Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Попри війну: управління освіти на Миколаївщині роками надавало землю агропідприємству з російським засновником

Управління освіти Первомайської міської ради що на Миколаївщині роками за безцінь надавало 46 гектарів землі агрофірмі, серед засновників якої російська громадянка. І з початком широкомасштабного вторгнення для чиновників нічого не змінилося. Проте в березні 2024 року Господарський суд Миколаївської області визнав недійсним договір на спільний обробіток землі на ділянці площею понад 46 гектарів.

Йдеться про договір, укладений на початку 2022 року. Але насправді ця земля перебувала в користуванні підприємства «Агрофірма Корнацьких» ще з 2007 року.

При цьому серед засновників вказаної агрофірми фігурує громадянка рф. До того ж сама родина Корнацьких мала російські паспорти на момент заснування підприємства у 2002 році. Представник цієї родини, Аркадій Корнацький також був народним депутатом восьмого скликання від Блоку Петра Порошенка. А до того обирався в Верховну Раду ще декілька разів. Журналісти вже знаходили підтвердження тому, що він зберіг російське громадянство, а його діти мають бізнес не тільки в росії, але й в окупованому Криму.

В деталях розбирався «Антикорупційний вимір».

Судова тяганина

За даними реєстру «стан розгляду судових справ», позов щодо розірвання договору та повернення земельної ділянки Кінецьпільській гімназії надійшов в червні 2023 року. Тобто весь 2022-й, коли на Миколаївщині вирували бойові дії, землею могла користуватись «Агрофірма Корнацьких». Варто зазначити, що безпосередньо до цього району російські окупанти не дійшли – їх зупинили українські захисники.

З матеріалів судового розгляду відомо, що договір із ТОВ «Агрофірма Корнацьких» уклало управління освіти Первомайської міської ради. За документами 2022 року, агрофірма мала право спільно обробляти 46,39 гектара землі, яка має цільове призначення для дослідних та навчальних цілей. Договір оренди на цю землю діяв ще з 2007 року. При цьому прокуратура стверджувала, що де-факто понад 46 гектарів землі сільськогосподарського призначення щорічно просто передавались у користування «Агрофірмі Корнацьких».

Більш того в ході судового розгляду було підтверджено, що й у 2023 році землю, яка начебто перебуває в користуванні кінецьпільського навчального закладу, засіяла приватна компанія. І, схоже, поки тривав суд «Агрофірма Корнацьких» встигла ще й зібрати врожай минулого року. 

За рік такого «спільного» користування ТОВ «Агрофірма Корнацьких» сплачувала Первомайській міській раді 15% від нормативно-грошової оцінки, що складало 184 тис. грн. За нинішнім курсом валют, це менш як п’ять тисяч доларів США за рік з 46 гектарів землі. 

Реалізовувати продукцію «Агрофірма Корнацьких» могла на власний розсуд. Як і витрачати доходи. Крім цього приватне підприємство мало право платити шляхом оплати витрат по спільній діяльності. Тобто не живими грошима, а тим, що вклали в обробку землі.

Варто додати, що укладанню цього договору передували відповідні рішення Первомайської міської ради, які в суд надало ТОВ «Агрофірма Корнацьких». 

В результаті розгляду, який тривав десять місяців, Господарський суд Миколаївської області вирішив визнати договір недійсним. Але рішення суду компанія «Агрофірма Корнацьких» ще може оскаржити.

Але що ж це за фірма, яка так вдало для себе користувалась 46 гектарами землі на Миколаївщині?    

Земельні оборудки

ТОВ «Агрофірма Корнацьких» зареєстрували у 2002 році в Первомайському районі на Миколаївщині. Компанія спеціалізується на сільському господарстві, зокрема вирощуванні зернових культур. 

За даними аналітичної платформи YouControl, бізнес Корнацьких об’єднує групу компаній, які спеціалізуються на рослинництві, свинарстві, конярстві, звіринництві та рибництві. До складу групи також входить комбікормовий завод та зерноочисні комплекси й земельний банк, в обробітку якого 16 тис. гектарів землі в Миколаївській області. Засновником бізнесу є багаторазовий народний депутат України Аркадій Корнацький, який раніше мав російське громадянство.

Аркадій Корнацький. Фото з відкритих джерел

При цьому скандали з землею супроводжують бізнес Корнацьких не вперше – наприклад, ще у 2013 році про незаконне зайняття землі ТОВ «Агрофірма Корнацьких» у Первомайському районі Миколаївської області заявив тодішній голова ОДА Микола Круглов.    

Крім цього у 2014 році, повідомляє портал «Чесно», Аркадій Корнацький залишився без 27 гектарів землі. Таке рішення прийняв апеляційний суд Миколаївської області. На земельній ділянці знаходилось Кам’янобалківське родовище кристалічних порід.

Російські зв’язки

Наразі засновниками компанії «Агрофірма Корнацьких» вказані чотири особи – Інна Корнацька, Марія Корнацька, Павло Корнацький та Анна Герасова. Остання є громадянкою російської федерації з реєстрацією в Москві.

Примітно, що на початку заснування агрофірми громадян рф серед засновників було набагато більше. Вочевидь, з часом деякі Корнацькі отримали й українські документи.

Скриншот YouControl

Схоже, що Анна Герасова, враховуючи її по-батькові, є донькою Аркадія Корнацького, й отримала нове прізвище після заміжжя.

Анна Герасова, окрім ТОВ «Агрофірма Корнацьких» є співзасновницею миколаївської компанії «Енергострім», зареєстрованої у 2015 році. Компанія спеціалізується на виробництві електроенергії.

Однак, схоже, Герасова-Корнацька ще й має бізнес у рф. Судячи з російських реєстрів, Анна Герасова є керівницею сільськогосподарського виробничого кооперативу «Скакун». Примітно, що заступницею Анни Герасової зазначена Марія Аркадіївна Корнацька. Людина з таким же ПІБ є співзасновницею ТОВ «Агрофірма Корнацьких». Російську компанію зареєстрували в Московській області 25 березня 2014 року. На той час росія вже окупувала та анексувала Крим. 

Чи проживає Анна Герасова досі в росії, невідомо. Але достеменно відомо, що фірма, де вона значиться засновницею, незаконно використовує українські землі.

Попри те, що офіційно Аркадій Корнацький вийшов з російського громадянства у 2005 році, у 2013 році видання «Точка доступу» публікувала документ про те, що громадянство росії він зберіг. Наявність у Корнацького російського громадянства підтвердила виданню міграційна служба Московської області.

Також повідомлялося, що у Аркадія Корнацького залишився досить великий бізнес в РФ і ще кілька аграрних підприємств Корнацького працює в окупованому Криму і відкриті вони якраз були в 2014-2015 роки. Сам Корнацький заперечував виявлені журналістами факти і висловлював бажання, щоб журналістку побили.

Читайте також: Постачальник спецтехніки, договір з яким визнано судом недійсним, продовжує отримувати бюджетні підряди

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

6 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір