Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Одещини: найцікавіші події тижня

Протягом минулого тижня в Одесі та області відбулося чимало цікавих подій, так чи інакше пов’язаних з корупцією. Про найцікавіше читайте в огляді «Антикорупційного виміру». 

Ганьба тижня 

Одеська облрада хоче бронювати охоронців, а ОВА приховує список підприємств, що мають бронювання. Про це стало відомо наприкінці тижня. На сесії Одеської обласної ради депутати ухвалили рішення надіслати звернення до Уряду з проханням про можливість надавати бронь від мобілізації 50% працівників охоронних агентств. Водночас в Одеській обласній військовій адміністрації приховали від журналістів, які підприємства в області мають право бронювати своїх робітників.

Заборона партії 

В Україні вироком суду заборонили політичну партію «Наш край» через звинувачення в проросійській та антидержавній діяльності. Одним  із її очільників був Антон Кіссе з Одеської області

Майже мелодрама 

Заступник директора ДБР розвівся з дружиною та оселився в її тітки-одеситки, яка придбала елітну нерухомість за безцінь. 

Заступник директора Державного бюро розслідувань і керівник Головного слідчого управління ДБР Олександр Удовиченко живе у квартирі в одному з найелітніших ЖК Києва Regent Hill. Журналісти встановили, що квартира належить Ірині Копач з Одеси, тітці його колишньої дружини. У декларації посадовця про цю нерухомість згадок немає. А тітка-одеситка, яка працює косметологом, зненацька купила елітну квартиру за ціною, значно нижчою, ніж ринкова. Детальніше про це в матеріалі

Дім з дощем 

В Одеській міській раді прокоментували ситуацію, що склалась у будинку на проспекті Шевченка, 8-В. Там після російської атаки будівля зазнала пошкоджень, тож весь другий поверх демонтували, а замість даху першого поверху встановили плівку. В мерії розповіли, що наразі відбувається розробка проєктної документації, після якої можна буде говорити про обсяг та тривалість робіт. Як заявили і пресслужбі, документацію мають розробити до кінця червня

Проте це виявилося неправдою. Редакція отримала відповідь на інформаційний запит, який підтверджує — у договорі, як і на порталі Прозорро, вказано, що проєктно-кошторисна документація може розроблятися до 31 грудня 2024 року. ба більше, договір дозволяє подовжити цей строк. 

Звісно ж, підрядник теоретично може піти на зустріч чиновникам і виконати роботу швидше, проте ніщо не змушує його це робити. Замовивши роботи без використання електронної системи, ймовірно, обґрунтовуючи це терміновістю, чиновники самі дозволили виконавцю не поспішати. Ніякі претензії щодо строків йому, у разі якщо він не виконає роботи до нового року, пред’явити не зможуть. 

Скандальний вагончик, туалет та таємниче укриття 

На 12-й станції Фонтану в Одесі є нормальне укриття, розташоване в новобудові. Проте, люди, які живуть або щоденно працюють в цьому районі впевнені, що укриттям є громадська вбиральня, а активісти нещодавно публікували в соцмережах фото майбутнього медпункту, стверджуючи, що цей МАФ з вікнами і є укриттям. В ситуації розбирався кореспондент «Антикорупційного виміру». Читайте, щоб дізнатися, де ж безпечне місце на 12-й Фонтана

Завищені ціни та розірвані договори 

На Одещині підрядник відремонтує школу з втричі завищеними цінами на будматеріали. Арцизька міськрада уклала договір з підрядником на реконструкцію ліцею за 99 мільйонів гривень. Журналісти підрахували, що ціни на будматеріали у кошторисах втричі вищі від ринкових, а от на зарплатах робітників підрядник зекономив вдвічі. 

Тим часом прокуратура розірвала договір на реконструкцію місцевого стадіону у Татарбунарах за 47 мільйонів, який уклали з порушеннями. Прокурори вважають, що договір уклали без джерела фінансування.

Що там у правоохоронців

В передмісті Одеси за підозрою у вимаганні грошей з підприємців затримали працівника поліції. Йому висувають зловживання впливом. Слідство вважає, що правоохоронець щомісячно вимагав по 25 тисяч гривень з підприємця.

До суду передали справу начальниці паливної групи та інженера проєктно-кошторисної групи Одеського квартирно-експлуатаційного управління (КЕУ). Слідство вважає, що вони разом з приватним підприємцем заволоділи коштами на купівлі палива для ЗСУ.

Прокурори САП звернулись до суду з позовом. САП вимагає визнати необгрунтованими активи на 5,6 мільйона гривень, які офіційно належать матері начальника відділу Державної міграційної служби в Одеській області, але фактично ними користується посадовець.

Київський райсуд Одеси призначив 2 мільйони гривень застави командувачу сил територіальної оборони «Південь». Посадовця підозрюють у тому, що він залучив бійців до будівництва маєтку замість проходження служби. 

АМКУ розпочав розгляд справи щодо ймовірної змови двох фірм на торгах. Йдеться про закупівлі послуг, які проводив Ренійський морський порт протягом 2020-2023 років. 

Вища кваліфікаційна комісія суддів почала оцінювання діяльності голови Київського районного суду міста Одеси Сергія Чванкіна, щодо якого нещодавно журналісти опублікували розслідування. Йдеться про незадекларовану нерухомість його дружини у Флориді.

У справі розкрадання грошей на вуличному освітленні на Одещині завершили досудове слідство. Нагадаємо, у цій справі підозри отримали депутат Одеської облради, голова громади на Одещині та очільник приватного товариства. Суму завданих бюджету збитків оцінили на 16,4 мільйона гривень за двома епізодами.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір