Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Що не так з конкурсом з дизайну стели на в’їзді до Херсонщини та скільки платять відповідальним за це

Херсонська ОВА оприлюднила ескізи в’їзного знаку до Херсонської області та закликала мешканців голосувати за найкращий з них. Один із запропонованих ескізів містить відсилку до радянських наративів, інший – до імперсько-російських. «Антикорупційний вимір» розбирався з тим, хто відповідальний за це і скільки коштів отримує з бюджету.

Що не так з ескізами

Для голосування представили п’ять ескізів і навіть назвали їх конкурсними роботами. Ось кожен із них (посилання на форму на випадок видалення: https://archive.is/3bnnX). 

Одразу дві стели несуть російські наративи: одна — з написом про утворення Херсонської області 30 березня 1944 року, інша — із зазначенням 1778 року. В обох варіантах цілком можливе порушення Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Що не так із датами на цих ескізах:

Дата 30 березня 1944 — це дата, коли СРСР формально «утворив» область: Президія Верховної Ради СРСР видала Указ про «утворення» Херсонської області у склад Української РСР. Саме в такому формулюванні і просувають цей наратив росіяни та просували за радянського періоду: утворення. Таке формулювання подає Херсонську область, як щось таке, чого не існувало до 30 березня 1944 року, щось, що виникло саме у складі СРСР.

З іншим ескізом, де є дата «1778», все ще цікавіше. По-перше, ця дата не має стосунку до Херсонської області, а лише до Херсона: це рік, який росіяни та колаборанти вважають «роком заснування Херсона». Саме 18 червня 1778 виданий указ російської імператриці Єкатєріни ІІ про будівництво в гирлі річки Дніпро міста, фортеці й адміралтейства. І тут вже по-друге: саме ця дата є «сакральною» для росіян — навколо неї утворюються міфи і пропагандистські наративи, зокрема щодо того, що росіяни збудували майже все на території Херсонської області.

Водночас Херсонщина має набагато глибшу історію: зі збудованою наприкінці XIV століття Вежею Вітовта; з історичною місцевістю під назвою Олешшя, перші згадки про яку датовані 1084 роком; з археологічними свідченнями існування поселень на території області до нашої ери та протягом всієї історії нашої ери.

Хто відповідальний за конкурс

Конкурс відбувається відповідно до розпорядження про проведення регіонального художнього конкурсу на визначення кращого ескізного проєкту в’їзного знака в Херсонську область, яку начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін видав 27 лютого 2024 року.

Конкурс проводиться з метою «пошуку кращого концептуального ескізного проєкту в’їзного знаку в Херсонську область на межі Миколаївської та Херсонської областей». Чи це потрібно зараз, коли Херсонська область перебуває під обстрілами росіян, а 70% області – в окупації,  чимало херсонців активно запитують у Херсонської ОВА в коментарях, але відповіді ніхто не надає. Переможець або переможиця можуть отримати 5000 гривень за свою роботу.

Відповідальними за проведення конкурсу фактично є заступник начальника Херсонської ОВА Володимир Клюцевський та очільниця Департаменту з реалізації гуманітарної політики Херсонської ОВА Віолетта Царькова. Клюцевський у коментарях в соцмережах намагався комунікувати, а Царькова нічого не коментує. Склад журі довелось з’ясовувати запитом на інформацію – у вільному доступі його немає. Отже, перелік людей, які мають оцінювати ці роботи, наступний. 

Редакції стало цікаво, яку зарплатню отримують Царькова та Клюцевський – безпосередньо відповідальні за проведення конкурсу особи. Отже, Віолетті Царьковій за перші 4 місяці 2024 року нарахували:

  • Січень: 52 142,38 грн
  • Лютий:  54 251,36 грн
  • Березень: 59 251,36 грн
  • Квітень: 131 125,68 грн

Відтак, Царьковій нарахували 296 770,78 гривні за перші 4 місяці 2024 року. Виплати на руки становлять приблизно на 20% менше – з урахуванням податків. У березні Царькова отримала грамоту Кабміну з премією у 5 000 грн. А у квітні їй донарахували (!) понад 76 тисяч гривень зарплатні за попередні три місяці. 

У Клюцевського також зарплату скромною назвати важко:

  • Січень: 106 599,90 грн
  • Лютий: 159 899,85 грн
  • Березень: 159 899,85 грн
  • Квітень: 106 599,90 грн

Отже, заступнику начальника Херсонської ОВА, відповідальному за ескізи в’їзної стели до Херсонської області, нарахували за перші 4 місяці 2024 року 532 999,50 гривень. В таких темпах вже до осені чиновник обладміністрації може дійти до першого нарахованого мільйона гривень в області, яка в переважній більшості наразі в окупації і повністю під обстрілами росіян. І на доданок може мати російські наративи на зображенні в’їзної стели до області. Втім, хоч ситуацію щодо ескізів офіційно не коментують, але журналісти мають інформацію про те, що після скандалу жоден ескіз необхідної підтримки не матиме. Проте на свою зарплату чиновники могли б витрачати свій робочий час на щось значно більш корисне. 

Читайте також: На Кіровоградщині за 200 тисяч відремонтують пам’ятник радянським танкістам

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір