Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі судять за хабарництво працівника «Міськзелентресту», дружина якого купила Maybach

У Приморському суді міста Одеси розглядається справа щодо прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Обвинувачуваним у справі є експрацівник КП «Міськзелентрест». З судових ухвал відомо, що він начебто вимагав у підлеглого хабаря у розмірі 10 тисяч гривень. 

Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру» у 2023 році дружина цього пана пів року була підприємицею, отримала кілька підрядів за бюджетний кошт та придбала MERCEDES-MAYBACH. Сам працівник КП «Міськзелентрест», якого наразі судять, теж встиг трохи побути ФОПом. Чим насправді займався — невідомо, але студент, який проходив в нього практику написав чимало цікавого та абсурдного у своїй дипломній роботі. Яку зрештою виклав на російський сайт. 

Судячи з декларацій, гроші на MAYBACH молоде подружжя мало до того, як чоловік влаштувався в КП «Міськзелентрест». Навіщо молодому чоловіку знадобилася робота в КП — не зрозуміло. 

Що відомо з судових ухвал 

Як відомо з даних аналітичної платформи YouControl, Приморський суд розглядає справу 522/2524/24. Обвинувачуваним в ній є Канжа Костянтин Вадимович. 

Чоловік з такими даними подавав декларацію спочатку як кандидат на посаду начальника дільниці з озеленення та благоустрою ЦПК та В ім. Т.Г. Шевченка, а потім, як майстер Київської виробничої дільниці з озеленення

Саме в останній декларації у озеленювача і з’явився дружинин MERCEDES-MAYBACH. 

З судових ухвал відомо, що наразі призначене судове засідання у кримінальному провадженні №12024160000000201 від 20.02.2024 року. Однак, це провадження виділене з іншого за номером №12023160000001429 від 09.11.2023 року. З ухвал, які стосуються останнього провадження можна дізнатися про подробиці справи. А саме, про те, що начальника дільниці з озелененням та благоустрою ЦПКтаВ імені Шевченка комунального підприємства «Міськзелентрест» Одеської міської ради звинувачували в вимаганні хабаря у підлеглого за не складання подання про звільнення цього підлеглого. 

Простіше кажучи, начальник нібито вимагав у підлеглого 10 тисяч гривень за те, щоб не звільняти його з роботи. 

У цій справі підозрюваного відправляли до СІЗО. Також в ухвалах є інформація про накладання арешту на майно. 

Бізнес подружжя 

З даних аналітичної платформи YouControl відомо, що підозрюваний у цій справі був не тільки працівником «Міськзелентрест», а і ФОПом. 

Приватним підприємцем він пробув з липня 2022 року до червня 2023 року. Тобто 11 місяців. Підрядів за бюджетний кошт не отримував, на відміну від дружини. Дружина ж посадовця, Канжа Вікторія Вікторівна, була зареєстрована, як підприємиця з травня по листопад 2023 року. 

Вікторія Канжа отримала за цей короткий період 15 підрядів. Всі без конкурсу. 7 з них розірвали через припинення діяльності ФОПа. 

Цікаво, що в декларації подружжя вказало значні доходи від підприємницької діяльності. Костянтин Канжа – 831 561 гривню, а Вікторія Канжа – 517 796 гривень. 

До того, як стати працівником КП пан Канжа мав 90 тисяч доларів готівки, а дружина – 310 тисяч доларів готівки. Походження цих грошей невідоме. 

З соціальних мереж відомо, що пара побралася офіційно у 2019 році. 

Судячи зі сторінки в Інстаграм, дівоче прізвище Вікторії Вікторівни — Малиновська. 

Студент з багатою фантазією 

Цікаво, що на російському сайті studfile.net викладені роботи, автором яких вказаний студент Гуменюк Володимир Андрійович. В роботах значиться, що він є студентом Одеського Національного економічного університету і його науковим керівником є доцент Бабій Олег Миколайович. 

Студент вказує, що проходив практику у ФОПа Канжа Костянтина Вадимовича. Він написав чимало робіт про свій досвід, начебто набутий у цього підприємця, проте ні в одній роботі не спромігся без помилок вказувати його ПІБ.

Те, що ФОП Канжа був зареєстрований лише з середини 2022 року до середини 2023 року не завадило студенту «проаналізувати» бізнес і у 2020, і у 2021 роках. Тож цікаво, чи дійсно цю Кваліфікаційну роботу на здобуття освітнього ступеня бакалавра вдалося захистити. З цим питанням редакція планує звернутися до вищого навчального закладу. 

В інших своїх «наукових роботах» Гуменюк Володимир Андрійович «дослідив» мотивацію персоналу ФОПа, в часи коли ФОПа не існувало. І стверджує, що презентував цю роботу на наукових конференціях – 4 міжнародних та 3 всеукраїнських. 

У своїх роботах студент пише багато цікавого, та немає жодного натяку на те, що ця інформація реальна. Адже в роботах сказано:

«Будівельна фірма ФОП «Канжа Контантін Вадимович» спеціалізується на будівництві житлових та комерційних об’єктів, таких як будинки, квартири, офісні приміщення, магазини та інші типи нерухомості. Головна продукція підприємства включає будівельні роботи, встановлення систем опалення, вентиляції, електрики, сантехніки та інших інженерних систем. Підприємство використовує різні будівельні матеріали та технології відповідно до вимог та стандартів будівництва». Напрямків діяльності вказано багато. Йдеться навіть про те, що ФОП нібито є експортером. І все це нібито взяте зі звітності підприємця. Біда лиш в тому, що ФОП в «проаналізований» час ще не був зареєстрований.  

Читайте також:Дружина очільника одеського «Міськзелентресту» отримала в подарунок дві квартири на 2 мільйони гривень

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір