільки грошей посадовець сплачує за цю оренду, в декларації він не вказав. Примітно, з 2023 року ПП «Моноліт+», яке належить засновнику компанії «Моноліт» Олегу Барбарошу, почало отримувати бюджетні підряди.

Задекларував Віталій Кім також криптовалюту – з березня 2022 року його дружина набула 0,7 біткойна, що на той час вартувало близько 848 тис. грн. Також у родини Кімів є два рахунки в іспанському банку – на них майже 70 тис. євро й 74 тис. євро.  

Нагадаємо, фірма родички Кіма отримує бюджетні підряди в Миколаєві – синхронно з приходом його на посаду компанія «Арена спорт 2011», співзасновницею якої значиться Ольга Кім, почала отримувати бюджетні підряди. Винятком став 2022 рік, однак минулого року компанія уклала дві угоди на проведення робіт за бюджетні кошти.

А що по заступниках?

Благодійна допомога, попри власні заощадження

В Віталія Кіма станом на 2022 рік було шість заступників. Першим значиться Георгій Решетілов, який у минулому працював у керівництві теруправління юстиції в Миколаєві.

Фото з мережі

Судячи з декларації, дружина Решетілова разом з дітьми виїхала восени 2022 року в Одесу, де користувалась квартирою. Вона отримала 32 тис. грн як допомогу від держави на проживання, а також біля півтори тисячі грн благодійної допомоги. При цьому зарплата Георгія Решетілова за рік склала майже 968 тис. грн, ще 35 тис. доларів він задекларував як заощадження готівкою.

Дружина «вічного керівника» Миколаєва та області, ексрегіонала, пенсіонера, а за сумісництвом заступника Миколаївської ОДА Юрія Гранатурова у 2022 році також отримувала допомогу – шість тисяч гривень від держави як ВПО й понад 12 тис. грн від благодійного фонду.

Юрій Гранатуров. Фото з мережі

При цьому Гранатуров за перший рік повномасштабної війни, окрім зарплати в розмірі понад 660 тис. грн, отримав цілком пристойну пенсію – 153 тис. грн за рік, тобто 12,8 тис. грн на місяць. 

Фото зі сторінки фейсбук Миколаївської ОВА

Заступник голови Миколаївської ОДА Олександр Трайтлі, який займається гуманітарними питаннями, за 2022 рік заробив понад 870 тис. грн. Він задекларував також 18 тис. доларів, чотири тис євро та вісім тис грн готівкою й понад 70 тис. грн на банківських рахунках.

Марінов купив авто і продав два офіси

Судячи з декларації заступника голови Миколаївської ОДА Микола Марінова, який у 2010-2014 роках працював у міністерстві окупованого наразі Криму, у перший рік повномасштабного вторгнення він придбав автівку 2018 року випуску за 436 тис. грн. Нагадаємо, приблизно стільки же родина Кіма витратила на годинник.

Примітно, що вартість станом на зараз подібних автівок, мінімум, у два рази вища.

Крім цього, у 2022 році Марінов продав два об’єкти нерухомості на загальну суму майже 300 тис. грн. Вочевидь, мова про два офіси в Миколаєві площею 71,4 і 78,1 кв. м., які Марінов придбав у 2019-му.

Микола Марінов. Фото з мережі

Заробітна плата Марінова за 2022 рік склала 827 тис. грн. І 180 тис. доларів чиновник має готівкових заощаджень, а його дружина володіє 135 тис. доларів США.

Змінили місце роботи  

Два заступники Віталія Кіма у 2022 році змінили місце роботи.

Так, Роман Пашнєв, який відповідав за питання цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, судячи з декларації, у 2022 році звільнився з державної посади, і з березня пішов служити в військову частину. 

Роман Пашнєв. Фото з мережі

Як чиновник у 2022 році він заробив 85 тис. грн, ще 463 тис. грн Пашнєв отримав як військовослужбовець.

А ось Ігор Кузьмін, який майже весь трудовий шлях пройшов на державній службі, у 2022 році змінив аж три роботи – окрім Миколаївської ОДА, він отримував зарплату в управлінні забезпечення оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС, а також у державній податковій службі. 

Ігор Кузьмін. Фото НикВести

Загальний дохід Кузьміна за рік склав понад 600 тис. грн. Ще 75 тис. грн він отримав пенсії. Його дружина, працюючи в КНП «Миколаївський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» за рік заробила 968 тис. грн.

Кузьмін за 550 тис. грн продав автівку 2013 року випуску. Вочевидь, замість неї родина посадовця придбала позашляховик.  

Читайте також: Одеські чиновники додадуть 22 мільйони на ремонт укриття своєму улюбленцю — фігуранту кримінального провадження

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір