Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Триває суд над ексочільником Херсонської облради Владиславом Мангером у справі Катерини Гандзюк: що відомо про апеляцію

У Київському апеляційному суді триває розгляд скарги щодо обвинувачених в організації нападу на Катерину Гандзюк. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір»

Катерину Гандзюк, радницю Херсонського міського голови (у 2018 році – Володимира Миколаєнка) та в.о. керуючої справами Виконкому Херсонської міської ради облили кислотою у дворі будинку, де вона проживала разом з батьком, 31 липня 2018 року. За кілька місяців — 4 листопада 2018 року — вона померла у київській лікарні. 26 червня 2023 року колишнього голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера (він очолював облраду з 2018 до 2020 рр.) та колишнього помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна Дніпровський районний суд Києва визнав винним у замовленні та організації нападу. Обом суд призначив покарання у вигляді ув’язнення на термін 10 років. Це максимально можливе покарання за інкримінованою Мангеру та Левіну статтею. Також обидвом фігурантам присудили виплати рідним Гандзюк. І Владислав Мангер, і Олексій Левін провину не визнали. Адвокати подали апеляцію на рішення суду першої інстанції.

Владислав Мангер. Фото: Укрінформ

Всі інші засуджені за напад на Гандзюк вже вийшли з ув’язнення

Безпосередніх нападників та координатора злочину в червні 2019 року засудили до різних термінів ув’язнення:

  • Сергія Торбіна відправили за ґрати на 6,5 років;
  • Микиту Грабчука ув’язнили на 6 років;
  • Володимира Васяновича та В’ячеслава Вишневського засудили до 4 років ув’язнення;
  • Віктору Горбунову призначили термін у 3 роки позбавлення волі.

Всі засуджені раніше за справою вже на волі. 

Так, за умовно-достроковим звільненням у листопаді 2021-го на волю вийшов Віктор Горбунов, який мав найменший строк ув’язнення.

Наприкінці лютого 2022 року Сергія Торбіна помилував Президент — його відпустили для участі в бойових діях.

У Володимира Васяновича та В’ячеслава Вишневського строки також добігли кінця.

Безпосереднім виконавцем нападу, тим, хто виливав кислоту на Гандзюк, за даними слідства і вироком суду є Микита Грабчук. Він також вже на волі: Грабчук перебував за ґратами до 3-го березня 2022-го, після чого був звільнений указом президента, оскільки також висловив бажання брати участь в обороні країни. У квітні 2023 року він виступав в суді вже як свідок.

Микита Грабчук. Фото: Аліна Кондратенко

Апеляція Мангера та Левіна

Перше засідання за апеляційними скаргами адвокатів Мангера та Левіна мало відбутись 14 листопада 2023 року, однак, не відбулось, як і засідання 12 лютого 2024 року. Апеляційний розгляд почався 1 квітня 2024 року і продовжився 8 квітня. 

Засідання тривало понад дві години – і весь цей час тривала промова одного з адвокатів Владислава Мангера, його колишнього однопартійця та депутата Херсонської міської ради скликання 2015 – 2020 рр., Дмитра Ільченка.

У своїй промові Ільченко наголосив на низку розбіжностей, які на думку захисту Владислава Мангера не помітили у першій інстанції. Зокрема Ільченко згадав про телефон, який вилучили в одного з фігурантів справи і який згодом зник, але у справі залишились експертні висновки, які наразі неможливо перевірити. Також Ільченко згадав про процесуальні порушення під час ухвали про застосування до Мангера запобіжних заходів.

Одним із зауважень адвоката був також і факт грошових відшкодувань рідним загиблої чиновниці: суд першої інстанції присудив виплати батьку, матері та цивільному чоловіку Катерини Гандзюк, який, втім не був зазначений як чоловік в жодній із декларацій Гандзюк, які вона подавала як радниця міського голови

Після завершення промови адвоката Мангера суд пішов на перерву – засідання продовжиться 13 травня о 12.00.

«Тісний світ» політики на Херсонщині

До речі, і Гандзюк, і Мангер, і Ільченко встигли побувати в партії «Батьківщина», а першим очільником Херсонської міської організації партії був вже засуджений за державну зраду Володимир Сальдо.

Катерина Гандзюк у квітні 2017 року очолювала і іншу політичну партію — «Спільна перемога», яку на початку 2018 року перейменували на «Сім’ю». Наразі партія має назву «Твоя особиста перемога» (з 2022 року).

У 2020 році, вже після смерті Катерини Гандзюк, партію очолила Катерина Маршак – донька Ростислава Маршака, багаторічного начальника Херсонського управління з питань архітектурно-будівельного контролю (більш звична стара назва — ДАБІ). Ростислав Маршак також був депутатом Херсонської міської ради від «Партії регіонів» (2006-2010, 2010-2015). У 2019 році саме він підписував звіт партії, яку очолювала Гандзюк, і отримав за це штраф, адже не мав на це повноважень.

Наразі партію вже з новою назвою очолює Катерина Ксьонз.

Невдала «мобілізація» Мангера

Раніше Слідство.Інфо повідомило, що Владислав Мангер у вівторок, 1 квітня, під час розгляду апеляційної скарги,  повідомив про бажання мобілізуватися у військову частину А7382. Однак в міністерстві оборони заявили:

«Міністерство оборони не готує жодного клопотання для зарахування п. Мангера до Збройних Сил. Якщо відповідна ініціатива зʼявилася на рівні військової частини, процес буде негайно припинено, щодо ініціаторів — проведене службове розслідування».

Відреагувала і військова частина:

 «Ми офіційно заявляємо: Владислава Мангера не було, не буде і в жодному разі не могло бути в нашій бригаді. Мангер за рішенням українського суду відбуває справедливе покарання як замовник резонансного вбивства, його місце в тюрмі. Наше місце — на полі бою, де 126 бригада продовжить боротись за справедливість для українського народу, звільняючи нові території, а не злочинців від покарань».

Читайте також: Депутатка від «Блоку Сальдо» — постачальниця продуктів до херсонської лікарні не подає декларацій

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір