Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

НАБУ поскаржилося на одеського суддю, якого судять за корупцію та шахрайство

Стосовно судді Приморського райсуду Одеси Іллі Лонського відкрили дисциплінарну справу. Вища рада правосуддя вирішуватиме, чи він порочить звання судді й підриває авторитет судової системи. Разом з тим щодо Лонського слухається справа за обвинуваченням у хабарництві та шахрайстві.

Про це повідомляє Вища рада правосуддя. Так, скаргу до Вищої ради правосуддя подало Національне антикорупційне бюро. Детективи НАБУ розслідують справу щодо того, що Лонський зі знайомим адвокатом ймовірно підбурили чоловіка до надання іншій судді хабаря, й збирались частину цього хабаря привласнити. 

Тому НАБУ хоче притягнути Іллю Лонського до дисциплінарної відповідальності, адже вважає, що його поведінка може порочити звання судді або підривати авторитет правосуддя, а також через втручання Лонського у процес здійснення правосуддя іншими суддями.

Згідно з матеріалами скарги, суддя Приморського райсуду Одеси Анжеліка Русєва вела справу щодо адміністративного правопорушення, зокрема чоловіка обвинувачували у водінні в нетверезому стані. Останній у травні 2023 року звернувся до адвоката за правовою допомогою. Наприкінці травня адвокат, як вважає слідство, вирішив підбурити свого клієнта, аби той заплатив судді хабаря за позитивне вирішення справи. 

Цей адвокат нібито звернувся до Іллі Лонського, з яким товаришував довгий час, й запропонував йому виступити посередником й передати хабар Русєвій. За версією слідства, Лонський прийняв цю пропозицію. У червні 2023 року обвинувачений у нетверезому водінні звернувся з заявою до НАБУ, повідомляючи, що суддя, яка веде його справу, та його адвокат, вимагають у нього хабар. 

В результаті цього 19 червня 2023 року спочатку обвинувачений у нетверезому водінні передав кошти адвокату, а той віддав їх судді Іллі Лонському, як зазначається у скарзі. Йдеться про суму у 1250 доларів, з яких 1000 доларів начебто призначались для Русєвої за позитивне вирішення справи про п’яне водіння, а 250 доларів Лонський мав залишити собі, вважають правоохоронці. 

Тоді Лонського та адвоката затримали. Згодом вони отримали підозри у незакінченому замаху на давання хабаря службовій особі, а також у заволодінні чужим майном шляхом обману. Адвокат, який фігурує у справі, це ймовірно Євген Берестовий — вони разом з Лонським виступають обвинуваченими, й мають з’явитись на чергове засідання у ВАКСі 1 липня. 

Також детективи НАБУ зафіксували розмови та отримали доступ до листування між суддею Лонським та адвокатом Євгеном Берестовим. Співрозмовники нібито обговорювали розміри майбутніх хабарів, які вони отримають за вирішення справ, що були у провадженні в інших суддів.

Зазначимо, щодо Іллі Лонського вже завершили досудове розслідування, й ця справа розглядається у суду. Самого Лонського тимчасово відсторонили від посади.

Читайте також: Вища рада правосуддя звернулась з заявою до Приморського райсуду Одеси через корупційне провадження

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір