Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Миколаївщина переплачує мільйони на закупівлях медичного обладнання

Від початку 2022-го року Миколаївщина зі свого бюджету витратила понад півмільярда гривень на медичне обладнання для лікарень. Промоніторивши закупівлі, журналісти виявили можливе завищення цін на деякі апарати та системи. 

Про це пише видання «Nikcenter». Журналісти підрахували, що за останніх півтора роки Миколаївські медзаклади провели 464 закупівлі обладнання на загальну суму 408 мільйонів гривень. Найдорожчі закупівлі припали на Южноукраїнську лікарню: там придбали мамограф Hestia Т за 10,2 мільйона гривень та відеоендоскопічний комплекс за 9,6 мільйона гривень. Після Южноукраїнської по вартості покупок йде Миколаївська міська дитяча лікарня №2, що придбала лапароскопічну систему ЕКОНТ.

Скрін: Nikcenter

Журналісти проаналізували найдорожчі закупівлі лікарень й виявили, що за деяке обладнання суттєво переплатили. До прикладу, 21 травня цього року КНП «Миколаївський обласний госпіталь ветеранів війни» придбав ультразвукову систему візуалізації Vivid T8 за 3,8 мільйона гривень, тобто 88 тисяч доларів. Ця система — китайського виробництва і досить популярна в Україні. Але ціна на неї зазвичай нижча. В інтернеті можна знайти нові системи Vivid T8 за 47 тисяч доларів, що майже вдвічі менше, ніж заплатив госпіталь ветеранів.

Скрін: Nikcenter

Вартісну покупку зробив минулого року «Пологовий будинок №3» Миколаївської міськради. Йдеться про ультразвуковий діагностичний сканер V8 корейського виробника Samsung. За нього з бюджету віддали 6,27 мільйона гривень. При цьому в той самий час київська лікарня «Феофанія» придбала цей УЗД-апарат за 4,12 мільйона гривень. 

Той самий третій пологовий переплатив ще й за апарат штучної вентиляції легень. В листопаді 2023-го року заклад придбав ШВЛ AVEА за 2,6 мільйона гривень, що за курсом НБУ складає 72 тисячі доларів. Рік тому такий самий апарат купували у Івано-Франківську за 1,49 мільйона гривень, або 51 тисячу доларів за тодішнім курсом. 

Цікава ситуація вийшла з мікроскопом, який купила «Міська лікарня №4» Миколаївської міськради влітку 2023 року. Операційний бінокулярний мікроскоп ASOM-5 обійшовся лікарні в 6,9 мільйона гривень, що за курсом нацбанку становить 188,5 тисяч доларів. 

Такий самий мікроскоп на маркетплейсі Alibaba є в ціні від 9 до 12 тисяч доларів. Навіть більш дорога модель ASOM-5D представлена за 25-35 тисяч доларів.

Разом з цим Миколаївщина від початку повномасштабної війни отримує значні обсяги гуманітарної допомоги, серед якої і медичне обладнання. Зокрема протягом 2023 року лікарні міста отримали 6 апаратів УЗД, мобільну рентгенографічну установку, 6 апаратів ШВЛ та інше. 

Журналісти Nikcenter промоніторили найдорожчі з оприлюднених закупівель. Водночас видання зазначає, що лікарні Миколаївщини у половині випадків не публікують повну інформацію про ціну і комплектацію закупівель дороговартісного медичного обладнання.  

Читайте також: Ремонт лікарні в Миколаєві проведе компанія, яка «засвітилась» у розслідуванні діяльності конвертаційного центру

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »

2 коментарі

  1. […] того, «Антикорупційний вимір» розповідав скільки переплачує Миколаївщина за медичне обладнання, які компанії Антимонопольний […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір