Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Хто радить начальнику Херсонської ОВА: аналітики зібрали перелік радників

Майже всі Голови ОДА (ОВА) в Україні мають радників: штатних і позаштатних. Всього таких радників у всіх голів ОДА (ОВА) виявилось 237. Начальник Херсонської ОВА має 15 радників. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на аналітику ГО «Антикорупційний штаб».

Станом на лютий 2024 року від чиновників активісти отримали наступні дані:

  1. Дві обласні адміністрації не надали інформації на запити щодо радників взагалі: Закарпатська та Чернівецька.
  2. Одеська обласна військова адміністрація відмовила в наданні інформації, мотивуючи це персональними даними і воєнним станом. 
  3. Взагалі не має радників голова Тернопільської ОДА. В Донецькій ОВА радник лише один – у штаті. 
  4. Найбільше радників в очільників Миколаївської ОДА (27 радників, з яких 23 на громадських засадах і 4 – у штаті) та Львівської ОДА (23 радників, з яких 22 на громадських засадах і 1 у штаті).
  5. Найбільше радників у штаті, тобто таких, яким платять зарплату, — 8 — у Сумській ОДА.
  6. Двоє радників увільнені у зв’язку з мобілізацією: один у Житомирській ОДА та одна – у Хмельницькій (у Хмельницькій ОДА мобілізована жінка-радниця голови ОДА – Ольга Зархіна).
  7. Лише чотири ОДА надали інформацію в машиночитному вигляді, як того вимагає закон: Львівська, Хмельницька, Чернігівська та Сумська. Інші надали скановані документи, які можна розпізнати лише в «ручному» форматі.

Начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін має відповідно до аналітики 15 радників, з яких четверо отримують зарплатню – інші працюють на громадських засадах. 

На громадських засадах Прокудіну радять:

  • Глушко Вадим Олександрович
  • Густєлєв Олександр Олександрович
  • Варченко Іван Григорович
  • Гарагуля Ігор Володимирович
  • Кривчик Юлія Павлівна
  • Хутковська Емма Олександрівна
  • Кулаткевич Олег Валентинович
  • Сенюта Владислав Станіславович
  • Ткач Антон Валерійович

Зарплату за роботу радників отримують:

  • Цимбалюк Катерина Василівна
  • Вязнікова Тетяна Іванівна
  • Пасічник Андрій Вікторович
  • Путінцев Денис Сергійович

Примітно, що у радників Прокудіна на громадських засадах зазначені також і сфери відповідальності: спорт, транспорт тощо. У радників, які отримують зарплатню, – нічого не зазначили. Вязнікова Тетяна Іванівна та Пасічник Андрій Вікторович в публічному просторі не надто активні. 

А Катерина Цимбалюк і Денис Путінцев кілька місяців тому заснували на Херсонщині радіостанцію. До цього Путінцев працював начальником управління «Офіс інвестицій та розвитку експорту» Херсонської обласної державної адміністрації, Катерина Цимбалюк відома на Херсонщині як журналістка.

«Радники на громадських засадах – це зазвичай фахівці у певній галузі, які дійсно радять очільнику у вільний від основної роботи час у цій галузі, – зазначає юрист, Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик. – Просто вони мають окремий вид зайнятості, який не дозволяє їм обіймати чиновницьку посаду». Тобто це свого роду вид експертної громадської активності. Інша справа, коли радник – на оплачуваній посаді. І в цьому випадку можуть виникати питання, чи доцільно фінансувати радників коштом бюджету, чи ні.

Читайте також: Одеська ОВА приховала імена радників: що відповіли на запит

Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір