Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому майже 4 гектари землі біля річки захоплюють через реєстрацію неіснуючої нерухомості

У Кропивницькому майже 4 гектари землі біля річки захоплюють через реєстрацію неіснуючої нерухомості

У Кропивницькому майже 4 гектари зеленої зони біля річки захоплюють за так званою «туалетною» схемою. Десятки років ця комунальна земля стояла занедбана, їй навіть не був присвоєний кадастровий номер. Коли влада нарешті надумала офіційно оформити ділянку й передати на баланс комунальному підприємству, там раптово з’явилася нерухомість.  

Точніше, запис про неї у Реєстрі. Адже насправді на ділянці є хіба що закинутий фундамент, купи цегли та декілька напівзруйнованих споруд. На підставі наявності цієї «нерухомості» власник вимагає у міськради Кропивницького ділянку і вже встановив паркан. Місцеві жителі розповідають, що за чутками тут будуватимуть котеджі.

Офіційний власник – «банкрут» і ноунейм. Від його імені оборудки з ділянкою проводить адвокат. Обидва замовчують, хто є інвестором ймовірного будівництва.

«Антикорупційний вимір» розповідає, які вже були спроби захоплення цієї землі та що говорять фігуранти справи. 

Перша спроба захоплення землі

Земельна ділянка площею 3,8 га знаходиться у прибережній смузі річки Сугоклія. Її цільове призначення – для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. Власне, у радянські часи тут працював дитячий табір, кінотеатр, ресторан. У 90-ті роки приміщення табору приватизували, тривалий час за територією не доглядали. Нерухомість, яка була, з роками зазнала руйнування. Лишилися дерева й кущі. Містяни влаштовували там пікніки.

У 2018 році голова місцевого квартального комітету Віктор Гончаров з мешканцями мікрорайону ініціював офіційне оформлення ділянки як лісопарк з його подальшою передачею на баланс міському комунальному підприємству. Підключалися й місцеві ветерани-атовці.

Громада організувалася тоді не даремно. Адже у 2017 році дехто вже поклав око на цю ділянку. На розгляд депутатів підготували пакетний проєкт рішення про зміну зонування низки земельних ділянок. Серед них були й згадані гектари, які пропонували визнати призначеними для садибної житлової забудови. Але голосування тоді провалили, хоча були й ті, хто підтримували рішення.

Нагадаємо, що земельне управління тоді очолював Родіон Владов, головним архітектором був Вадим Мездрін, його заступницею – Ірина Мартинова, земельну депутатську комісію очолював Олександр Шамардін, профільним заступником міського голови працював Олександр Грабенко.  

Завдяки розголосу, який підняли місцеві активісти з об’єднання «Озеленення», квартальний комітет, ЗМІ, ветерани, депутати земельної комісії ухвалили виключити вказану ділянку із проєкту рішення.

Згодом сесія міськради таки розглянула пакетний проєкт рішення №1621 про зміну зонування, але вже без цієї ділянки. Хто і як тоді голосував можна переглянути за посиланням і зробити свої висновки.

Аби убезпечити ласий шматок зеленої зони від забудови, як на другому березі водойми, де звели депутатський ресторан та готельний комплекс, громада ініціювала оформлення ділянки як лісопарк.

У листопаді 2022 року міськрада навіть ухвалила рішення розробити проєкт землеустрою цієї землі для подальшої передачі на баланс комунального підприємства «Благоустрій».

Новий старий власник  

Але влада так поспішала, що не встигла. Наприкінці 2023 року всі 3,8 га землі обнесли парканом. З’явився власник колишнього табору – 60-річний Сергій Димитрович. За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, раніше чоловік володів низкою фірм, які нині в стані припинення через банкрутство.

Офіційно Димитрович став спадкоємцем споруд колишнього дитячого табору. У жовтні 2023 року у Реєстрі нерухомості зареєстрували його право власності на комплекс будівель.

У витязі з Реєстру вказано, що Димитрович набув речове право на закінчений будівництвом об’єкт. І при цьому ж в описі зазначено, що об’єкт складається з комплексу будівель, кожна із яких – це незавершене будівництво.

У коментарі виданню «Антикорупційний вимір» Димитрович заявив, що свого часу його підприємство «Світлозора» придбало приміщення табору в обласної Спілки споживтовариств, у якої вони були на балансі. Надалі майно чомусь переписали на його матір. А після її смерті у 2023 році право на будівлі перейшло до Димитровича.

–        Там була купа кримінальних справ, не давали мені будувати. Цей, що навпроти, Саша, не давав мені будувати. … Зараз я планую все відновити, — заявив власник «нерухомості».

–        А ви в курсі, що ділянка визнана як лісопарк «Никанорівський»?, – запитала кореспондентка.

–        Я нічого не знав, мене не викликали. Лише з публікацій я побачив, що там планували знести чужу власність, — сказав Димитрович.

–        Про яку власність ви говорите, якщо там немає ніякої нерухомості, лише дерева?

–        Як це немає? Там був піонерський табір. Його ламали,  бандити з міліцією не давали мені нічого робити. Там були будівлі, є фундаменти. Як це так, що колишній мер видав рішення про знесення приватної власності? За це рішення хтось має сидіти в тюрмі. Ніде ті рішення не пройшли. У БТІ ніхто нічого не знає, бо це незаконно. Багато людей це хочуть захопити, за Димитровичем і по тюрмах ганялися, — продовжив чоловік.

–        Що ви плануєте будувати?

–        Яка різниця. Я буду відновлювати те, що там роками знищували, пансіонат, — сказав Димитрович.

–        У місті дуже популярна історія із захопленням зелених зон. По суті ви зараз позбавляєте місто ділянки. Прокоментуйте своє рішення, — попросила кореспондент.

–        Якої зеленої зони? Це приватна власність.

–        Чому ви вирішили зараз зайнятись цим питанням?

–        Воно було на матері, так виходило.

–        А чому ви почали роботи на ділянці, якщо ще не оформили право власності на землю?

–        Розмовляйте з адвокатом.

Чоловік відмовився розповісти, хто є інвестором майбутнього будівництва. Ще він додав, що неодноразово йому пропонували купити нерухомість, у тому числі називав прізвище сусіда-депутата.

Олег Тарасенко, адвокат Димировича, також був не багатослівний. Своє пояснення звів до заяв, що окремі депутати й чиновники хочуть захопити вказану ділянку, тому заважають Димитровичу.

На питання, чому його клієнт обгородив майже 4 гектари землі, стверджував, що на підставі наявності вимощення та фундаментів, які внесені в Реєстр. Хоча будь-яка людина вийшовши на вказану ділянку побачить, що паркан не стоїть на фундаменті, а про залишки споруд нагадують хіба що купи цегли. Ще він повідомив про майбутні судові позови до мерії щодо виділення цієї землі.

Варто додати, що речове право зареєструвала приватний нотаріус Світлана Панчишина на підставі техпаспорта, який виготовила Ірина Андрієнко, технічний інвентаризатор, яка працює як ФОП.

Кореспондентка уточнила в Андрієнко, чи виходила вона на ділянку і де побачила зазначені в техпаспорті незавершені будівництва літнього кінотеатру, кафе, літнього будинку, адмінбудівлі та інших, колись існуючих споруд.

–        Ми виїжджали на ділянку. Деякі споруди там були під стіночкою, а деякі – це фундаменти в зарослях. Тому я писала, що це не завершене, а залишкове, — почала Андрієнко.

–        Але ж тут вказано що будівництво саме «незавершене», – уточнила кореспондент.

–        Ну, це так називається, коли є не вся будівля, а якась частина. У цьому випадку фундаменти в кущах, — сказала технічний інвентаризатор.

–        А чому ви не написали, що там не існує ніякого майна, бо воно навіть на недобудову не схоже?

–        Але там є фундаменти, воно є, — відповіла Андрієнко.

–        Яким чином ви розпізнали у цих фундаментах і цеглі, що конкретно той чи інший об’єкт – це ресторан, чи літній будинок?

–        Ну назви я брала з того, як цей комплекс будівель був описаний в попередньому техпаспорті. Щоб було зрозуміло фундамент чого, я так писала.

–        А ви могли, як фахівець зробити висновок, що там немає з чого робити техпаспорт?

–        Ну самих будівель немає, але є фундамент. Це право власності. Він може відновити їх.

–        Ви робили фотофіксацію?

–        Ну в нас такого немає, просто візуальний огляд.

–        А якимись протоколами це фіксується?

–        Ну це фіксуємо в наших ескізах, — повідомила інвентаризатор.

Що планує влада?

Представник Димитровича вже направляв до міськради заяву про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки в оренду.  

Як повідомив кореспонденту видання «Антикорупційний вимір» Роман Лунгол, директор департаменту містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міськради, Димитровчу відмовили на підставі невідповідності планування забудови території в частині прибережної смуги.

–      Ми всі розуміємо, що де-факто там усе зруйновано, але у Реєстрі є якесь зареєстроване майно. На сьогодні ми звертаємося до правоохоронних органів щодо законності реєстрації нерухомості, — зазначив посадовець.

Він наголосив, що коли у листопаді 2022 року мерія надавала дозвіл комунальному підприємству на розробку проєкту землеустрою, аби парк офіційно взяти на баланс, відомостей про нерухомість в реєстрах не було.

–      На жаль, ми були змушені призупинити розроблення проєкту землеустрою через це право власності. Сподіваюся, правоохоронні органи встановлять правомірність чи неправомірність реєстрації цього майна. Як тільки це вирішиться, ми у той же день ідемо на рішення про передачу ділянки під розміщення скверу, — пояснив Лунгол.

Ще посадовець розповів, що свого часу міськрада попереднього скликання нібито зверталася до Бюро техінвентаризації щодо скасування майна на цій ділянці, але отримала відмову.

На питання, що робитиме мерія, якщо, наприклад, суд задовольнить позов Димитровича й зобов’яже департамент землеустрою надати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою про відведення землі, посадовець нагадав – рішення приймають депутати на сесії. А вони можуть і не проголосувати. Коли ж власник нерухомості не має права користування землею, будь-яке будівництво не можливе.

Редакція надіслала запит до прокуратури Кіровоградської області з питанням, які заходи реагування робили прокурори задля збереження ділянки у власності громади. Там коротко відповіли – у листопаді 2022 року та у липні 2023 року зверталися до міськради з листами, аби та нарешті сформувала земельну ділянку та зареєструвала право комунальної власності. Натомість у відповідь мерія повідомила, що на ділянці зареєстроване право власності на об’єкти нерухомості Любові Димитрович.

Нагадаємо, що за версією міськради, про майно Димитровича там нічого не чули й дізналися наприкінці 2023 року.

Депутати Кропивницької міськради на сесії ухвалили рішення звернутися через захоплення землі до правоохоронців. І навіть з чиновниками вийшли з інспекційним оглядом на територію. Там походили, зробили фото, констатували, що об’єктів нерухомості нема й продовжили чекати реакції правоохоронних органів.  

За тиждень після того, як влада провела інспекційний огляд, на ділянці почалися роботи, заїхала техніка. Мешканці мікрорайону, ветерани війни та громадські активісти організувалися й самі зайшли на обгороджену територію, викликали поліцію, аби заявити про захоплення ділянки.

Андрій Лаврусь, громадський активіст, зазначив у коментарі виданню, що після того, як за ініціативою людей вони написали заяву до поліції, на місце події, коли майже усі розійшлися, приїхала аномально велика кількість правоохоронців.

–          До нас приїхало багато поліцейських: державна служба охорони, декілька патрулів, національна гвардія, ТОР, поліція превентивної комунікації, слідчо-оперативна група, начальник слідства Кропивницького РУП та інші, — зауважив Лаврусь.

З його слів, правоохоронці поводилися коректно, слідчі навіть оглянули техніку. Проте роботи на ділянці продовжились.

–          Вважаю, що власник – це просто підставна особа і за ним стоять інші люди, — сказав Лаврусь. 

Тим часом поліція розпочала розслідування за статтями шахрайство і самовільне зайняття земельної ділянки. За першою передбачене покарання у вигляді від 4 до 8 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі від 3 до 5 років. За другою – штраф від 1 до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або пробаційний нагляд до 3 років, або обмеження волі на той самий строк. 

Будь-який адвокат на пальцях пояснить, як затягнути розгляд, аби справа розвалилася за строками давності. Чомусь, що існують більш «тяжчі» статті про зловживання службовим становищем чи підроблення документів поліція не пригадала, а прокуратура не підказала.

Початок робіт та адвокатські зв’язки

Наразі за огороджений паркан заїхала будівельна техніка. Вона належить місцевому підприємству. Власник фірми підтвердив, що щодо екскаватора звертався адвокат Сергія Димитровича Олег Тарасенко.  

Тарасенко – адвокат з Олександрії. Він значиться засновником ТОВ «Інкопмарк». За даними з аналітичної системи Youcontrol, цією фірмою до 2012 року володів Ігор Шаров, колишній нардеп кількох скликань ВР, підприємець, власник чималої кількості нерухомості у Кропивницькому і не тільки.

Також Олег Тарасенко є співзасновником ТОВ «Партнер Центр-Лімітед», серед видів діяльності якого – сфера права, агентства нерухомості. Другий співзасновник – Даніїл Приходько. Людина з такими ж прізвищем та ініціалами є сином Віктора Приходька, який до 2019 працював заступником прокурора Кіровоградської області, а до січня 2024 року очолював Запорізьку облпрокуратуру.

На прохання редакції прокоментувати дотичність до цього підприємства та на яких підстава тривають роботи на ділянці, Тарасенко відмовився. Але не одразу. Спочатку він вимагав підтвердження осіб журналістів, потім вимагав надати йому редакційне завдання. Потім заявив, що він теж має журналістське посвідчення і хоче працювати кореспондентом «Антикорупційного виміру». Отримавши запитані документи, надати коментар відмовився.  

Висновки і запитання без відповідей

Станом на зараз на обгородженій комунальній ділянці працює техніка, триває вирубка зелених насаджень. Від правоохоронців та міської влади якоїсь активної протидії не помітно. Не зрозуміло, де слідчі, чи цілий юрвідділ міськради, які наввипередки біжать до суду із проханням скасувати реєстраційні дії, якими в Реєстрі «намалювали» так звану нерухомість. Де позови до суду про арешт і заборону вчиняти будь-які дії з цією «нерухомості» на період слідства?  

На жаль, найімовірнішою картиною майбутнього є отримання власником «нерухомості» права на оформлення землі через суд. Розбиратися в правових деталях величезного тексту судового рішення ніхто не буде: невже не зрозуміло, що суди у нас «нереформовані»… Будівельні дозволи? Питання наживне. Хіба немає прикладів забудови інших зелених зон міста, хоча б й на другому березі тієї ж річки Сугоклія… А громада? Утреться, як завжди? Хотілося б помилятися, але досвід підказує інше. 

ОНОВЛЕНО: Після виходу матеріалу у пресслужбі поліції області повідомили, що окрім зазначених прокуратурою статтей ведуть слідство за ч. 4 ст. 197-1 ККУ щодо самовільного зайняття ділянки за яке передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі від 1 до 3 років; за ч 1 ст. 246 ККУ щодо незаконної вирубки дерев, що карається штрафом, обмеженням чи позбавлення волі до 3 років; ч. 4 ст. 190 ККУ шахрайство в умовах воєнного стану, за яке передбачене покарання у вигляді штрафу, або позбавлення волі до 5 років.

Анастасія Зубова для «Антикорупційного виміру»

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір