Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому суд арештував ділянку та скандальні недобудови у лісопарку «Никанорівський»

Ленінський райсуд Кропивницького арештував земельну ділянку лісопарку «Никанорівський» та заборонив проводити там будівельні роботи. Також суд заборонив вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо нерухомості, яку там зареєстрував громадянин Сергій Димитрович. Це на певний час унеможливить захоплення майже 4 га комунальної землі на березі річки Сугоклія.

Деталі розповідає «Антикорупційний вимір».

Нагадаємо, як ідеться в тексті видання «Антикорупційний вимір», у Кропивницькому комунальну земельну ділянку по вулиці Прирічній намагаються захопити за схемою реєстрації нерухомого майна.

У 2022 році міська рада Кропивницького ухвалила рішення передати ділянку площею 3,8 га на баланс комунальному підприємству аби офіційно оформити лісопарк «Никанорівський». Поки тривало розроблення проєктної документації, наприкінці 2023 року мешканець Кропивницького Сергій Димитрович на підставі свідоцтва про спадщину домігся реєстрації у Реєстрі нерухомості права власності на комплекс будівель на вказаній ділянці. Відповідно це дало йому можливість вимагати від міськради Кропивницького передати йому цю землю в оренду як власнику нерухомості на ній.

Втім, комплекс будівель є лише на папері, адже на ділянці знаходяться кілька напівзруйнованих фундаментів. Та попри це, не маючи права користування ділянкою Димитрович обгородив усі 3,8 га лісопарку й розпочав підготовчі будівельні роботи, розчищення території.

«Антикорупційний вимір» звертав увагу у матеріалі, що правоохоронці мали б звернутися до суду з проханням арештувати спірний майновий комплекс і ділянку.  

Так, за інформацією з ухвали Ленінського райсуду Кропивницького від 20 травня, керівник Кропивницької окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся до суду в інтересах Кропивницької міської ради про визнання недійсним свідоцтва про спадщину, яку отримав Сергій Димитрович. Також прокурор просить скасувати державну реєстрацію об’єкта нерухомості у держреєстрі та відповідно скасувати право на нього Димитровича. Крім цього прокурор просить суд усунути перешкоди Кропивницькій міськраді у користуванні ділянкою та зобов’язати Димитровича демонтувати встановлений паркан.

У позовній заяві прокуратури йдеться, що «майно, на яке видане свідоцтво про право на спадщину, фактично не існує, а право власності на нього припинено на підставі рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради від 14.12.2009, отже відсутні підстави для спадкування комплексу будівель».

Разом із цим, наголошує прокурор, на ділянці є ознаки активних підготовчих будівельних робіт. До того ж земля знаходиться у прибережній річковій зоні, тому має особливий правовий режим використання. З огляду на те, що Димитровичу не надавали жодних дозволів на початок будівництва, прокурор просив суд вжити заходи забезпечення – арештувати ділянку та заборонити будь-які реєстраційні дії щодо нерухомості в Реєстрі.

У підсумку суд задовольнив позов прокуратури та наклав заходи забезпечення на час розгляду справи по суті: арештував комплекс будівель, який вказаний у Реєстрі нерухомості та заборонив вчиняти щодо нього будь-які реєстраційні дії. Тобто власник не зможе його перепродати чи перереєструвати на іншу людину. Також суд арештував земельну ділянку й заборонив органам, які проводять реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо неї.

Крім цього суд заборонив Димитровичу та іншим фізичним чи юридичним особам використовувати ділянку, проводити на ній підготовчі будівельні роботи.

Цю ухвалу можна оскаржити протягом 15 днів. Проте вона підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Також оскарження ухвали не зупиняє розгляд справи по суті.

Наразі в Реєстрі судових рішень немає інформації про оскарження ухвали.

Читайте також: Понад 6 мільйонів на скошування трави: Хто освоює тендери на Кіровоградщині

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір